Internete publikuota originali istorija apie Niutoną ir obuolį  (6)

Internete paviešinta originali istorija apie Niutono gravitacijos teorijos sukūrimo istoriją, kuomet neva jam į galva trinktelėjęs obuolys „nušvietė“ garsaus mokslininko protą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su originaliais dokumentais galima susipažinti Britanijos Karališkosios mokslo akademijos tinklapyje. Čia pateikiami fragmentai iš 1752 metų dokumentų, kuriuose aprašomas garsaus mokslininko apmąstymo procesas. Dokumentų autorius – Niutono draugas ir biografas William Stukeley.

Garsusis obuolio kritimo momentas aprašomas taip: „Po pietų oras maloniai sušilo, tad mes išėjome į sodą ir gėrėme arbatą po obels metamu šešėliu. Jis (Niutonas) man pasakė, jog ir toliau yra toje pačioje vietoje, kaip ir anksčiau – gravitacija vis dar nepalieka minčių ramybėje. Jis buvo giliai susimąstęs, kuomet staiga nuo šakos nukrito obuolys. „Kodėl obuoliai visada krenta statmenai į žemę“ – pagalvojo jis“.

Istorijoje šis nutikimas tapo savotišku anekdotu, pasakojančiu, kaip krentantis obuolys įkvėpė Niutoną gravitacijos teorijos sudarymui. Beje, didesniam efektui pasiekti, dažnai perpasakojamose istorijose obuolys nukrenta tiesiai mokslininkui ant galvos.

Tad nors situacija su obuoliu ir nėra visiškai „laužta iš piršto“, tačiau nei obuolys buvo stebuklingas, nei tinkamas „smegenų sukritimas“ neįvyko – bent jau remiantis dabar paviešintais Niutono biografijos atsiminimais.

Tiesa, ilga laiką ši informacija buvo prieinama tik specialistams, turintiems leidimus lankytis Karališkosios mokslo draugijos archyve. Dabar gi, minint 350-ąsias draugijos metines, šie ir turbūt kai kurie kiti duomenys bus paviešinti plačiosioms masėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(-1)

Komentarai (6)