Kuo lietuvius suvilioja studijos užsienyje?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

blizzard 2011-07-03 12:07
Kažkaip jau mažai užsimenam, kad gal Lietuvoje darbo nėra, todėl visi važiuoja ten studijuoti ir tokiu būdu susiranda darbo ir gauna garantuotą ateitį po studijų. Straipsnis kažkaip bando įteikti kad studentas gal negalvoja toliau į priekį ir neva todėl jam neturėtų būti didelio skirtumo ar studijuoti Lietuvoje ar užsienyje, bet kaip matom tendencijos kitos, jeigu net 97proc. galvoja apie studijas užsienyje, nemanau kad tik 3proc. studentų turi galimybę už mokslą sumokėt, arba gauna nemokamas vietas. Ateities nematymas yra didelė problema, tebūnie mokslas Lietuvoj nemokamas ir gal dar net primokamas, kad tik pasiliktum, bet jeigu darbo vietų nebus ir situacija negerės ne tik darbo rinkoje bet ir ekonomiškai, tai nesvarbu kad primokėsit tiems kurie pasilieka, vis vien didžioji dauguma galvos apie užsienį, kur po studijų bus galima iš kart dirbti ir susirast darbą bent 10x daugiau šansų.
Rukis 2011-07-03 13:33
Mano klasėje mokosi dvi panelės kurių metinis vidurkis apie ~9,7 balo. Viena kart paklausiau kur ketina studijuot, tai be jokių pauzių atrėžė - užsienyje. Tad kyla klausimas, kaip Lietuvos valdžią domina ugdyti naujus, gerus, tarptautinio lygio specialistus? Jų nedomina. O nuo čia ir prasideda grandinė problemų privedančiu prie visokių deficitų, pinigų trūkumo ir darbo vietų mažėjimo.
Arthuras 2011-07-03 13:50
Valdžiai specialistų nereikia, jų turi reikėti verslininkams. Valdžia turi skatinti verslą, lengvinant sąlygas ir t.t. Taip pat reikia suprast, kad tų specialistų Lietuvoje turime per daug. Plius, balai mokykloje labai nedaug pasako apie žmogų. Pritarsiu blizzard, kad dauguma renkasi užsienio studijas tam, kad lengviau gauti darbą toje pačioje valstybėje.
SuperHP 2011-07-03 14:12
Studijos užsienyje, manau, tikrai yra labai gera patirtis, kuria tikrai verta pasinaudoti, jei tik yra galimybės. Nebūtina studijuoti užsienyje visą laiką, studijas ten galima pasirinkti ir pagal Erasmus bei panašias programas. Pats kitais metais planuoju pusmetį pastudijuoti Turkijoje. Manau, kuo tolimesnė ir skirtingesnė šalis, tuo patirtis yra vertingesnė. Kaip ir daugelyje panašių straipsnių, šiame taip pat yra faktinių klaidų. Lietuvoje mokslas praktiškai yra nemokamas. Kasmet vyriausybė finansuoja daugiau nei pusę norinčių studijuoti. Tiesa sakant, tai yra net per daug, nes, pripažinkim, finansavimą gauna labai daug nemotyvuotų studentų, kurie beveik visą studijų laiką studentauja, o ne studijuoja. Didžiausia Lietuvos problema šiuo atveju yra darbo susiradimas. Dėl šios problemos daugelis studentų į užsieny vyksta ne dėl patirties, bet dėl darbo perspektyvų. Žinoma, jei esi savo srities specialistas, problemų nekils, bet problema Lietuvos mastu išlieka ir kol ji bus, tol studijos Lietuvoje neatrodys tokios patrauklios kaip labiau šioje srityje pažengusiose valstybėse.
mobilunkas 2011-07-03 14:24
bukim globalistais, jei zmogus sugeba save geriau realizuot uzsieny tai tegu ten ir vaziuoja, juk ne kiekvienam baznytkaimy reikia branduolines energetikos specialisto, chemiko ir pan. uzsieny daugiau gera padarys tai truputi gal ir mums nubyres, o jei sedes tas pats zmogus lietuvoj darbo birzoj tai tik nuostolis pasauliui ir lietuvai bus
blizzard 2011-07-03 14:32
Dėl nemokamo mokslo gali situacija pasikeist jeigu patvirtins įstatymą kuriame teigiama kad tas kas dabar mokosi nemokamai, po studijų privalės kelis metus dirbt Lietuvoj ir tik tada galės išvažiuot dirbt į užsienį Tikiuosi nepatvirtins tokios nesąmonės..
