Kristina Zentelytė. Kodėl Pietų Korėjoje studentai mokosi visus metus?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

keine_lust 2010-09-02 16:01
kur tau nores lietuviai mokytis istisus metus
KeshukaZ 2010-09-02 16:14
grazus straipsnis. Gaila,bet Lietuvoj labai populiaru studijuoti tik del diplomo
ligonis 2010-09-02 16:24
tam universitete tiesiog nera prasme cia lietuvoi.puse metu grybauji, per sesija susitvarkai pazymius - dar pusmetis miegojimo. ir turi diploma. bet kai moko dalykus tokius kuriuos atrodo turi zinoti tik is idejos ir jie nesusije su specialybe - susinervini ir visa kita prasciau sekasi. dar didelis minusas tas, kad lietuvoi nematoma nieko blogo kai zmones susirenka ir prisigeria iki zemes graibymo.
T 2010-09-02 16:35
Esu ne kartą nuo darbovietės buvęs seminare. Vienus vesdavo bendradarbiai, kitus aukštųjų mokyklų profesoriai. Galiu pasakyti, kad praktikų (bendradarbių) seminarai visa galva aukštesni už aukštųjų mokyklų profesorių paskaitas. Tiesiog pamatai, kokias nesąmones turėjau mokytis toje aukštojoje. O kažkas ir mokėsi ir vien dešimtukais baigė. O darbdaviui labai svarbi darbuotojo turima patirtis, amžius, kaip jis save pristato. O kiek žmonių dirba ne pagal specialybę. Aš už tai, kad žmonės mokytųsi, tik ką daryti, kai koks profesorius kišą tau į galvą kokius nors migdolus ir tokių profesorių ne vienas. Jei Lietuvoje paruoštu gerus specialistus, tai jiems atsirastu darbo vietos ir ateitu investicijos. O dabar Lietuva daugiausiai pritraukia investicijas pigia darbo jėga. Tu pastatyk gamykla, paskui priimk visokius vadybininkus (kuriems į galvą prikišta viskių globalių idėjų, bet nežino savo miesto VMI ar DI adreso), darbininkus (kurie savo amatų mokykloje nei staklių nei plytos nematė) po to juos apmokink ir jie dirbs. Aišku tokie darbdaviai tokiems darbuotojams ir moka kaip Lotynų Amerikos šalies žmonėms.
Sa 2010-09-02 16:57
Manau, kad neraštingi žmonės neturėtų komentuoti straipsnio apie švietimą. Visgi, jei žmogus net rašyt mokykloje nesugeba išmokti - tai nieko jis protingo ir nepasakys apie švietimo sistemą ar universitetus Lietuvoje.
immortallt 2010-09-02 17:43
Jo man pasakojo kaip jie ten mokos Susirenka chebra, prisinesa maisto, isijungia fb, patoosavoja bibliotekoj, biski pasimoka, atsigula ant knygos ir pasidaro foto bei ikelia i fb, kad parodytu kaip jie sunkiai mokosi... Univiere kai neva dalyvauja diskusijoje su destytoju, tai perkartoja jo frazes ir t.t. Tik viskas atrodo labai graziai... (bendrakurse mokesi pusmeti)
MindaugasV85 2010-09-02 21:48
Ir tie, kurie mokosi dėl diplomo, paskui verkia, kad turi diplomą, bet neturi darbo ar mažai uždirba: šūdas čia toj Lietuvoj
Sa 2010-09-02 22:08
Tik nevykėliam šūdas.
DJ_LFS 2010-09-03 01:06
pritariu
ICan 2010-09-03 09:43
manau dabartine aukstojo mokslo stadija isjudintu dvi naujoves : 1. ta kvotu sistema, kuri taikoma korejoje, paskatintu varzytis ir i univiera eiti ne vien del studentavimo. 2. grieztos sankcijos del sukciavimo (nusirasinejimas, darbu pirkimas) tikrai padetu atsijoti nesimokancius studentus. ir kai liktu tik norintis mokytis ir besivarzantis tarpusavyje studentai gal ir baigimo rezultatai pradetu kam nors rupeti... aisku yra tikrai daugiau problemu universitetuose, bet bent pradejus taikyti panasius metodus gal pradetu ir keistis zmoniu mastysena.
SaliamonXP 2010-09-03 10:50
As tai nesu isitikines del tos konkurencijos skatinimo... Man tai tarsi kibimo-vienas-kitam-i-gerkles pradziamokslis, skiepyjamas zmonems dar nuo mokyklos suolo. Ar ne geriau butu ismokyti kaip darniai dirbti komandoje, kad pasiekti geresniu rezultatu? Is kitos puses ar mes norim buti kamuojami ivairiu stresu (ir is to sekanciu psichoziu) ir daugiau vartoti, ar tureti darnesne, nuosirdesne visuomene pasirengusia vienas kitam padeti?
Karvė 2010-09-03 10:57
Agree!
