Prof. Vida Mildažienė. Kas yra mokslininkas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-01-29 18:17
Straipsnį papildyti galima tokiais faktais: 1) dauguma mokslininkų išsiskyrę - pagadina gyvenimą ir sau ir kitiems; 2) norint tapti mokslininku reiktų baigti bent jau doktorantūrą, t. y. iki 30 metų būni studentu gyvenančiu iš ubagiškos stipendijos; 3) Bankas net paskolos neduoda 1 kambario butui; Jei žmogus kitaip negali tada geriau užsieniuose darbuotis.
Anonymous 2009-01-29 19:11
"Mokslininkas"-pavadinimas, tai toks zmogus kuris is neturejimo ka veikti imasi keisciausiu dalyku, kurie aplinkiniams atrodo dar labiau keistesni negu tam zmogui kuris tai pradejo daryti. Kas blogiausia, kad "mokslininkas" si zodzio reiksme siuolaikineje visuomeneje labai issigime ir prarado savo reiksme. Pagal XXI amz tai visi zmones dabar vos ne mokslininkai, bet taip is tikro nera. }:( Baikit erelius vaidint ir apsimetineti "mokslininkais".
Anonymous 2009-01-29 19:12
Taip, uzsieniuose yra kiek lengviau. Bet ten ne maziau issiskyrusiu, ir tikrai pakanka visada del ko nors nepatenkintu bumbekliu. Kazkada maniau kad ten viskas yra nepalyginamai "teisingiau", kad daug maziau nesamoniu nei cia. Deja. Pasivazinejau ir maciau - protingu visur mazuma, ir kiekviena salis turi savu problemu, savo betvarkes apraisku. Jei jos lengvesnes, tai jos labiau sureiksminamos. Pvz., psichologines pagalbos trokstanciu streso auku "geroves" salyse yra kur kas daugiau nei cia. Beje, mano kolegos Vokietijos mokslininkai mato Lietuvoje Europos prarastu vertybiu - dar ne visai civilizacijos suzalota gamta, nuostabius ezerus, miskus. Nuo Kursiu Nerijos vaizdu amo neteko.
Anonymous 2009-01-29 20:33
Atsakymas pirmąjam komentuotojui: Ne, Taip arba Ne, Greičiausiai. Kas traukia moksle - galimybe užsiimt kūryba. Meninių gabumų gamta pašykštėjo, tai bent prie laboratorinio stalo kažkas gaunasi O būti toje terpėje smagu ir idomu. Kita vertus, mokslininku tampa tie, kurie per tingūs užsiimt kažkuo kitu. Gal tingi, gal apsukų neužtenka, gal per daug aukštų idealų galvoje iš vaikystės užsilikę. Ligoniai, vienu žodžiu ))
Anonymous 2009-01-29 21:05
Is komentaru tai neigiama nuomone imu susidaryti...
Anonymous 2009-01-29 21:10
Na, deja, Lietuvoje patys mokslininkai šiek tiek sugadina savo įvaizdį labai griežtai bendraudami su studentais (matau čia rašantys jaučia traumą tuo klausimu). Kol kas esu 4ame kurse, ir visai mielai galvoju apie mokslininko karjerą. Kodėl? Ogi todėl kad man patinka analizuoti ir daryti išvadas. Toks ir yra mokslininko darbas. Analizuoji literatūrą, susiprojektuoji tyrimams sistemą, analizuoji rezultatus ir parašai apie tai straipsnį. Pagrindinis teigiamas dalykas yra tas, kad nėra monotonijos tavo darbe. nedarysi 1000+n kartų to pačio projekto, kuris tau galiausiai atrodys totali nesamonė, bet darysi taip kaip klientas užsinorės. Turėjau nerealią galimybę pusę metų studijuoti užsienyje. Ten daug bendravau su doktorantais ir savo dėstytojais. Niekas netrukdo kartu išgerti alaus ir pakalbėti kas ir kodėl patinka. Tikrai pamačiau straipsnyje minėtą aistrą savo darbui. Nes visiems patinka tos sritys, kuriose jie dirba. viskas yra pasirinkimo reikalas. Nesmerkiu žmonių pasirinkusių paprasto statybininko darbą - jeigu jam tai patinka, tai labai šaunu. Mano nuomone turėtumėm visi dirbti darbą kuris patinka, užveda ir skatina. To linkėčiau visiems, ir nesvarbu kuo būsite: mokslininku ar valytoju.
