MRU rektorius įvardijo strateginę Lietuvos klaidą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sloth 2013-10-01 08:47
Sąmokslas, sąmokslas visur!!! MRU ne universitetas, ten ir tų pačių humanitarinių, socialinių mokslų lygis žymiam prastesnis už VU ar VDU. Turėjom prieš kelis metus vieną paskaitą iš MRU dėstytojo, tai suskaičiavom, per mažiau nei 30 min. daugiau nei 5 faktines klaidas, apie juokingas interpretacijas jau net nekalbu.
Azys 2013-10-01 09:27
Nieks ir nesako, kad mums nereikia socialinių mokslų, buvo kalba, kad vienų per daug kitų trūkumas, tai ir ragina subalansuoti. Dabar pradžioj pasakoja, kad harmonija turi būti, o po to sako nereikia chemikų, nereikia fizikų... Pasiskaičius susidarė įspūdis, kad šitam rektoriūkščiui visiškai nerūpi valstybiniai poreikiai, jam svarbiausia kuo didesnė pinigingų studentų masė jo įstaigoj.
vazzy 2013-10-01 09:53
nelabai galiu isivaizduot ka jis turi omenyje sakydamas "socialine technologija" ? cia kaskoks naujas terminas ivardint visus tuos kurie mokos MRU ? kad jie kurs socialines technologijas kaskokias ir taip geriau jausis studijuodami MRU? aisku as kaip inzineriniu mokslu studentas negaliu but objektyvus, bet vistiek toks poziuris yra labai naivus, kad nieko nekurdami, tik plesdami paslaugu sektoriu mes kaska pasieksim
vvv2 2013-10-01 10:00
yra globalus centras ir visus aprūpina CPU, GMO ir t.t. Jūs išmokite tik vartoti!
Arns 2013-10-01 10:51
Mintis teisinga, bet išsireiškimas... Na tikrai praleido gerą progą patylėti rektorius. Juk visai suprantama, kad technologijos skamba gražiai, bet faktiškai Lietuvoje jų beveik nėra. Juodadarbiams, taip, šiek tiek yra darbo vietų (tokiems kaip suvirintojas, tekintojas, stalius), ir jų algos būtu kiek aukštesnės nei vidurkis. Tačiau iš tiesų toks šalyje didelis poreikis, kad pradėjus kasmet ruošti po 20-30 rinka nepersipildytu, ir netektu tiems patiems stoti į darbo biržą persikvalifikavimui arba tiesiog emigruoti į kitus kraštus, kur iš tiesų yra pramonės ir tokių žmonių reikia ne vienetais? Tas pats ir su gerais chemikais, inžinieriais, biotechnologais. Lietuvoje sukurtų darbo vietų skaičiuojama dešimtis, o pradėjus tokiais kiekiais ruošti, teliktu emigruoti. Negi kas tiki jog studentai, pamatę jog negauna darbo čia pagal specialybę, ims dar vieną paskolą ir pradės verslą? Truputi naivu.
immortallt 2013-10-01 12:04
Arns, truputį atitrūkęs nuo realybės. Deja visokių sričių chemikai, tik baigę magistrą yra graibomi. O kas blogiausia, pusė jų baigusių neina į savo sritį dirbti (žinau iš draugių net dviejų baigusių panašias sritis). O šiaip nors valstybė remia stipriai technologinius mokslus, bet socialiniai vis tiek populiariausi. Tai kur čia problema? Kad Riomeris pajamų mažiau gauna? Kad nesurenka ekonomikos ir vadybos grupių, nes ISM'as visom dviem galvom geriau?
Arns 2013-10-01 12:14
immortallt, o tu suvoki savo komentaro absurdiškumą? 1) Kalbame apie galimą ateitį, o ne dabartį. Jei dabar per metus išeina 10 tos srities magistrų, per kelis metus norėtu padaryti jog išeitu jau bent 40 magistrų. Juk visa esmė ir yra, kad ne mažinti studentų skaičių, o keisti jų pasiskirstymą iš humanitarinių į technologinius. Tad gauname jog pačių baigiančiųjų skaičius turi kisti nedaug, tačiau keistis kuriose atsidurs tie skaičiai 2) Kodėl neina? Ar jie nesugeba, ar baigė ant juoko, ar sąlygos netenkina jų kvalifikacijos. Tad jei pastarasis variantas, ar tikrai jie yra graibomi? Gal greičiau ieškoma kvailių vidury dienos. na, o likusioji dalis... Jei man, tai prašovei. Man vienodai šviečia universitetai, nes komentavau pačias tendencijas.