Wolfy 2011-07-03 15:14
Bet tada turetu valstybe visus idarbinti pagal specialybes,kurias baige,o to tikrai cia nebus.
SuperHP 2011-07-03 16:17
Tikrai įdomus įstatymas būtu... O dirbti reikėtų pagal specialybę? Na, manao manymu, kaip tik geras tada būtų įstatymas, jei tik, kaip Wolfy rašė, valstybė pati parūpintų tokį darbą ir dar būtų normalus atlyginimas
Giltine002 2011-07-03 16:56
Kur tiek teisininkų ir darbo vadybininkų padėsi?
blizzard 2011-07-03 17:04
Nu ką jūs negi viešūjų darbų nėra? kuo jau tie teisininkai ypatingi? rankų kojų neturi? kastuvus į rankas ir piriot už 570lt į rankutes sakys dabar man už mokslą atidirbsit kaip vergai o darbdaviui nebus motyvacijos kelt tau algos, jis juk žino kad tu žūt būt turi atidirbt tai gali ir už minimumą pasiūlyt, juk tau reik dirbt, o kas jam?
Wolfy 2011-07-03 18:34
Koks tikslas butu jaunus zmones per prievarta versti dirbti tokius darbus,jei jie butu baige aukstaja ir savo zinias svaistytu vejais per tokius darbus.Dar suprasciau darbai pagal specialybes,bet ir tai tikriausiai tokiems, tik minimuma moketu.Be to,toks istatymas automatiskai priestarautu zmoniu laisvems ir tai jau nebebutu demokratiska.
Skeleton 2011-07-03 20:04
Visai nedaug studentų studijuoja užsienyje. Pagal visuotinės isterijos toną maniau užsienyje studijuojančių yra gerokai daugiau.
blizzard 2011-07-03 20:59
o kokia prasmė tuos jaunus specialistus laikyt be darbo, kuomet viešųjų darbų pilna?
Zergas 2011-07-04 08:39
viskas labai paprasta.studijos uzsienyje lietuvius vilioja tuo jog pabaigus jas galimybes susirasti darba pagal specialybe yra n kartu didesne,ir cia nekalbant apie to atlyginimo dydi.aisku nereiketu pamirsti ir jaunatvisko noro pamatyti pasaulio.ir tas isvykstanciuju skaicius nuolat dides nes perspektyva likti Lietuvoje gali vilioti tik itakingus giminaicius turinti jaunima nes gabiam bet neturtingam jaunuoliui zymiai paprasciau kazko pasiekti uzsienyje nei Lietuvoje.
Simplicity 2011-07-04 09:59
Yra dar vienas dalykas kodėl veržiamasi mokytis užsienyje... Su užsienietišku aukštojo mokslo diplomu tu darbą rasi tiek toj šaly kur mokeis, tiek Lietuvoje. Su lietuvišku- darbo pagal specialybę tu negausi, o užsienį tuo labiau
Valenitnas 2011-07-05 01:32
Kaip šiandien pamenu prieš pora metų buvo parašyta, kad valstybė pateikia skaičius, kokių ir kiek jiems reikia specialistų. universitetas, žinoma, padaugina beveik visada iš dviejų šitą skaičių, tačiau, kad tiek vieni, tiek kiti su skaičiais ženkliai prašauna, manau, kad abejonių nekyla.
kionig 2011-07-05 02:13
Universitetai nedaugina. Jie priima visus ale "norinčius". Ir iš ko jiem kitaip išsilaikyti ?
Simplicity 2011-07-05 09:46
Kionig, vėl trolini?:) Prie ko čia tas tavo "reikia emigruot", "rojus užsieny"? Kurioj savo žinutės vietoj aš čia taip parašiau? Tiesiog daug didesnė tikimybė rasti darbą, kai turi vietinį diplomą, o ne atsivežtą iš kažkur. Lietuvoj vienos gairės brėžinių braižymui, o toj pačioj Airijoj ar JK visai kitos (čia kiek pačiam teko susidurt). O kiek dar kitų niuansų kur tie patys dalykai suprantami skirtingai. Kas dėl įsidarbinimo, tai tikrai nėra taip jog tik baigei ir tau jau iškart darbas garantuotas su 10 tūkst. eurų per mėnesį, tačiau galimybių atlikti mokamą/nemokamą praktiką tikrai yra.