Startuoja 19-as mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“  ()

Rugsėjo 8-16 dienomis devyniolikoje Lietuvos miestų ir rajonų vyks XIX-ojo Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ renginiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žengdami koja kojon su mokslo pažanga, organizatoriai siekia supažindinti lankytojus su svarbiausiomis mokslo ir technologijų sritimis. Tarp tokių – dirbtinio intelekto sistemos ir jų taikymai, biomedicinos laimėjimai, diagnozuojant ir gydant sunkias ar paveldimas ligas. 3D spausdinimo plėtra, robotika ir blokų grandinių technologijos. Bus kalbama apie energetikos ateitį, kas labai svarbu kiekvienam gyventojui. Taip pat apie virusus ir būdus apsisaugoti nuo naujų pandemijų. Kita vertus, mokslininkai mėgina įminti esmines pasaulio paslaptis. Jie tyrinėja kosmosą ir Saulės sistemą, mėgina suprasti ląstelių senėjimo ir kvantinio pasaulio veikimo mechanizmus, smegenų veiklos principus. Naujausius atsakymus į šiuos klausimus irgi rasite Mokslo festivalio programoje.

Karo Ukrainoje aidai nepalieka abejingų. „Erdvėlaivio Žemė“ organizatoriai irgi ketina į tai atsižvelgti programoje. Ukrainiečių vaikams, besidomintiems mokslu ir tiems, kas supranta šią kalbą, paskaitą „Розвиток уявлень про будову та еволюцію Всесвіту (Visatos sandaros ir evoliucijos sampratų kūrimas) parengė fizikas dr. Yuriy Chorniy. Mokslininkas gimė ir augo Lvove, Ukrainoje. Persikėlęs į Lietuvą 2005-aisiais jis pradėjo mokslininko karjerą Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos institute, kur iki šiol sėkmingai dirba.

Pradėkime nuo renginių Vilniuje. Vilnius Tech Kūrybinių industrijų fakulteto mokslininkai atskleis kino gamybos „virtuvės“ paslaptis ir mokys kurti patrauklias TV laidas. Mechanikos fakultete susipažinsite su biomechanika, judesių registravimo įranga, rankų ir kojų įtvarų gamyba; Transporto inžinerijos fakultete mokysitės valdyti šiuolaikinius traukinius. Verslo vadybos fakultete išgirsite, kaip dirbtinis intelektas naudojamas finansų rinkose: jis prognozuoja kainas, imituoja rinkos dalyvių elgseną. Taip pat sužinosite ar Lietuvoje jau yra autonominių automobilių, valdysite orlaivį kompiuteriniame simuliatoriuje, o E-sport racing vairavimo simuliatoriuje patirsite tai, ką jaučia F1 formulės lenktynininkai.

Vilniaus universiteto (VU) laboratorijose galėsite pamatuoti Žemės pulsą, suprasti kaip superkompiuteriais modeliuojami kvantiniai reiškiniai, vykstantys mūsų ląstelėse. Tirsite dalyvių sportinių traumų riziką, pasitelkę naujausius traumų rizikos vertinimo metodus. VU Medicinos fakulteto specialistai pasakos, kaip spartus genetikos mokslo ir technologijų vystymasis padeda nustatyti genetinius veiksnius, susijusius su įvairiomis mūsų kūno savybėmis ir ligomis: kūno masės indeksu, nutukimu, šizofrenija. Apie procesus vykstančius senstančiose smegenyse kalbės prof. O. Rukšėnas. VU Gyvybės mokslų centre – pažintis su bakterijų virusais, kurie naudojami kovojant su žmones puolančiomis bakterijomis. Mokslininkai vis geriau supranta, ką augalai jaučia, kaip jie tiria aplinką, bendrauja tarpusavyje.

VU Odontologijos instituto specialistai kalbės apie 3D spausdinimo naudą burnos chirurgijoje. Madinga tema – NFT, arba nepakeičiamieji žetonai. VU matematikai papasakos apie šią technologiją bei ateities tendencijas. Na ir žinoma, mokys jus susikurti NFT žetonus. VU Komunikacijos fakultete sužinosite, kaip veikia propaganda socialiniuose tinkluose ir internete, išgirsite apie informacinius karus ir kaip atskirti tikras naujienas nuo melagingų.

 

Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkai atskleis, ką jiems pavyko sužinoti apie Saulę ir ko dar nepavyksta; kokie procesai vyksta Saulės sistemos planetų atmosferose. Apie ateities energetiką išgirsite UAB „Ekspla“ ir FTMC laboratorijose, kuriose bendradarbiauja mokslas ir verslas, pamatysite lazerinių technologijų bei nanoinžinerijos mokslininkų kuriamas naujoves ir tobulinamas technologijas: audinių inžinerijos pasiekimus ir 3D spausdinimą. Sintetinės biologijos kūrėjai – iGEM komandos nariai paaiškins, kada katė gali šviesti žaliai. Tai pasiekti padeda sintetinės biologijos mokslas, susiejantis inžineriją ir biologiją.

Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijoje prof. Rimantas Stukas kartu su pradinukais aptars maisto produktų pasirinkimo ir mitybos klausimus. Paskaitoje, susietoje su pasakų herojais, minsite mįsles maisto ir mitybos temomis. Aplankę kūrybines teatro dirbtuves Vilniaus kolegijoje, išgirsite apie organizacijų komunikacijos principus, mokysitės programuoti robotus ir apsaugoti elektroninę tapatybę.