kionig 2009-01-29 21:13
Is tikruju tai tie patys zmones su kitais siekiais savybem etc.. mokslininkeliai ir tiek
Anonymous 2009-01-29 21:22
Baigiau magistrantura gamtos mokslu srityje su raudonu diplomu, bet kodel nepasirinkau mokslininko karjeros? Uzdarbis - mazas, rezultatai - nueina kam norsk itam, kas isvis beveik neprisidejo prie tavo darbo, o tik buvo uzrasyta, kad jis tavo darbo vadovas ir kas be ko mokslo nepritaikymas lietuvos gyvenime. Darai kazkoki moksla, bet realiai gyvenime jo negali pritaikyti. Straipsniai, pagarba is uzsienio kolegu, viskas yra, bet kas is to... jei nera realaus panaudojimo valstybeje, kurioje gyveni. Bent lietuvoje, tai 90 o gal net daugiau procentu mokslo yra vien popieriuje ir neturi jokio praktinio pritaikymo.
Anonymous 2009-01-29 21:52
-->d. o kuriame kurse tu issirinkai sriti kurioje nori testi mokslininko karjera?
Tornmentor 2009-01-29 22:09
O aš vis gi ruošiuos būt mokslininku . Sakot atlyginimas mažas? Na ir kas? Juk ne pinigai svarbiausia gyvenime. Sakot reikia ilgai mokytis? Puiku, juk mokytis yra smagu. Sakot valstybė nesuteikia galimybių? Tai tiesa, bet studijuoti galima ir kitoje valstybėje. Sakot mokslininkai durneliai? Na gerai, tada aš irgi durnelis.
Nightbringer 2009-01-29 22:26
Na, reikia gyvenime daryti kas tau patinka ir viskas tuo pasakyta.
Anonymous 2009-01-29 22:37
Mokslininkas yra tas , kuris yra mokslininkas ir tyrinėtojas iš prigimties.
Anonymous 2009-01-29 23:48
Puikus straipsnis idomus buvo visas ;D ypac patiko skaityti apie kovas del sventos tiesos ;D nuostabu
Anonymous 2009-01-30 00:12
mokslininkas yra tas, kuris diena nakti galvoja, kaip prastumti nauja projekta ir gauti finansavima. gaves gerokai apkarpyta projekta toliau galvoja, kaip pragyventi is katino asaru ir parasyti nauja projekta...
Anonymous 2009-01-30 04:38
Profesore, kiek skaiciau tai mazdau ji sako jog mokslininkai daro tai ka nori ir dirba savo malonumui, nu tai gerb profesore, nepamirshkit, cia yra demokratinis valdymas, demokratiniame valdyme, zmogus nedaro tai ko jis nori, jis gali pasirinkti norima specialybe, bet joje jis nedarys niekados tai ko nori, jis daris tai ko nori ne jisai o vartotojas, o vartotojo poreikius lemia mada, o musu pasaulyne mada turi labai siaura pasirinkima, masina, rubas, shampunas, filmas, muzika. O mada lemia jau tvirtai ant koju stovintis zmones, verslininkai ir jie daro tai kas jiems pelninga ir ju atzvilgiu grazu, o mes esam piemenukai isivaizduodami jog turim platu pasirinkimo asortimenta, ir laukiam kol kazkas sugalvos uzmus mums kazka naujo ir parodys per TV. Ate.
Anonymous 2009-01-30 09:58
Esu moksle, jau kuris laikas ir man yra nepaprastai idomu. Pritariu profesores mintims. Gyvenime tik teko pajusti pagarba siai profesijai ir Lietuvoje,tiek versli9ninku, tiek paprastu zmoniu tarpe.
