Baigėsi stojančiųjų į aukštąsias mokyklas registracija: daugėja grįžtančių iš užsienio?  (1)

Liepos 22 dieną 17 val. baigėsi stojančiųjų į Lietuvos aukštąsias mokyklas registracija. Šiemet iš viso LAMA BPO sistemoje užsiregistravo arti 45 tūkst. stojančiųjų. Vis dėlto konkurse galės dalyvauti beveik 40 tūkst., tvarkingai užpildžiusių prašymus ir pateikusių išsilavinimo duomenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Numatoma, kad šiais metais valstybė finansuos beveik 19 tūkstančių pirmakursių studijas – 9,7 tūkst. universitetuose ir 9,2 tūkst. kolegijose. Nepatekę į valstybės finansuojamas vietas, galės rinktis mokamas studijas. Mokamų studijų kainą nustato ir skelbia kiekviena aukštoji mokykla.

Pagal pirmąjį prioritetą universitetuose populiariausios socialinių (51,2 proc.), biomedicinos (16,4 proc.) ir technologijos (12,1 proc.) mokslų sritys. Kolegijose – tendencijos labai panašios: socialinius mokslus pirmuoju pageidavimu rinkosi 49,7 proc., technologijos 26,3 proc. ir biomedicinos 17,7 proc. stojančiųjų.

Populiariausios universitetų studijų programos tarp stojančiųjų (pirmu pageidavimu) ekonomika (VU), teisė (VU), medicina (LSMU), medicina (VU) ir politikos mokslai (VU). Kolegijose stojantieji labiausiai norėtų studijuoti higieninę ir dekoratyvinę kosmetologiją (VK), turizmo ir viešbučių vadybą (KK), automobilių techninį eksploatavimą (VTDK), grožio terapiją (KVK) ir kultūrinės veiklos vadybą (VK).

LAMA BPO asociacijos prezidentas prof. Pranas Žiliukas kaip vieną ryškesnių šių metų bendrojo priėmimo tendencijų išskiria stojančiųjų, vidurines mokyklas baigusiųjų pernai ir ankstesniais metais, pagausėjimą (pernai jų dalyvavo apie 8,9 tūkst., o šiemet – 11,6 tūkst.).

„Tai didžiausias skaičius bendrojo priėmimo istorijoje. Būtų galima išskirti kelias pagrindines šio proceso priežastis. Viena iš jų ta, kad daugelis jaunų žmonių, pabandžiusių studijuoti užsienio aukštosiose mokyklose, grįžta į Lietuvą, kita – stojantieji, pernai nepatekę į valstybės finansuojamas vietas, tai viliasi padaryti šiemet, taip pat studentai, pernai įstoję į vieną studijų programą, nusprendžia stoti į kitą.“

Pirmojo bendrojo priėmimo etapo rezultatai bus skelbiami liepos 26 dieną. Pakvietimus studijuoti kiekvienas stojantysis gaus elektroniniu paštu, taip pat juos matyti galės LAMA BPO informacinėje sistemoje, į kurią jis gali patekti su savo registracijos numeriu ir slaptažodžiu prisiregistravęs svetainėje www.lamabpo.lt.

Pirmajame bendrojo priėmimo etape stojančiajam gali būti pasiūlyta užimti vieną valstybės finansuojamą studijų vietą į universitetinių arba koleginių studijų programą pagal stojančiojo prioritetus ir/arba vieną valstybės nefinansuojamą vietą, jei stojantysis pageidavimų sąraše tokią nurodė. Siūlomos vietos galima atsisakyti ir dalyvauti tolesniuose priėmimo etapuose. Tačiau, jei stojantysis atsisako jam pasiūlytos vietos, laimėtos pagal 1–3 pageidavimus (skaičiuojami tik valstybės finansuojamas vietas atitinkantys pageidavimai), ir iki liepos 29 dienos (imtinai) neatvyksta į aukštąją mokyklą pasirašyti studijų sutarties, antrajame etape dėl valstybės finansuojamos vietos dalyvauti negali. Tokia proga jam suteikiama tik papildomo priėmimo etape.

Jei pirmojo bendrojo priėmimo etape stojantysis kvietimo studijuoti negavo, antrajame priėmimo etape gali dalyvauti tiek dėl valstybės finansuojamų, tiek dėl valstybės nefinansuojamų studijų vietų.

Norintys dalyvauti antrajame pagrindinio priėmimo etape, kuris vyks liepos 26–30 dienomis, turės savo prašymą LAMA BPO informacinėje sistemoje atnaujinti. Šiame etape bus galima koreguoti pirminiame prašyme įrašytų pageidavimų eiliškumą, tačiau naujų pageidavimų įrašyti sistema nebeleis, nes geriausiųjų eilė pagrindiniame priėmimo etape jau neperskaičiuojama.

Likus laisvų valstybės finansuojamų vietų, organizuojamas papildomas priėmimas, kuris vyks rugpjūčio 5–8 dienomis. Jame galės dalyvauti tie stojantieji, kurie užsiregistravo šių metų priėmimui. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad prašymus reikia pateikti iš naujo. Rugpjūčio 11 d. popietę bus pasirašytos paskutinės pakviestųjų studijuoti ir aukštųjų mokyklų studijų sutartys.

Bendrąjį priėmimą Lietuvos švietimo ir mokslo ministro įgaliojimu vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO). Išsamios informacijos apie bendrąjį priėmimą, galima rasti LAMA BPO interneto svetainėje: www.lamabpo.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Lina Lengvenienė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: