Lietuvoje neverta ruošti daug IT specialistų, nes jie emigruos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-07-19 14:50
Šito nesupratau. Kaip įmonė gali dirbti Lietuvoje ir PVM mokėti užsienio kompanijai, atlyginimus mokėti per užsienio valstybę, komunalinius mokesčius mokėti užsienio valstybei, pelno mokesčius mokėti užsienio valstybei. Jei taip yra tai čia kažkas su įstatymais negerai, o ne su rinka
Karvė 2012-07-19 15:10
Paprasčiausiai nieko neišmanai apie verslą. Pvz Barclays yra IT aptarnavimo centras - jie biznio nedaro, jiems skiria kažkiek pinigų motininės įmonės, o čia jie realiai sumoka tik darbuotojų mokesčius. Pelno mokesčio nemoka, nes jo neturi arba turi simbolinį, PVM nemoka, nes nepardavinėja PVM objektų. + turbūt susigrąžina krūvas PVM, nes realiai PVM daro tik pirkimus, o paslaugas parduoda kaip eksportą - be PVM. Taigi teigiamam balanse liko tik darbuotojų pajamų mokesčiai, bet vat Lietuva kviesdamasi dar prižadėjo tuos mokesčius lengvatinėmis sąlygomis, todėl man rodos nuo tokios įmonės kaip Barclays Lietuvai tik nuostolis. Vienintelis pliusas keliems šimtas darbuotojų, tačiau visai valstybei minusas. Tiesą sakant tuos atlyginimų pagerinimus jiems ir sumokam mes - mokesčių mokėtojai. Dar didesnis minusas yra, kad lengvatinėmis sąlygomis dirbdamas užsienio gigantas sukelia atlyginimus ir daug sunkiau yra pradedantiems vietiniams verslininkams - kai bent kiek patirties turintis IT specialistas darbdaviui kainuoja nuo 6000 Lt, tai iš įstatinio kapitalo net 2 atlyginimu nesumokėsi, dėl to IT verslą pradėti gali tik arba patys specialistai, arba galintys investuoti bent kelis šimtus tūkst. Todėl džiaugtis visokiais Barclays ir Western Union gali tik trumparegiai idiotai, kurie žiūri į vardus, o ne į ekonominę naudą. Jie netgi neturi čia ilgalaikių planų - kai tik atsiras kur pigiau - persikels į kitą šalį. O kas liečia specialistų rengimą - juos rengti reikia ir reikia kuo daugiau. Reikia ne tik jų daugiau rengti, bet remti ne turtingas užsienio kompanijas, o smulkų verslą. Tie patys IT specialistai mieliau kurs savo įmones ir projektus ir samdys kitus darbuotojus jei jiems bent iki kažkokios apyvartos/laiko bus daromos mokesčių lengvatos. Dabar gi lengvatos daromos stipriausiems, o skriaudžiami silpniausi.
kestutisz 2012-07-19 15:13
Lygiai taip pat sėkmingai galima išvis nieko nemokyt - vistiek visi numirs.
immortallt 2012-07-19 15:17
Jei IT specialistas is algos Lietuvoje gali gerai gyventi, jisai emigruos ne del pinigu, o del pvz oru, ka galeciau as padaryt Bukim biedni, bet teisingi. Uz 5000 Lietuvoje gali gyventi zymiai geriau nei uz 25,000 Norvegijoje.
kassu 2012-07-19 15:30
Jūs ponas klystate. Pirma valstybė turi užsitarnauti stambiu kompanijų pasitikėjimą. Niekur nesidėsi su lengvatomis gigantams, tokia ta pasaulinė rinka. Manai šaipsau Airijoje gigantai gamyklas stato ir įmones steigiasi.
MindaugasV85 2012-07-19 15:38
O aš manau, kad geriausi specialistai ieško perspektyviausių darbų, t.y. tokių, kur galėtų greitai techniškai tobulėti. Tad Lietuvos rinka tampa per siaura: gal viena kita padoresnė kompanija, o likusios tai tik vadina save "technologine kompanija". Aš net pats savim stebiuosi, kaip sugebėjau jau 5 metus pradirbti Lietuvoj nuo studijų baigimo. Abi įmones, kuriose dirbau/dirbu, sulyginčiau su smėlio dėže Disneyland'e. Norisi dirbti prie didelių, sudėtingų projektų, prie tokių, kur atėję kiti specialistai stebėtųsi gero darbo rezultatais, o ne prie tokių, kurie stebina tik turgaus prekeivius Tačiau asmeninių resursų tam nėra, firmos resursai taip pat labai riboti, tad kol stebuklingai neatsiras koks nors užsakovas, užsimanęs kosminio laivo bet kokia kaina, tol sėdėsi su atviorke rankoj ir sukaliosi varžtelius
Karvė 2012-07-19 15:56
Ir kažin kaip dabar sekasi Airijos ekonomikai? Didžiąją dalį mokesčių sumoka smulkusis ir vidutinis verslas, ne stambusis. Tie didieji vardai duoda daugiau psichologinę naudą, nes gali pasakyti, kad pas mus yra Intel gamykla ar Barclays callcenteris. Valstybei reikia žmonių, kurie joje pradeda ir augina verslus, kurie moka mokesčius ir kuria produktus ir paslaugas, o uždirbtus pinigus išleidžia valstybės viduje.