Anonymous 2009-01-30 12:33
Aš asmeniškai nematau kliūčių Lietuvoje būti pilnaverčiu ir tarptautinio lygio mokslininku. Pats esu tik studentas, tačiau jau esu gavęs finansavimą ir dalyvavęs ne viename tarptautiniame mokslo renginyje. Pinigų visada galima pritraukti, reikia tik turėti noro ir šiek tiek pasidomėti lėšų paieškos subtilybėmis. Dirbu laboratorijoje, kurioje netrūksta nei priemonių, nei lėšų projekto finansavimui todėl, kad laboratorijos šefų tikslas yra ne pagerti kavos, o išlaikyti laboratoriją. Dauguma mano žinomų mokslininkų, kurie aktyviai vykdo projektinę veiklą, gyvena patogiai, sėkmingai ir neskursdami augina vaikus, turi automobilius. Galbūt aš čia aprašau mažumą, tačiau bent jau toje terpėje, kurioje aš esu, mokslininkai yra žmonės, kurie gyvenimo gerove nesiskiria nuo kitų žmonių.
Anonymous 2009-01-30 14:38
Na, prof. Vida aprase savo aplinkos mokslininku bruozus, kurie jai labiausiai priimtini. Siaip, kaip zmoniu yra visokiu, taip ir mokslininku yra visokiu. Yra mokslo imitatoriu, yra mokslo Veikeju, yra mokslo darbuotoju, yra mokslininku, ir yra Mokslininku. Palyginus su kitomis salimis, mokslininku populiacija Lietuvoje ypac ivairi, nes cia aplinka nereikalauja is mokslini etata uzimancio zmogaus buti Mokslininku. "Sveciui" noreciau pasakyti, kad jis teisus, bet norint buti visaverciu tarptautinio lygio mokslininku Lietuvoje dirbti reikia zymiai sunkiau nei Vakaru ar Siaures salyse. Savarankiskas (gamta)mokslininkas visame pasaulyje privalo buti ir neblogu verslininku (ukininku), bet Lietuvoje del neisvystytos mokslo infrastrukturos ypac daug laiko atima ukiniu problemu sprendimas. Vakaru ar Siaures mokslo istaigose zymiai maziau biurokratiniu ir ukiniu problemu. Ten objektyviau vertinami pasiekimai moksle, nes dazniau tenka susidurti su nepriklausoma ekspertize, kurios Lietuvoje beveik nera. Mokslines grupes vadovas (nepriklausomas mokslininkas) Lietuvoje zymiai labiau priklausomas nuo daugybes biurokratu, reglamentuojanciu mokslininko darba. Todel siekiant buti mokslininku Lietuvoje, dar pageidautina tureti demagogo talenta ir aferisto gyslele. Taip pat padeda gresminga isvaizda, nes biurokratai labiau gerbia, kai bijo. Su tiek jau galima bandyti kurti savo moksline grupe ir bandyti tapti pasaulinio lygio Mokslininku.
Karolis484 2009-01-30 15:20
Sveiki, noreciau biski pasikoncultuoti, tikiuosi atsiras cia kazkas kas mane supras ir gales patarti Esu 11tokas, uz metu laukia svarbus zingsnis nulemsiantis ateiti- stojimas i universiteta. Gal galetumete patarti, ka reiktu studijuoti norint ateity dirbti mokslini darba. Kaip supratau baigus bakalauro studijas reikia, stoti i magistratura. Gal galyte papasakot kurie universitetai sutiekia geriausias salygas tokiam moksluj, i kokias programas reiketu atkreipti demesi. Asmeniskai as isties megstu gamtos mokslus: chemija, o ypac biologija. su pastaraja ir noreciau suristi ateiti. Mokslo nebijau, megstu mokytis, ir pilnai sutinku kad zmogus turi mokytis visa gyvenima. Dar galvoju apie medicinos studijas, bet mokslininko kariera man yra artimesne, atrodo idomesne. O del algos nepergyvenu, nereikia man turtu, svarbu uztektu pavalgyt, vaikams ismokslint.
kionig 2009-01-30 15:38
Siulyciau mastyti apie tokius mokslus uzsienyje. Lietuvoje .....krc gg bus... Dar nezinia ka paruos mums busimiems pirmakursiams, nors beveik jau daugmaz aisku. Pasidomek apie nanotechnologijas ar biotechnologijas. Pamatysi tavo mastymas tikrai pasikeis kelis kartus, kad vien su minimumu neisgyvensi siais laikais.