Juodžiausias ir gėdingiausias Kanados istorijos puslapis – ką tik rasta masinė šimtų vietinių tautų vaikų kapavietė: palaidoti tos pačios mokyklos, kurioje mokėsi, kieme (Video)  (2)

Tai yra juodžiausias ir gėdingiausias Kanados istorijos epizodas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

215 vaikų kūnai buvo aptikti masinėje kapavietėje prie buvusios gyvenamosios mokyklos, kuri „asimiliavo" vietinių Kanados tautų vaikus, išryškindama dažnai pamirštamą naujausios šalies istorijos juodąjį laikotarpį.

Kūnai buvo aptikti buvusioje Kamloopso indėnų gyvenamosios mokyklos vietoje gegužės pradžioje, pasitelkiant žemės sluoksnius skenuojantį radarą, teigiama, Pirmosios tautos (taip oficialiai Kanadoje vadinami indėnai) Tk’emlúps te Secwépemc grupės vadovo pranešime.

Nors vietos bendruomenei gandai apie masines kapavietes mokyklos teritorijoje buvo žinomi, jų mastas niekada nebuvo dokumentuotas ir oficialiai pripažintas.

Lieka neaišku, kaip tiksliai mirė vaikai, tačiau panašu, kad jie buvo prievartos, paplitusios vaikų mokyklų sistemoje, aukos.

Iki šiol Nacionalinis tiesos ir susitaikymo centras atskleidė daugiau kaip 50 palaidotų vaikų, mirusių nuo 1919 iki 1964 metų, tapatybes.

„Mūsų bendruomenės žiniomis šių dingusių vaikų mirtys yra nedokumentuotos. Kai kurie buvo vos trejų metų“, - sakoma Tk’emlúps te Secwépemc vadovės Kukpi Rosanne Casimir ataskaitoje.

 

Kamloopso indėnų gyvenamoji mokykla Kamloops mieste, Britų Kolumbijoje, atidaryta 1890 m., ją administravo Romos katalikų bažnyčia. Ši įstaiga tapo didžiausia Indėnų Reikalų ministerijos gyvenamųjų mokyklų sistemos mokykla. Federalinė vyriausybė ją perėmė 1969 m. ir galiausiai 1978 m. ji buvo uždaryta.

XIX ir XX amžiuje Kanada valdė internatinių mokyklų tinklą, skirtą vietinėms tautoms. Didžiąja dalimi katalikų Bažnyčios administruojama sistema buvo valstybės remiama kolonijinė pastanga priverstinai „asimiliuoti“ Kanados čiabuvius į krikščionišką Europos ir Kanados kultūrą. Vaikai buvo faktiškai paimti iš savo šeimų ir perduoti į internatą, kur jiems nebuvo leista praktikuoti savo šeimos tradicinės kultūros.

Šių mokyklų metodai buvo labai destruktyvūs ir buvo skirti išnaikinti čiabuvių kultūras ir jų kalbas. Buvo paplitusi fizinė ir seksualinė prievarta, o mokyklose mirė šokiruojantis skaičius vaikų. Tikslus skaičius nežinomas, tačiau manoma, kad lankydami mokyklas mirė daugiau nei 6000 vaikų.

Kanada oficialiai pripažino šį siaubingą istorijos epizodą per Kanados Tiesos ir susitaikymo komisiją. Jų pirminėje ataskaitoje, paskelbtoje 2015 m., padaryta išvada, kad šios mokyklos prilygo „kultūriniam genocidui“.

 

Atsižvelgiant į šį neseniai Kamloopso indėnų gyvenamosios mokyklos atradimą, daugybė politikų išreiškė pasipiktinimą. Ministras pirmininkas Justinas Trudeau tviteryje parašė: „Žinios apie rastą masinę vaikų kapavietę buvusioje Kamloops gyvenamojoje mokykloje skaudina mano širdį – tai skaudus priminimas apie tamsų ir gėdingą mūsų šalies istorijos skyrių“.

Katalikų bažnyčia anksčiau atsisakė atsiprašyti už piktnaudžiavimus, kurie įvyko jų prižiūrimose Kanados vaikų mokyklose. Ministras pirmininkas Trudeau 2018 m asmeniškai parašė popiežiui Pranciškui, prašydamas bažnyčios atsiprašyti., tačiau apeliacija buvo atmesta. Dabar sklinda nauji raginimai bažnyčiai pasmerkti savo vaidmenį tragedijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(3)
(34)

Komentarai (2)