Kodėl yra daug bedarbių absolventų, o inžinierių nerasi su žiburiu?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

assassin 2012-07-27 08:45
ir gerai pats rinkausi technologiju sriti ir bus maziau konkurencijos. jei kiti renkasi tai, kas yra populiaru ar lengva, tai jiems puikiai tik indu plovimas uzsieny.
Tarawa 2012-07-27 08:51
tikriausiai del to kad atlyginimai mazi.Vat anglijoj dirbu Network Engineer,tai bent jauciu kaip alga gaunu o lietuvoj pamenu 1500lt gaudavau i rankas,tai praktiskai viska ir pravalgydavau...nors esu gana lieknas...
MrT 2012-07-27 09:36
Todėl nes 90 proc. abiturientų yra buki arba visiškai nemotyvuoti. Iki 12 trynė suolą ir galvojo kaip prigert ir ką nors nukabint, nes tik tai sukosi galvoje, o kai pamatė, kad prie fizikos, chemijos neprileidžia ir belaiko tik lietuvių ir anglų kalbas tai kas belieka. Niekada nesuprasiu kaip galima taip atmestinai žiūrėti į savo ateitį, o jei tai ir buvo rimtas pasirinkimas - kaip tai gali būti įdomu?
modis 2012-07-27 09:45
Couse you actually need brains kad studijuotum tiksliuosius mokslus. Čia neiškalsi, čia reikia būt mastymą išlavinus. Ko nei mokykla stengiasi daryt nei patys bando. O socialiniai mokslai tai toks plaukimas pasroviui. Kol užtvankos nepasieki.
Arthuras 2012-07-27 09:47
Tarp tų ekanamystų ir kitų menedžerių yra tikrai tokių, kuriems tai yra pašaukimas, jų mėgstama sritis. Bet kiek?.. 10 proc.? O visi kiti stoja pagal gražų pavadinimą, prestižą, ten kur draugai stoja, arba ten, kur lengviau.
HardAxe 2012-07-27 09:51
Yra tu inžinierių studijuojančių, bet iš baigusių kiek gali/moka dirbti pagal specialybę? 30%? Jeigu tie 30% gudresnių inžinierių būtų stoję kitur turbūt irgi turėtų darbą, o tie kurie baigė dėl popieriaus dejuotų ir kitoj specialybėj. O dėl algų... Ką pabaigus iškarto (po pusmečio) garantuojama gera alga?
MrT 2012-07-27 10:05
Kodėl visi tai laiko prestižu? Man tai labiau asocijuojasi su intelektualine stagnacija, kai baigęs tvarkai popierizmą ir vergauji dėl pinigų, nes jokios materealios, pritaikomos vertės nekuri. Pabendravus su tokiais vadybininkais, teisininkais pamatau, kad neturi jie ką įdomaus papasakot apie savo specialybę - kokie buvo moliai kai baigė 12 klasių tokie ir liko po universiteto. Žinoma išimčių yra bet tai tik ašaros palyginus su dauguma.
Shinigami 2012-07-27 10:15
Kai baigiau bakalaurą pradėjau dirbti pagal specialybę ir atlyginimas buvo 1500 lt. Nes to ko reikia šiame darbe universitetas nemoko ir greičiausiai fiziškai nesugebėtu išmokyti. Nes darbo metodai tobulėjant programinei įrangai pastoviai keičiasi ir kaip buvo dirbama anksčiau dabar taip nebedirbama (nebent esi konservatorius). Dėl to neturėtu dėstytojų kurie galėtu domėtis naujovėmis ir tai perkelti į studijas. Nes dauguma dėstytojų yra mokslininkai ir nedirba tai ko reikia verslui. Todėl įmonė turi tave išmokyti, o išmokymas kainuoja brangiau nei išlaikyti patyrusi specialistą. Bet greitai viską išmokau ir sugebėjau pakelti savo atlyginimą. Net daugiau nei tas kuris čia "dirba" seniau nei aš. Nes jis tik š malą ir dėl to jam niekas atlyginimo nekelia.
Smėlis 2012-07-27 10:21
Pavadinimas klaidinantis. Būna daugybės inžinierių rūšių. IT, maisto pramonės, statybų, tekstilės, energetikos, elektronikos, bio, mechanikos ir t.t. Ir trūksta tikrai ne visų. Nes būdamas inžinierius galiu pasakyti, kad mano srities specialistų tikrai mažai kam reikia, arba darbo užmokestis tikrai ne ką geresnis už vadybininkėlio. Pačiam pavyko pusėtiną darbą rasti, bet žinau krūvas labai gabių ir darbščių žmonių, kurie iki šiol tik 2D programas staklėms rašo už minimumą.