svetys 2013-10-01 12:57
Tai, kad ir tas ponulis (straipsnio autorius) nelabai įsivaizduoja kas yra socialinės technologijos. Tų realių socialinių technologijų ir yra nykstamai mažai visų įmanomų technologijų visumoje. Minėtas ponulis atstovauja tyras kaip ašara reglamentines technologijas (ne socialines). Teisiškumas kuo toliau tuo labiau tolsta nuo teisingumo, ar teisybės. Taip pat ir aibėje kitų, sąveikaujančių su socialumu, technologijų vis labiau įsigali reglamento, raidės galia – o realus socialumo subjektas žmogus tame užima vis mažesnę vietą. .............
immortallt 2013-10-01 13:27
pacituosiu kaip sako "nes suprato, kad ta sritis jiems neįdomi". Kalbame apie ateitį, kai sėkmingos įmonės plečiasi, kai sugebama vis daugiau iš to uždirbti ir atitinkamai sukuriama vis daugiau darbo vietų.
evaldosia 2013-10-01 21:59
gerai būtu kad politikai ir mokslinininkai išlystu iš savo aplinkos ir pradėtu taikyti savo mintis realiame gyvenime.pojūtis kad jų mintys klaidžioja padebesiais.
Jumbo 2013-10-01 22:09
[quote="Arns"]Mintis teisinga, bet išsireiškimas... Na tikrai praleido gerą progą patylėti rektorius. Juodadarbiams, taip, šiek tiek yra darbo vietų (tokiems kaip suvirintojas, tekintojas, stalius), Ei, čia normalios kvalifikacijos reikalaujantys normalūs darbai. Juodadarbiai, kaip suprantu, dirba gryn fizinį darbą (sūrinėse, mėsos pramonėje prie konvejerių). Nėra ko stebėtis, kad nenoriai stojama į proftechnines, amatininkų trūksta, kai toks požiūris į juos.
sielinas 2013-10-01 22:31
kieno vežime sėdi to dūda ir groja... Nė velnio humanitariniai nereikalingi.
vanduo4 2013-10-01 22:37
Straipsnio santrumpa: Siuo metu technologijos Pasaulyje yra esminis visa ko variklis - atsiradus pazangesniai naujovei, staiga gali sugriuti visa senu technologiju sistema. Tad Lietuvoje irgi buvo paskelbtas technologiju priritetas; - Cia rektorius kelia klausima: ar verta ruosti tiek daug konkreciu sriciu specialistu, kai Lietuvoje tu technologiju praktiskai dar nera. Technologine kryptis gera, taciau balansas slypi tame, kad technologams darbo vietu dar nera pakankamai. Todel butent siuo metu ir reikia ugdyti platesnes specializacijas turincius asmenis, kad jie turedami platesny pasauleziury veliau galetu prisitaikyti prie nauju technologiju; - Cia klausimas Rektoriui: o kaip turetu buti suderintas tolygus technologiju procentines dalies didinimas bendrame Lietuvos mokslo balanse? O gal sios procentines dalies didinimas ir yra strategine Lietuvos klaida, apie kuria ir kalba autorius?
immortallt 2013-10-01 23:21
vanduo4, tavo tiesiog geniali mintis, auginkime teisininkus, turėkime dar didesnį jų perteklių, jugi jie plataus spektro. Gali braškes po to skinti, vadybininkais dirbti.
marcaz 2013-10-02 07:51
Suvirintojas, stalius, tekintojas - juodadarbiai?
kionig 2013-10-02 09:02
Kaži Pumputis ne per ilgai sėdi rektoriaus kėdėje?
Arns 2013-10-02 10:00
Oi atleisk, matyt turėjau pavadinti laborantais, išmaniųjų sprendimų priėmėjais ar aukštos kvalifikacijos specialistais Rimtai, negi ilgo bereikšmės frazės, iš serijos "drauge, pamainos viršininke" serijos darbą padarys kitokiu nei jis yra? Gi ir indų plovėjas, gali pasakoti kokį atsakingą darbą daro, kai tenka plauti dešimčių tūkstančių vertą porcelianą...
vvv2 2013-10-02 10:04
vanduo4 2013-10-02 19:29
ne, gal geriau auginkime chemikus, nors chemijos pramones Lietuvoje nera. Gal jie geriau ismanys apie braskiu sodinimo chemines ypatybes?
Nerkashis 2013-10-04 11:14
Na, Arns, supykdei ir mane. Juodadarbiais aš skaitau duobkasius, konvejerininkus, šlavėjus... Tarkim gipsininkas juodadarbis? Manau kad ne. Paimk bet kokį žmogų iš gatvės, pakišk brėžinį ir tegu išmuša sienas profiliu ir po to gipsu. Ne visi mokės tą schemą perskaityti. Duobkasiui, kartą parodyk ir jau mokės. Tas pats taikoma ir suvirintojui, tuo labiau tekintojui ar staliui. Įdomu ar Arns galėtų mano opeliukui duslintuvą suvirinti? O gal galėtų man taburetę su atlošu sukalti?