„Curiosity“ Marse užregistravo rekordiškai aukštą metano lygį  ()

Praėjusią savaitę marsaeigis „Curiosity“ atmosferoje užregistravo staigų metano koncentracijos didėjimą, ji pasiekė 21 ppb (dalių milijarde) lygį — tai rekordinis MSL misijos užfiksuotas lygis ir 3–4 kartus didesnis už visus ankstesnius matavimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešama NASA svetainėje, šiuos duomenis N+1 patvirtino ir vienas iš su Marso orbitiniu zondu TGO dirbančių rusų mokslininkų.

Tebevyksta ginčai apie Marso metano kilmę. Žemėje didžiąją dalį šių atmosferos dujų sukuria archėjos, tačiau metanas gali rastis ir kitaip — pavyzdžiui, vykstant geocheminiams arba fotocheminiams procesams, arba veikiant kosminei spinduliuotei. Tačiau Marso atmosferoje metano molekulės išbūna ne ilgiau nei kelis šimtus metų, tad reikia nuolatinio jo papildymo šaltinio. Tad, jei Marse yra metano, jis susidaro nuolatos, ir, gali būti, dalyvaujant gyviems organizmams.

RMA Kosminių tyrimų instituto direktoriaus pavaduotojas Olegas Korobliovas, vadovaujantis orbitiniame aparate TGO sumontuoto ACS spektrometro darbui, patvirtino, kad penktadienį vakare jis su kolegomis iš „Curiosity“ komandos gavo laišką, kuriame buvo pranešama apie neįprastai aukštą metano koncentraciją. Duomenys buvo gauti praėjusią savaitę marsaeigyje sumontuoto SAM (Sample Analysis at Mars) prietaisų komplekso lazeriniu spektrometru.

Praėjusią savaitę marsaeigis „Curiosity“ atmosferoje užregistravo staigų metano koncentracijos didėjimą, ji pasiekė 21 dalies milijarde (ppb) lygį — tai rekordinis MSL misijos užfiksuotas lygis ir 3–4 kartus didesnis už visus ankstesnius matavimus. Apie tai pranešama NASA svetainėje, šiuos duomenis N+1 patvirtino ir vienas iš su Marso orbitiniu zondu TGO dirbančių rusų mokslininkų.

Tebevyksta ginčai apie Marso metano kilmę. Žemėje didžiąją dalį šių atmosferos dujų sukuria archėjos, tačiau metanas gali rastis ir kitaip — pavyzdžiui, vykstant geocheminiams arba fotocheminiams procesams, arba veikiant kosminei spinduliuotei. Tačiau Marso atmosferoje metano molekulės išbūna ne ilgiau nei kelis šimtus metų, tad reikia nuolatino jo papildymo šaltinio. Tad, jei Marse yra metano, jis susidaro nuolatos, ir, gali būti, dalyvaujant gyviems organizmams.

RMA Kosminių tyrimų instituto direktoriaus pavaduotojas Olegas Korobliovsd, vadovaujantis orbitiniame aparate TGO sumontuoto ACS spektrometro darbui, patvirtino, kad penktadienį vakare jis su kolegomis iš „Curiosity“ komandos gavo laišką, kuriame buvo pranešama apie neįprastai aukštą metano koncentraciją. Duomenys buvo gauti praėjusią savaitę marsaeigyje sumontuoto SAM (Sample Analysis at Mars) prietaisų komplekso lazeriniu spektrometru.

Korabliovas pažymėjo, kad tokie matavimai atliekami gan retai — kol kas atlikta vos kelios dešimtys tokių matavimų. Iki šiol metano kiekio rodiklis buvo nuo 0,25 iki 0,64 ppb — netoli prietaiso jautrumo ribos. Tačiau keletą kartų prietaisas užfiksavo staigius padidėjimus — nuo 5 iki 9 ppb. Tačiau tai įvykdavo tik tada, kai prietaisas dirbdavo „grubiu“ režimu, tai yra, betarpiško atmosferos bandinių tikrinimo režimu. Šis prietaisas gali veikti ir kitu režimu — bandinys tiriamas, iš jo pašalinus anglies dvideginį, o tai 20-25 kartus padidina matavimo tikslumą. Matuojant tokiu, tiksliuoju, režimu, metano koncentracija niekada neviršijo foninių, kelių dešimtųjų ppb reikšmės.

Korabliovas pažymėjo, kad tokie matavimai atliekami gan retai — kol kas atlikta vos kelios dešimtys tokių matavimų. Iki šiol metano kiekio rodiklis buvo nuo 0,25 iki 0,64 ppb — netoli prietaiso jautrumo ribos. Tačiau keletą kartų prietaisas užfiksavo staigius padidėjimus — nuo 5 iki 9 ppb. Tačiau tai įvykdavo tik tada, kai prietaisas dirbdvo „grubiu“ režimu, tai yra, betarpiško atmosferos bandinių tikrinimo režimu. Šis prietaisas gali veikti ir kitu režimu — bandinys tiriamas, iš jo pašalinus anglies dvideginį, o tai 20-25 kartus padidina matavimo tikslumą. Matuojant tokiu, tiksliuoju, režimu, metano koncentracija niekada neviršijo foninių, kelių dešimtųjų ppb reikšmės.

„Dabar jie rengiasi pakartoti matavimus abiem būdais — tiesioginiu matavimu ir įsodrintu bandiniu, taip jie darys pirmą kartą ir tai bus įdomus paties instrumento išbandymas, jau seniai reikėjo tai atlikti“, — sakė mokslininkųs. Jis dar pridūrė, kad per praėjusią savaitę TGO esančiu ACS spektrometru atlikti devyni metano koncentracijos matavimai, tačiau jų duomenys kol kas neapdoroti. Šio prietaiso jautrumas itin didelis — apie 10 ppt (dalių trilijone). Jeigu metano emisijos Gale'o kraterio apylinkėse iš tiesų įvyko, ACS sugabės užfiksuoti jo pėdsakus netgi jeigu jis smarkiai išsisklaidys atmosferoje.

Anksčiau buvo pranešta, kad TGO patikslino globalią metano koncentraciją Marso atmosferoje iki 0,15 milijardųjų tūrio dalių. Be to, prieš keletą mėnesių orbitinio aparato Mars-Express duomenys, rinkti kartu su marsaeigiu „Curiosity“, patvirtino metano koncentracijos padidėjimą Gale'o krateryje. Tada, išanalizavus duomenis, pavyko nustatyti tikėtinas dujų išsiskyrimo vietas — į pietus, rytus ir šiaurės rytus nuo kraterio. Marsaeigio duomenys padėjo nustatyti sezoninius metano koncentracijos pokyčius Marso atmosferoje.


(10)
(5)
(5)

Komentarai ()