 

Renginiai Kaune. Itin turiningą programą parengė Kauno kolegija. Dalyvausite protmūšyje, padedančiame suprasti startuolių, vienaragių pasaulį ir inovatyvaus verslo esmę. Išbandysite interaktyvią reabilitaciją, naudojant VR ir kitas technologijas, kineziterapinę įrangą ir testus – tai padeda išvengti nugaros ar kaklo skausmų. Susipažinsite su odos diagnostikos metodais, padedančiais atsikratyti spuogų. Išmoksite pasirinkti maisto produktus, skaitant etiketes ir kepsite sveikatai naudingas picas. Kauno technikos kolegijoje bus atsakyta į klausimą – kodėl slenka Gedimino kalnas ir kuo čia dėtas gruntas?

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai (LSMU) pakvies į ekskursijas Veterinarijos akademijoje Gyvūnų anatomijos muziejuje, o taip pat VDU Botanikos sode, kur pamatysite lokvą, aką, anonas, gvajavas, tamarindus ir daugybę kitų atogrąžų bei paatogrąžių vaismedžių bei jų vaisių. LSMU Lietuvos Medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus darbuotojai papasakos apie šarlatanus medicinoje ir jų keliamus pavojus mūsų sveikatai. Ir kokie „fantomai“ naudojami spinduliniame gydyme. Mikroorganizmų protmūšyje sužinosite apie bakterijas maiste.

Kauno technologijos universiteto (KTU) biblioteka pakvies į pabėgimo kambarį, iš kurio padės ištrūkti matematikos, istorijos žinios. KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete įsitikinsite, kad  muzika padeda sumažinti stresą. Ir kokių naudingų dalykų galima išmokti iš „Hario Poterio“ knygų. Sužinosite, kaip per 30 metų pasikeitė Lietuvos visuomenė. KTU Cheminės technologijos fakultete mokysitės iš vaistinių kultūrų išskirti antioksidantus, sužinosite kas sieja Eloną Muską, popiežių Pranciškų ir chemiją. Ir kaip iškviesti džiną. Kursite ateities maistą ir dirbtinę mėsą.

 

Stiprių pojūčių mėgėjams KTU sporto ir sveikatingumo centre išbandysite laipiojimą uolomis. KTU elektros ir elektronikos fakultete – puiki proga suprasti, kaip kuriama programinė įranga, naudojama kompiuterinėje regoje, dirbtinio intelekto sistemose, robotuose, valdant bioprocesus. KTU Statybos ir architektūros fakultete sužinosite kaip iš matematinių formulių gimsta pasauliniai moderniosios architektūros šedevrai. KTU Mechanikos ir dizaino fakultete, aerodinaminiame tunelyje bandysite atsispirti 120 km/val. greičio viesulo gūsiams.

Renginiai kituose miestuose. Panevėžyje aktyviai veikia robotų centras „Robolabas“, kurio komanda pasiūlys 7-10 m. vaikams skirtą nuotykį „Robonautai“ – dalyvauti kosmoso misijoje „Marso žvalgai“. Be to, pakvies į pramuštgalvių inžinierių dirbtuves. Panevėžio regioniniame STEAM atviros prieigos centre sukursite trumpą kosminį žaidimą (mūšį). Klaipėdos valstybinėje kolegijoje mokysitės ugdyti savo emocinį intelektą. Protmūšio metu sužinosite daug naujo apie Europos šalis, jų tradicijas, kalbą ir kultūrą. Klaipėdos universitete – kaip palydovais tiriami Žemės vandenynai ar jūros. Šiaulių Didždvario gimnazijoje – ekologiško plastelino gamyba pradinukams, o VU Šiaulių akademijoje konstruosite robotus ir gaminsite maiste naudojamus kvapniuosius priedus. Šiaulių techninės kūrybos centre ne tik sužinosite kaip atrodo 2D robotai, bet juos ir pasigaminsite. Stebėsite dangų teleskopu.  

 

Kupiškyje, Marijampolėje, Utenoje ir Kėdainiuose – pamokos su robotu humanoidu Ąžuolu, kuris mokys pažinti kelių eismo taisykles ir mankštinsis kartu su lankytojais. Molėtų gimnazijoje Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai pademonstruos, kokie nepaprasti procesai vyksta įvairiausių gyvūnų kiaušiniuose. Apie mokslą ir technologijas po istoriniu žymaus mokslininko – fizikochemiko Teodoro Grotuso ąžuolu Gedučių miške pasakos KTU mokslininkai. Į Jonavos Senamiesčio gimnaziją atvyks mobilioji bioklasė - bendras Vilniaus universiteto ir kompanijos „Thermo Fisher Scientific Baltics“ projektas. Laboratorija visiems norintiems suteiks progą tapti tyrėjais.

Iš viso Mokslo festivalyje numatyta beveik 370 renginių, visi jie nemokami. Tik būtina registruotis svetainėje www.mokslofestivalis.eu. Iki pasimatymo mokslo ir technologijų pasaulyje!

Organizatorių informacija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()