Indigo89 2012-07-27 10:47
Zmones nestoja studijuot technologiju ir tiksliuju mokslu del vyraujanciu stereotipu.
vazzy 2012-07-27 11:25
stoja stoja is klases i tiksliuosius istojom 5
justysss 2012-07-27 12:36
Na ištikrųjų aš jei būčiau dabar absolventas. Tai kaip bebūtų technologinių mokslų nebesirinkčiau. Jau pasirinkau ir labai suklydau. Pabandysiu paaiškinti lakoniškai. Taip užsienyje yra rojus inžinieriams . Geros algos , priedai ir panašiai. Tačiau ne lietuvoje. Kodėl , ogi viskas labai paprasta. Viskas labai paprasta technologiniai mokslai yra sunkūs ir reikia mokytis normaliai. Tačiau mūsų universitetai nemoka dar mokyti kaip užsienio. Kokybė apgailėtina. Verslas pageidauja visai ko kito ir atrodytų turėtų prisitaikyti prie to. Tačiau nė velnio, universtitetai varo toliau savo ir atsilikusią medžiagą, vietoj to , kad paruošti šiuolaikišką normalų inžinierių. Lietuvos inžinieiriai univere neišmoksta mąstyti . Antra darbdaviai , jų požiūris irgi stebina. Vienas kitas darbdavys atvaro į univerą pasidomėt programom ir pasiūlykit ko reikia. Praktikos praktiškai univere nulis. Taigi išeini iš jo ir nieko nemoki ir galvoji atrodo mokiaisi , darei ir visai normaliai. Bet kaip nieko neina pdaryti taip neina. Todėl įmionėm reikia permokyti , tia kainuoja gerus pinigus. Algos irgi jos menkesnės nei teisininkų, medikų, politikų, ekonomistų ir net vadybininkų. Kai kurios įmonės nesidrovi mokėti ir minimumo. Tai kam tada stengtis mokytis tyechnologijų , jei tu išėjęs iš univero nieko nemokėsi, o kai nueisi pas darbdavius sakys neturi praktikos nepriimsim. Tai pala iš kur man ją paimt ? Subinės ištraukt DD Tiesiog nafik. O algos tai atsiprašau , tiek kruštis , o jo net juokina. Dėl to manęs lietuvoje ir nebėra Ir verčiau pasirinkti it pabandyti prasimušti ekonomistu ar teisininku ar bent vadybininku. Tai daug lengviau ir paprasčiau išmokti. Be to ir uždirbti galima geriau . Tai pala kaip čia išeina , kad geriau į technologinius ??? DD Greičiau pigi kažkieno reklama . Taip žinoma konkurencija milžiniška , bet verčiau bandyti. Vistiek baigęs technologinius , kad ir trūksta reiks mokytis iš naujo ir nieko neuždirbsi ir užsikruši negyvai DDD
immortallt 2012-07-27 12:46
Justysss, jei tikiesi, kad isejes is universiteto busi specialistas, tada eik i kolegija ar profke. Universitetas neruosia darbuotojo. Universitetas butent atlieka daugmaz ka ir turi - suteikia placias zinias. O toliau jau TU turi dometis ir mokytis. Manai apie ekonomika ka zinau, viska ismokau universitete ? Gal tik puse. Kitkas is papildomu skaitymu, praktikos. Atlikinejau praktika ir nemokamai, nors ten realiai nebuvo tikslo... Dabar neiciau, nes absoliuciai jokios patirties neigyjau. Kitur mokejo siokia tokia alga ir dirbau. Konkursuose ir seminaruose dalyvavau, o dabar gaunu jau visai pusetina alga. Per metus tikiuosi pasikelti dar tiek pat ir jau tada skaitysiuos itin gerai apmokamas
Shinigami 2012-07-27 13:25
immortallt čia teisingai apie universitetus. Jie skirti tik susipažinimui, o ne konkrečiai kažkokiai sričiai. Univeras skirtas tiems kas nori mokyti, o ne tiems kam reikia popiergalio. O tie kas nori mokytis patys ieško informacijos ir mokosi papildomai. Mano kursiokas bakalauro atsiskaitomąjį darbą parašė magistro lygio, o magistro darbą, daktarantūros lygio. Ir dauguma darbo padarė pats. Nes jo darbas buvo tarpdisciplininis (paleontologija - statistika). Ir nėra dėstytojo kuris abu šiuos dalykus mokėtu, todėl turėjo du darbo vadovus. Paleontologą ir matematiką. Na dabar jau bus vienas toks dėstytojas Bet jis tai darė pats ir pats tuo domėjosi, daugiau nei dėstytojai. Žinoma dauguma tokių asmenų tampa mokslininkais, o ne firmų darbuotojais. Nors ir ten dažnai tenka papildomai padirbti. O kas nori butu kažkokiu specialistu eina į kolegija arba į vadyba universitete, nes ji greičiausiai ten nelabai kuo skiriasi nuo kolegijos.
