Profesijos pasirinkimas: kažkas Lietuvoje yra ne taip

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rukis 2012-05-22 10:53
Mano savijautą tokie straipsniai tiesiog pakelia. Pats dar nebaigęs vidurinės, bet ketinu studijuoti IT. Tad prašau ir toliau rinktis teises, vadybas ir palikti didžiulius pinigus man Kaip dabar juokaujama: Baigęs vadybą siuntinėji begalę CV į visas įmones. Baigęs IT gauni į rankas begalę prašymų ir kvietimų iš firmų.
HeRoinas 2012-05-22 11:09
Studijuoju IT 4 kurse ir galiu pasakyti kad jei nepatinka IT tai mokslai neprivers dirbti toki darba. O cia reikia dirbti, skirtingai nei vadybininkui. Matau grupiokus dirbancius administratoriais (kalbu apie ne IT sfera), drabuziu pardavejais ir t.t. darbas kuriame reikia kazka parduoti ar tiesiog laukti kol parduosi visiskai skirtingas nuo IT specialisto darbo. Nebent jis pardaveja IT produkcija, kur tikiuosi neturite omenyje kad reikia baigti univera norint pardavinet IT sferoj. Tai tada absurdas butu. Tuo atveju neikit i tuos mokslus, pilna info internete. + Google paieska. Sekmes.
HeRoinas 2012-05-22 11:13
Labai smagiai pasijuokiau. Gauni daug pasiulymu uz 1500Lt.
blizzard 2012-05-22 11:50
Labai jau straipsnis keistas, kaltė kaip ir nustumiama ant abiturientų pečių, neva jie renkasi blogas specelybes, nežiūri į ateitį, nežino ko nori, vaikosi madų ir t.t. Bet pamirštama užsiminti kad tie patys darbdaviai kuriems dabar taip trūksta specelistų ir yra kalti dėl šios situacijos. Madų vaikymasis vyksta tik todėl kad tos madingos specelybės siūlo stabilų ir aukšta atlyginimą, priešingai nei "antrarūšės" kurios reikalauja daug dirbti ir yra mokami maži atlyginimai. Tie patys suvirintojai apie kuriuos čia užsimenam, kiek į rankas gauna? 1500-2000? atsiverskit ponai laikraštį ir suraskit man skelbimą kur ieško suvirintojo, kažin ar rasit.. Labai puiku kad skatinat studentus rinktis paprastesnes specelybes, nes tikrai tokių specelistų trūksta, bėda ta kad jūs net nesiruošiate tiems specelistams mokėti pakenčiamų atlyginimų, jeigu trūksta įrodymų mano kalboms, prašau paaiškinti kodėl dabar jums trūksta tokių specelistų? kur jie dingo? ar tik nebus išemigravę už geresnį atlygį užsienyje. Jeigu nesugebate savo tautiečiams užtikrinti gerų sąlygų, gal tada sugebėsite samdyti kokį Norvegą kuriam reikės mokėt 3x daugiau nei jam mokama Norvegijoje, nes kitaip jis čia nevažiuos.. Tokia ta tiesa, kaltinami abiturientai, tačiau didžiausia kaltė šioje vietoje yra darbdavių. Žinoma neginu ir abiturinetų kurie renkasi socialinio ar humantarinio pobūdžio studijas todėl nes ten lengviau. Bet man atrodo jog visur tas pats, niekad nebuvo taip kad absoliučiai daugumai studentų matematika lengviau iš istoriją, bėda slypi kitur..
technologas 2012-05-22 12:03
Kiek paskaitau pastaruoju metu straipsnių, laisvų vietų keli tūkstančiai, šiaip dauguma iš darbo biržos eina arba a) viešųjų darbų; b) kurti savo "verslą". O laisvos darbo vietos - furistams, pardavėjams, "pardavimo vadybininkams", siuvėjams. Tai praktiškai kaip ir viskas. O tų specialistų nežinau net kam reikia. Aukščiau minėtiems dirbt reikia daug, alga nedidelė, karjeros galimybės labai ribotos. Po penkių metų nežinau, bet po dvidešimties manau bus paklausios specialybės: a) artojas; b) kalvis; c) arklininkas, nu ir panašiai
Anonymous 2012-05-22 13:39
Kai mokinys mato, kaip jo tėvas gyvena iš specialybės - renkasi bet kokią, kad tik „būti verslininku“ Jei tik Lietuvoje nuskamba patarimas, kaip gyventi geriau - tai jis būna „imkis verslo“ - tai irgi nėra paprastų specialybių skatinimas „Verslininkas erelis, darbininkas - gaidys“ - irgi paplitusi nuomonė, commonsense blogeriai verslo specai propaguoja, pavyzdžiui Taigi - visokeriopai skatiname būti verslininkais, bet stebimės, kad trūksta darbininkų? Tegu tik mokosi, jei tik gali. Aukštasis bent jau akiratį praplės, lavinti ne tik profesinius įgūdžius reikia, bet ir asmenybę. O vargo gyvenime spės ir po aukštosios prisižiūrėti...