Patriotas 2010-09-03 11:36
Rasai kaip eilinis myzantis ir verkiantis lietuvis, negano to, dar ir nusisneki. Visu pirma kam kliedi apie visa Lietuva? Jeigu tavo tokia patirtis studiju - cia tavo problemos, bet patikek, studijos ivairiuose universitetuose, to pacio universiteto ivairiuose fakultetuose ir net to pacio fakulteto ivairiuose specializacijose LABAI skiriasi, todel nebutina savo ar kitu patirtimi apibendrinti viso aukstojo mokslo - tai tiesiog kvaila. Antra, man jau nusibodo sitas myzimas del unviersitetu programu. Nepatinka - eikit i kolegijas. Daugiau galesit uzsiimti specialybe - virinti koki kabeli 4 metus. Universitetas neturi mokyti vien tik specialybes, jis teikia ir universalaus issilavinimo pagrindus. Teises pagrindai, Filosofija, Vadyba, Ekonomika, Komunikavimo pagrindai, Matematika, Fizika ir t.t. reikalingi bendram aukstam issilavininimui. Taip, neneigiu kad su paciu programu ispildymu yra problemu, svietimo sistema apskritai turi tam tikru problemu, bet tai nekeicia fakto, kad unversitetas nera skirtas paleisti tik siaurai mastanti siauros srities kyborga. Kad susinervini ir prasciau sekasi - tai jau tavo bedos. Nu ir gerimas apskritai cia ne i tema prie svietimo... Kol vieni verkia ir myza, kiti mokinasi ir ismoksta, tik noro reikia. Apskritai, tai cia kazkoks iskreiptas mastymas pas dauk ka, kad tas Univeritetas turetu buti kaip kokia "gailestinga motule" viska padaranti uz tave. Universitetas yra tik patarejas, pagalbininkas ir sugebejimu ivertintojas kiekvieno savarankisko mokinimosi etape. ASmeniskai pats studijuoju ir studijavau technologiskuose programuose, galiu pasakyti tiek: medziagos ta tematika kruvos, irangos laboratorijose pilna, geranorisku destytoju taip pat yra, bet ne, vistiek studijos "sudas", ko dar jums reikia? Problema pastaruosius 7 metus buvo ir yra ta pati - i universitetus priimama per daug lochu, kurie ten neturi buti priimti. Butu minimalus balas 18 - situacija kaip mat butu kitokia. Nes dabar ateina tie, kas nezino is vis ko nori, nezino kur atejo ir mazai ka sugeba ten kur atejo. Is to ir gimsta visokie "oij nesugebu su matlab'u ispresti dif lygties ir man to nereikia kaip inzinieriui, nes dabar viska skaiciuoja modeliavimo/projektavimo aplinkos ir man uztenka buti klaviaturos sportinyku".
keine_lust 2010-09-03 12:26
pataisiau
Indigo89 2010-09-03 15:34
Sistema nepakeistu nieko, jei darbdaviai nepradetu kreipt tikrai dideli demesi i tai. O tam reiktu labai daug talentingu zmoniu. Lietuvoj tiek ju nera. Lietuvoj talentingi ir normaliai besistengiantys zmones gauna normalu darba, tik tie "netalentingi" arba nesistengiantys nei kiek verkia, kad neturi darbo. Ten visai kas kita - visi labai protingi ir labai sunku issirinkti is tiek daug geru darbuotoju. Todel jie tiek daug ir dirba.
cia. 2010-09-03 18:03
kazkaip abejoju, kad Lietuvoj visi tokie dundukai, o pietu korejoj labai jau protingi (tuo labiau, kad UNIVERSITETE per vasara mokosi toefl testui). Siaip tikiu, kad labai lengvai iki 18 metu kiekvienas mokinys galetu, dar ir labai gerai, ismokti netik 12 klasiu kursa, bet ir bakalaura. Bet manau labai gerai viskas padaryta, nes reik palikti laiko jaunystei-durnystei, bei palaukti kol zmogus subres ir zinos ko nori, kad daugelis 18 nezino ko nori tai jau kitas reikalas.
Sloth 2010-09-11 21:10
Pats įstojau į specialybę į kurią norėjau įstot, tai yra pirmu numeriu. Ir ne tai, kad nusivyliau, o pamatytas vaizdas pranoko mano lūkesčius. Vienintelis VU trūkumas - apgriuvusios auditorijos. Bent jau mano fakultete visi dėstytojai yra tikrai kompetetingi ir atsidavę savo darbui, nuolatos keliauja į užsienį, kad ir dabar viena dėstytoja mėnesiui išvyko į taivaną. Anglų dėstytoja porą metų dėstė oxforde, trečiakursius moko pasaulinio garso dėstytoja iš JAV. Visiems verkiantiems siūlyčiau nestot bet kur, o tai verkia ir visos Lietuvos universitetus keikia.
Wickit 2010-10-13 23:35
kaip jūs įsivaizduojate savanorišką veiklą kai nėra už ką pragyvent? Ir šiaip, kam stoti į magistratūrą jei nežinai ką dirbsi? Pirma, Lietuvoje reikėtu dėstomų specialybių sąrašą ir kvotas suderinti su darbdavių poreikiais, o ne postringauti, kad žmonės mokosi be motyvacijos. Iš kur bus motyvacija jei beveik 100% esi tikras, kad būsi bedarbis arba už savo algą sunkiai prasimaitinsi? (Mano atveju VU biologija).