Gnostic 2012-07-19 16:20
Vaivaivai kaip visi teorijom sneka Lietuvai reikia dar daugiau mokesciu surinkt? Jau Svedijoj maziau tu mokesciu pilieciai sukisa ir simtakart geriau gyvena. Isskerskit seimo kiaules ir bus tvarka
Tomsonas1 2012-07-19 16:21
Vadovaujantis jūsų genialia logika tai visos eksportuojančios kompanijos yra blogis, nes jos PVM nemoka, jos jį susigrąžina. Tik pamiršote, kad tas sugrąžinamas PVM yra už prekes ar paslaugas pirktas iš Lietuvos įmonių, kurios turėjo papildomai uždirbti iš Barclays, Western union ir t.t.. Kas dėl darbuotojų didesnių atlyginimų, tai jie taip pat išleidžiami Lietuvoje, o pinigai jiems atkeliauja is užsienio. Be pinigų taip pat pamirštama darbuotojų įgyjama patirtis bei darbo kultūra. Žinoma smulkioms Lietuvos įmonėms padidėjusi konkurencija darbo rinkoje sukelia nepatogumų, bet nemanau, kad didesnė blogybė nei konkurencijos nebuvimas.
Gass 2012-07-19 18:00
Visas šis straipsnis kelia pasibaisėjimą, o komentarai galutinai nužudo. Ok, dirba žmogus IT kompanijoje kuri nekuria produkto eksportui ir to produkto pardavimas neša pelną ne Lietuvoje įsteigtam UAB'ui. Tačiau tas IT specialistas, gaunantis 5.000-10.000 Lt, kur tuos pinigus deda? Ne Lietuvoje išleidžia? Ne smulkiam verslui? Kalbant apie straipsnį - jo, gaminkim turizmo vadybininkus ir valstybės tarnautojus, jų visada trūksta... O IT specas, įgavęs patirties užsienio įmonėje ir sukaupęs pakankamą patirtį, užmezgęs tarptautines pažintis ir galintis kažkada įsteigti savo įmonę, Lietuvai nereikalingas... Baisu, tiesiog baisu...
Karvė 2012-07-19 18:03
Normalios eksporto įmonės yra suinteresuotos uždirbti iš to eksporto, šiuo atveju Barclays tikslas nėra uždirbti, jų tikslas yra optimaliai pigiai patenkinti vienos įmonės poreikius ir leisti tai įmonei uždirbti. Tuo ir skiriasi. Normalios eksporto įmonės turi pelną ir moka jo mokestį. Aš neneigiu, kad yra ir privalumų tokių didelių įmonių, bet jie nublanksta prieš trūkumus. Čia toks kaip ir greitas būdas pasirodyti prieš rinkėjus - kai niekaip nesugebi remti savo verslo, spjauti ant jo ir atvežti kitų.
Indigo89 2012-07-19 18:03
Lietuvoj dabar tokia situacija, kad lietuvai neverta isvis nieko daryt, vistiek visi emigruos Siaip liletuvai reiketu pradet ziuret i trecio pasaulio salis ir ten ieskotis darbo jegos, nes kitaip tikrai visi evakuosis. Pvz lietuvoj yra didesni atlyginimai negu kai kur kinijoj, o ten labai truksta darbu, tai galima kinieciu atsivezt kad ir tai paciai it specialisto vietai.
Karvė 2012-07-19 18:06
Dauguma tų kinų neturi jokio ar jokio padoraus išsilavinimo, todėl daugiau kaip juodai darbo jėgai ir netinka. Patikėk, pigiau yra pasamdyti normalų LT programuotoją, nei pigų kiną ar indusą - ir kainuos pigiau, ir bus darbas padarytas.