Wolfy 2012-05-22 13:54
Manau, tegul studijuoja žmonės ką nori, nes tikrai neapsimoka vaikytis, tų populiarių ar tai reikiamų specialybių, jei tai ne pagal tave yra. Ne visi juk gali tą IT studijuoti, kiekvienas skirtingus gebėjimus turi, tai svarbiausią būtų, tuos sugebėjimus mokėti tinkamai panaudoti ir viskas. Tada gal ir tapsi savo srities specu ir pasieksi karjeros aukštumų.
faktas 2012-05-22 15:16
Aš prisiminiau prieš kokius 2-3 matytą apklausą, kurioje buvo apklausti darbdaviai - kokį specialistą priimtų: geresnį kandidatuojamoje srityje, ar tą, kurio asmeninės savybės labiau patinka? Dominuoja antras atsakymas.
mch0lic 2012-05-22 15:25
Sorry, bet tikrai nežinau jokios kitos specializacijos kurią pabaigęs darba vos ne kitą dieną gali gaut (be jokių pažinčių). 1500LTL/mėn gal ir neatrodo daug, bet 32 tūkstančiai be darbo sėdi, o ir tie patys IT specialistai vos šilti iš universitetų išeina ir to pusantro tūkstančio kartais neverti. Nėra man suprantamas tas jaunimo godumas, maždaug stosiu į teisę nes teisėjai, advokatai ar dar ten kas uždirba, pavyzdžiui, 30k LTL/mėn, o šaltkalvis tik 1.5k LTL/mėn. Bet kažkaip nei vienas turbūt nesusimasto, kad tik geriausi teisės specialistai tiek uždirba, o šaltkalviams tai minimalus (startinis) atlyginimas.
blizzard 2012-05-22 15:53
Na sorry visiems gyventi reikia. 1,5k litų mėnesiui nėra atlyginimas kurį gaudamas gali oriai gyventi, studentui gal ir gerai jeigu studijuoji vakarinėje, bet jeigu baigei studijas tas 1,5k nieko nereiškia, aišku priklausomai kokį darbą dirbsi, bet dažniausiai tiek gaunant jau reikia turėti ir automobilį ar bent jau teises, taigi susiduri su papildomomis išlaidomis. Viskas šaunu jeigu su tėvais gyveni, bet už tokį atlyginimą nepajudėsi iš vietos niekaip, o tik pabaigęs studijas to ir tikiesi, kad neteks visą gyvenimą tėvams ant sprando sėdėti. Todėl chebra ir važiuoja į užsienį prakaito lieti, nes ten už juodą darbą daugiau moka nei pas mus už aukštojo išsilavinimo reikalaujanti darbą, tada kyla klausimas, kokio velnio tuos 5+ metų sėdėt suole ir leist laiką, jeigu tokia situacija, viskas šaunu jeigu už mokslą mokėti nereikia, o jeigu reikia? Žinoma dėl šitos vietos pritariu. Greičiausiai tik IT specelistai šiuo metu yra graibstomi, beje kas liečia 32k bedarbių studentų, garantuoju kad didelė jų dalis dirba nelegaliai arba dirba užsienyje ir nedeklaravę išvykimo.
Simplicity 2012-05-22 15:58
Medicina apsimoka studijuoti, nes svečiose šalyse algos geros. Va, IT specialistams darbo yra, nes produktas toks, kad galima užsakovui iš JAV Lietuvoj dirbti, tačiau dėl aršios pasaulinės konkurencijos tenka pakovot su pigesniais programuotojais. Inžinierių ir techninių specialybių darbuotojų dažniausiai reikia ryšininkams, kad po griovius duotūsi ir kabelius tampytų už 2000 litų, arba statybos/elektros/santechnikos prekių parduotuvėms (pardavėju ar vadybininku). Žinoma, koks penktadalis randa darbą pagal specialybę, bet dažnai iš Lietuvoj likusių dar bestudijuojančių pažįstamų išgirstu „Baigiu paskutinį kursą, apsiginu ir išvarau į užsienį“. Išvažiuoja, nes jau išvažiavo visi baigę 9 klases, abiturientai ir nemažai su aukštuoju. Mato iš JK fabrikų grįžusius „vovkas iš gretimo „padjezdo“ besitaškančius pinigais ir patys užsimano to „saldesnio“ gyvenimo:) Grįžęs į Lietuvą jau nelabai berandu su kuo iš senų draugų susitikt, nes po Lietuvą ir pasaulį išsibarstę. Iš „mano rajono“ liko gal kokie 3-4 (buvo koks dvidešimt), kuriems emigracija neįtiko arba nėra galimybių išvažiuot (kai kam problemos su alkoholiu). Grįžti žmogus kaip į kokį rezervatą, kuriame vien tik pensininkai. Liūdna
rimka 2012-05-22 15:59
šaltkalvis 1,5k ? čia gal tik kai savaitgaliais dirba?
blizzard 2012-05-22 16:54
Apie šaltkalvius niekas ir nekalba, bet ir ten pakliūti jau ne taip ir paprasta, nebent savo servisą atidarai
vvv2 2012-05-22 16:58
- kai Lietuva įvedė savo valiutą, nebuvo patirties ir stiprių politikų, kurie būtų įrodę kiek Lietuvoje apyvartai reikia litų (taigi jų nėra).. Vėliau Lietuvą puolė tiek rytai (ekonominė blokada), tiek vakarai (valiutų fondas), tiek savi (Sekundė, SBORAS)..
