„Laisvieji skaitymai 2010“: Mokslinių idėjų, išgelbėsiančių pasaulį, kūrimas Lietuvoje  (7)

Žmonija sėkmingai kopia dvidešimt pirmojo amžiaus metais. Ekonominiai sunkumai netrukdo populiacijai augti, vystytis, plėstis ir... vartoti vis daugiau energijos. Tai, gyvendami civilizuotai, mes darome nepastebėdami. Tik už mygtuko paspaudimo nuo mūsų slepiasi papildomos galimybės, kurių energetinę kainą skaičiuojame labai retai, galbūt tik apmokėdami sąskaitas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzistuoja daug ir įvairių būdų taupyti energiją, pvz.: išjungti televizorių, o ne palikti jį miego režimu; atjungiant telefoną nuo kroviklio iš elektros lizdo ištrautki ir patį kroviklį; vietoje automobilio kelionei į darbą pasirinkti dviratį ar viešąjį transportą. Tai padėtų sumažinti energijos suvartojimą ir netgi asmenines išlaidas, tačiau ar išspręstų globalią energetinę problemą? Naftos kiekis telkiniuose stabiliai mažėja, o vartojimas jau seniai tapo prabanga, tačiau ją vis dar sau leidžiame. Visgi energijos netolimoje ateityje reikės dar daugiau, negu jos suvartojame šiandien, o sprendimų kol kas neturime.

Thomas Friedman, New York Times žurnalistas, triskart prestižinės Pulitzer premijos laimėtojas ir ne vienos skaitomiausios knygos apie šių dienų pasaulį bei dvidešimt pirmąjį amžių autorius, ragina mus nepasiduoti bei sukelti Energetinę Revoliuciją. “Ji, kaip ir jau įvykusi Informacinė Revoliucija, pakeis pasaulį mums kol kas neįsivaizduojama linkme, o šalis būsianti šios revoliucijos centre be didesnės konkurencijos taps pasaulio kultūros, ekonominiu ir intelektualiniu centru XXI amžiuje.” Energetinė Revoliucija – tai naujų, iki šiol nematytų energijos šaltinių naudojimas, taip pat efektyvesnių kaupimo, perdavimo ir išlaisvinimo prietaisų kūrimas bei taikymas kasdieniam gyvenimui. Progresui šia linkme reikalingos naujos idėjos ir jauni žmonės, gebantys jas generuoti bei įgyvendinti. Jeigu įgyvendinta menkutė idėja padėtų išsiversti su bent vienu procentu mažiau energijos bet kurioje kasdienėje užduotyje, ji būtų neįkainojama. Visos žmonijos mastu kasdien būtų sutaupomas didžiulis jos kiekis ir taip apsisaugoma nuo ilgalaikės geokatastrofos.

Šiemet, kovo 24-27 dienomis Vilniaus Universiteto Fizikos Fakulteto Studentų Mokslinė Draugija organizuoja studentų mokslinę konferenciją „Laisvieji skaitymai 2010“. Tai renginys, subursiantis Lietuvos ir kitų valstybių studentus pasidalinti savo mokslinio darbo rezultatais su kolegomis, sudalyvauti darbų konkurse ir smagiai praleisti laiką akademinėje aplinkoje. Nors tai tradicinis renginys, Fizikos Fakultete organizuojamas jau 53 kartą, šiemet konferencijai suteikiamas ekologinis atspalvis. Studentai bus kviečiami dalintis ne tik savo darbais, tačiau ir mintimis apie ekologiją bei žaliąsias technologijas: kaip paprasčiau išgauti energiją, kaip perduoti su kuo mažesniais nuostoliais ir kaip efektyviau panaudoti turimą, nedarant žalos aplinkai.

Lietuvos aukštųjų technologijų kompanijų „Altechna“ ir „FIMA“ dėka konferencijoje greta studentų dalyvaus ir savo patirtimi su pradedančiais mokslininkais pasidalins kviestiniai lektoriai:

  • Mees Lodder, mechanikos inžinierius, dabar aušinimo sprendimus duomenų centrams gaminančios kompanijos KyotoCooling vadovas;
  • Cliff Jolliffe, elektros inžinierius, dabar tiksliosios mechanikos įrengimų gamintojos Aerotech Ltd. Vadovas.

Konferencijos metu, komisija išrinks geriausią studentą pranešėją, kuris keliaus į Tarptautinės Fizikos Studentų Asociacijos (International Association of Physics Students) konferenciją vasarą. Tai didžiulė galimybė jaunam mokslininkui užmegzti pažintis kolegomis iš viso pasaulio.

Konferenciją taip pat remia:

  • Lietuvos lazerių pramonės kompanijos UAB „Šviesos konversija“;
  • UAB „Ekspla“.

Konferencijos internetinis puslapis: http://www.smd.ff.vu.lt/conference

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)