Giedrius- 2012-07-19 18:31
Mintys dabar ir man sukasi apie tai kurioje įmonėje startuoti. Kol esu studentas dar nėra didelio reikalo skubėti ir pulti į pirmą pasitaikiusią, tad galiu apsilankyti ir vienoje ir kitoje ir kažkaip susidėlioti prioritetus pagal galimybes. Svarbiausi aspektai dabar tai kad visada būtų vietos tobulėti, iš ko mokytis ir į ką lygiuotis, bei nepaskęsčiau rutinoje. Stagnacija turbūt blogiausia ką galiu sugalvoti dirbant IT. Jei eisiu į kokią Lietuvos įmonę, kuri nesispecializuoja konkrečiai į IT, tai neaišku kaip vadovai gebės įvertinti mano darbą, atlyginimą, krūvį... ir kaip aš pats būdamas žalias gebėsiu tai įvertinti, o gyventi tai Lietuvoje norisi, todėl didžiosios įmonės su IT patirtimi labiausiai ir traukia... Bėgiojimas iš įmonės į įmonę ieškant tinkamos vietos irgi prie gero neprives, geriau apsispręsti dabar. Startup'o daryt nesinori, ne verslininkystės dabar man mokytis, nors lankau tuos kursus ir stebiu studentų bandymus kažką pradėti, bet nemanau, kad kaip specialistas labai sutvirtėsiu šitaip pradėdamas.
Rukis 2012-07-19 19:57
Asmeniškai aš tikrai neeisiu dirbt į didelę IT įmonę, nes daugiausia jose ir gresia stagnacija ir darbo rutina, o tai, kaip kuriančiam IT specialistui, yra visiška kilpa tobulėjimui. Pagal tokius kriterijus aš rinkčiausi IT įmonę: 1. Firmos jau atliktų darbų/projektų kokybė ir jų vertinimas rinkoje ARBA įdomi, patraukli naujai įsikūrusios firmos idėja ar veikla. 2. Darbo sąlygos 3. Užmokestis 4. Visa kita O kaip jūs darot/darysit?
immortallt 2012-07-19 21:25
Na ne IT, bet dirbu freelancer'iu + savo pora projektu bandau stumti. Geriausia patirti igauni, kai apsiima platu spektra.
Laurynas19 2012-07-19 22:09
Kiek suprantu į šią temą dauguma IT specialistų/studentų užsuka. Taigi idomu sužinoti, kokias Lietuvos IT kompanijas vadinate dideliomis? Kurios domina? kuriose atlikote praktiką? Į kurias siuntėte užklausą dėl darbo ir pan. Konkrečiai kokie įmonių pavadinimai?
Klonke 2012-07-19 22:09
Dėl to kad tik jie sutiks eiti dirbti už jų siulomą atlyginimą, nes jiems reikia patirties... Aš pats studentas ir dirbu lietuvos įmonėje, bet ne paslaptis, kad tai darau dėl kaupiamos patirties, kuria pasinaudojes ir baigęs mokslus keliausiu po europa ar net dar toliau... Kodėl gi ne? Nenorit nemokykit tu specialistu, tik žiurėkit tuoj nebeliks ir studentu lietuvoj...
Laurynas19 2012-07-19 22:25
Atsakant į temą. Paprasčiausias sprendimas, tokiu atveju, suteikti kuo įmanoma geresnes sąlygas startup'ams (nemėgstu šio žodžio, bet..), kadangi tikrai geras IT specialistas, pagr. programuotojas = naujas projektas, naujas verslas, nauja kompanija. Ir kadangi internetas beribis, tai teoriškai visi lietuviai gali būti programuotojai, o visa kita nusipirksim iš kitų ( ). Taigi, kol bus geros sąlygos kurtis naujam verslui (naujai mažai IT kompanijai) tol galim ruošti betkiek programuotojų ir nesijaudinti dėl jų emigravimo. Turbūt kiekvienas programuotojas sutiks, jog kurti savo projektą, plėtoti jį, ir stebėti kaip jis auga, daug smagiau, nei dirbti kažkam, kuriant kažkokį "didelio" projekto gabalą.
Laurynas19 2012-07-19 22:34
O tai ko tu nori? Visame pasaulyje taip, kiekvienoje didesnėje įmonėje nuolatos dirba (besikeičiantys) studentai, ir jų ne vienas ir ne trys. Ir jiems mokamas minimalus atlyginimas - dažniausiai mažesnis nei minimalus. Vokietijoje tiksliai žinau, maždaug apie 600eu, Anglijoje panašiai. Taigi tas pats ir Lietuvoje, ir čia nieko nėra neįprasta, jog tu tai darai dėl patirties ir vėliau keliausi kažkur toliau, jei tau ta įmonė atrodo per menka. Visiems pagal galimybes.