O24U 2012-05-22 17:16
Sako straipsny rinktis specialybę pagal tai ar: "Paklauskite savęs, kokia veikla užsiimant sustoja laikas." Tai man bent nemėgiamą darbą dirbant laikas atrodo sustojęs ir norisi greičiau sulaukt tos 17h. O mėgiamas darbas būtų toks, kad apie pinigus negalvotum ir kada galėsi jau namo lėkti ir galvosiu kaip tik geriau atlikti darbą..va čia tai svajonių darbas
immortallt 2012-05-22 17:24
Jo 1.5k nera atlyginimas, todel baigia vadyba ir isivaizduoja kad uzdirbs tiek, kiek geriausi pasaulio tikri vadybinkai, po milijona i menesi Realija - baigia vadyba, eina dirbti pardaveja uz 800-1000. Priesingai, negu daugumai cia atrodo, pardavimai - labai sunkus darbas. Zinoma, jei nori parduoti, o ne is po prekystalio cipsus kirsti. Ta pati teise - teisejai gauna berods ~3000-5000. Tam kad teiseju galetum tapti reikia baigti magistra bei ~5m pradirbt asistentu ar pan. Asistentui moka ~1500, o dirbti reikia gerokai daugiau nei 40h i savaite. Ekonomistai, is mano kurso baige 100. Is ju ~1/3 nesupranta to, ka baige. Kiek zinau, visi rado darbus. Vieni gauna maziau, kiti daugiau, bet ekonomistu raukianciu ka daro ir aktyviu - trukumas, nors bedarbiu ekonomistu pilna - nes jie neverti net vadybininko lygio. Tevai pries pusmeti i darbo birza nusiunte uzklausa, kiek siuveju stovi eilej Klaipedoje - 200. Visa menesi skelbimus dejom visur, kur isivaizdavom. Atsiliepe gal tik pora. Is birzos atsiunte 10, atejo 3-4, liko dirbti 0. Taigi reikia mazinti valstybes finansuojamu vietu stipriai ir kryptingai skirstyti pinigus. Teisei palikti finansuojamas max 2% vietu. Vadybininkam is vis 1%, paskirstyti daugiau pinigu tiksliesiems ir pan.
Sloth 2012-05-22 18:43
Nuvertinamas straipsnyje kalbų mokymasis. Realiai papildomos kalbos priduoda neįsivaizduojamą bonusą darbinantis. Net ir su tuo pačiu vadybos diplomu gali įsidarbinti tikrai labai gerai, jei mokėsi ne tik lietuvių ir vieną užsienio kalbą. Realiai žmogus mokantis 4+ kalbų yra laukiamas vos ne visose sferose.
perihellis 2012-05-22 18:53
žmogus gebantis eskimui parduodi kelis ledo kubelius, žmogus gebantis suprojektuoti 100 aukštų pastatą, žmogus gebantis suprogramuoti kažkokią nesvietišką programą, žmogus gebantis atlikti savo darbą geriau, nei beveik visi kiti - yra visada laukiamas ir už didelius pinigus. Žmogus gebantis padaryt, tai ką sugeba beveik visi kiti arba po mėnesio mokymų sugebėtų tai padaryti, tai nelabai ir laukiamas, o jei laukiamas, tai už mažus pinigus. Padaugėtų tikrai gerų savo srities specialistų, padidėtų ir bendras algų vidurkis, tuo pačiu ir apačią patempdamas į viršų. Čia vėlgi galima tai nurašyt ant sovietinio mąstymo, kad baigei mokyklą - būtinai kur nors stok ir gauk diplomą, bet kokia kaina. O va tada ir gaunas, kad beveik visi su aukštaisiais, bet realiai didelė dalis nelabai įsivaizduoja, ką jie gali pasiūlyti darbo rinkai
Xdmin 2012-05-22 19:22
Neesme kur istosi, vistiek mokina ne tai ko reikia darbdaviams. Ypac universitetuose, uzsiiminejama sudo malimu, nurasant praktika. Galiausiai supranti kad ne cia pataikei, nes lukesciai ir reklamos rode visai ka kita nei gauni. O iseiti ne taip jau ir paprasta.
Simplicity 2012-05-22 21:20
Palauk, reiks pačiam į darbo rinką įsiliet. Nusiteik eskimams ledą stumdyt, dangoraižius statyt ir DI kurt, nes kitaip bus tau tūkstantis į rankas arba net darbo birža Šiaip, gal reikėtų visus auksinių rankų neturinčius šaudyt... Liktų tik viską mokantys, sumažėtų nedarbas, pakiltų algos...