Ar ECTS Lietuvos akademiniam švietimui atneš pokyčius? Užsienyje studijuojančių lietuvių nuomonės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

astravas 2012-03-02 12:41
Ką čia šneka. Tas ECTS visai ne į temą. Jis tiesiog skirtas kreditų sistemas suvienodinti, nors realiai, tiek ir UK, tiek ir Lietuvoj kreditai yra dauginami tiesiog iš faktoriaus kokio nors (pvz 0.5 škotiško kredito) ir viskas. O kad tas kreditas atitinka visiškai skirtingą valandų skaičių ir mokymo struktūrą tada tai visiems nė motais. Kitaip tariant konvertuokim agurkus į obuolius. Abejoju ar kokio Dundee lygis su VU gali lygintis pavyzdžiui, bet kreditai tai tie patys...
Nightbringer 2012-03-03 18:16
Patarčiau atsargiai žiūrėti į tokius straipsnius. Jie yra labai subjektyvus dalykas. Pavyzdžiui aš galėčiau ne mažiau girti Lietuvos dėstytojus, tačiau kiek tas gyrimas bus pagrįstas, kai tesu mokėsi tik pas juos du? Be to, užsienio universitetai visų pirma lyderiaują pritraukdami geriausius studentus, bei turėdami geriausią mokymo įrangą ir tai kuria mitą, kad jų universitetas yra neva kažkuo geresnis už konkurento.
astravas 2012-03-03 20:58
Na bet realiai, kodėl universtetas yra geras? Nes jame yra daug gerų studentų!
Alexas10 2012-03-04 07:33
Pats studijuoju vienam geresniu UK universitetu ir galiu pasakyti esmini skirtuma tarp mokslu Lietuvoje ir UK - Lietuvoje dalykai yra destomi, Anglijoje studentai yra mokomi. Negaliu sakyti, kad visi destytojai cia yra nerealus, bet kiekvienas yra labai paslaugus, stengiasi padeti, per paskaitas destoma kuo aiskiau ir paprasciau, duodami realaus gyvenimo pavyzdziai. Taipogi turim e-clicker sistema, kiekvienas studentas turi clickeri, su kuriuo isitraukia i paskaitu darba atsakinedamas ivairius klausimus paskaitos metu, o tuo paciu ir destytojas zino, kuri dalis studentu supranta, o kuri ne. Kiekvienos paskaitos pabaigoje vyksta feedbackas, destytojas rupinasi ar nepersistengia su paskaitos pace(greitis, eiga, nzn) ir tt. Pas mus 1 term trukmes moduliai yra verti 15kreditu, 2 termu trukmes - 30k. O kaip lietuvoje? Uz tokius dalykus, kurie daugelyje universitetu net neegzistuoja(pvz kalbos kultura ar psichologija(kaip komiskai pasitaiko net medzio apdirbejams ), bus duodami kreditai? O vienas ir esminis dalykas, ka mes turime cia ir ko Lietuvos universitetams truksta yra glaudus darbas su industrija. Tokie dalykai kaip internship(praktikos), easter insight ir tt praktiskai neegzistuoja. Gali keist kreditu sistemas kiek nori, bet studentai iseina zinodami tik teorija, kuri toooli grazu skiriasi nuo informacijos, kuri reikalinga dirbant(aisku nekalbu apie pagrindus). Cia ir kyla klausimas? Ar Lietuvos universitetu darbas yra suteikti studentams ziniu ir paruosti juos darbui, pridetines vertes visuomenei kurimui ar tiesiog atidestyti dalyka ir israsyti diploma...
bebop 2012-03-05 00:05
Visą mūsų švietimo sistemą reikia keisti iš pamatų, pradedant nuo pradinių klasių ir baigiant universitetais. Toks lavono bandymas gaivinti nepadės. Jau geriau "gaminti" naują vaiką. Patarčiau švietimo modelį imti iš Suomijos. Europoje kolkas ji geriausia. Estai perėmė jį ir tikrai matome pagal rezultatus, kad jiems puikiai sekasi.
Nightbringer 2012-03-07 19:07
Na, Lietuvos universitetai verčia studijuoti tuos dalykus, ne be priežasties. Žmogus turi būti išsilavinęs visapusiškai, nors žinoma, dėl to kenčia studijų trukmė. Iš kitos pusės, visos tos technologijos bus bevertės, jei dėstytojas bus blogas. Man pasisekė, aš negaliu jais skųstis, be to, mažai matau reikalo turėti visokias naujoves apie kurias kalbat. O dėl praktikos, popieriuje viskas atrodo gražiai, tačiau taip, glaudesnis bendradarbiavimas tikrai būtų neprošal. Galų gale, nereikia mums tų masiniu pertvarkų. Švietimo sistema pati iš lėto juda teigiama linkme, o daug norint, galima ir galiausiai nieko negauti. Žinoma, programų kokybė- svyruoja, tačiau paprasčiausiai raginant universitetus rimčiau žiūrėti į studentų atsiliepimus, būtų galima pasiekti ir visai neblogų rezultatų. Na, o galiausiai pasikartosiu, kad aš dar nestudijuoju, todėl mano žinios tik teorinės ir tai ką pasakiau, tėra ignorantiški spėjimai. Tačiau turiu šiek tiek patirties, besilankydamas universitete, savaitgalinėms paskaitoms.