Leons 2012-07-27 17:26
Nemanau, jog taip galima pateisinti prastą Lietuvos universitetų kokybę. Tiesiog daugelis manau čia neturėjo progos savo specialybės pasimokinti normaliai užsienio universitete. Taip, jei nori gerų rezultatų - turi dirbti ir individualiai, bet visgi valstybė moka tikrai didelius pinigus universitetams, kurie viso labo tik pusėtinai "paruošia". Universitete jau ne kartą man atrodė, jog paskaitas geriau pravesčiau nei kai kurie dėstytojai, kurie ateina nepasiruošę, nesidomi savo dėstomos disciplinos naujovėmis, tiesiog tekstą išmoktą padiktuoja. Kalbant, apie disciplinas - čia eilinis spaudos pranešimas, viešųjų ryšių tikslais paruoštas. Trumpai tariant - reklamuoja save, savo atstovaujamą aukštają mokyklą. Manau nuo žmogaus motyvacijos labiausiai priklauso ar jis turės darbą ar ne. Nors daug yra bedarbių ekonomistų, vadybininkų, tačiau siūlau nueit ir pažiūrėt kiek tokios srities darbo skelbimų portaluose yra - daugiau nei IT. Pats studijuodamas stebiu kaip žmonės elgiasi ir siekia tikslų - dažniausiai kalba, kad va vasarą atliksiu praktika ar ieškosiuos darbo, tačiau tai tik lieka kalbomis - geriau pas tėvus sedėt ir patinginiaut daugumai, o tada po studijų virkaut, kad neturi patirties. Jei stengiesi, gali ir nesunkiai apmokamą praktiką net ir užsienyje susirasti. Tiesa pasakius kiek pažįstų žmonių, kurie išties stengiasi ir kažką daro, tai jiems nekyla problemų greitai karjeros laiptais pakilt bei gyvent pasiturinčiai
Nerkashis 2012-07-27 17:57
Kažkaip abejoju, kad vadybininkai, teisininkai kuria savo verslus ir moka "suktis". Greičiausiai stovi už prekystalio arba dirba padėjėjais. Visgi, baigęs techninius mokslus, kad ir tarkim elektros, elektronikos, mechanikos inžinerijas, gali pirktis patentus ir bandyt suktis, kol ras ką padoriau. Ką gali pvz. soc. darbuotojas daryt?
qriuqriu 2012-07-27 18:45
kai studijavau, musiskis dirikas aiskino kad paslaugu sektorius yra ateitis, kadangi gamyba automatizuota ir tt daugiau nei 60% bvp sukurs paslaugu sektorius(kiti 20% zemes ukis, likusius gamyba), is dalies tai butu viskas liuks jei bendras algu lygis butu kur kas aukstesnis, dabar realiai kazkokiu ypatingu paslaugu nelabai kam ter ir ipirkt+ zmoniu masiskai mazeja...
faktas 2012-07-27 21:25
Durniai, ne pagal perspektyvą rinkitės, o pagal tai, kas jums patinka! Žmogus kokybiškai gyventi gali tik darydamas tai, ką mėgsta.
Arthuras 2012-07-27 21:57
Patikti gali ne vienas dalykas. Todėl iš patinkančių reikia pasirinkt perspektyvesnį. Retas žmogus pabaigęs 12 klasių 100 proc. žino tiksliai, kur nori stot ir kuo būt. Pats žinojai?..
immortallt 2012-07-27 22:01
faktas, as irgi taip maniau, bet supratau, kad didzioji dalis populiacijos megsta daryti: 1) gerti 2) nusigerti 3) guleti ant sofos geriant ir panasiai... Na nesimokiau as valstybiniam, bet mokiaus ISM'e ir TOP100 pasaulio unike - didelio skirtumo nemaciau.