Paviešino tikrąsias Lietuvos dėstytojų ir mokslininkų algas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Aristotelis 2017-05-07 13:22
Tokia statistika ir jos lyginimai yra labai apgaulingi. Visų prima, ši statistika kalba apie bendras gaunamas algas, o ne apie tarifinius atlygius. Suprantama, jei universiteto docentas ar profesorius "aria" oficialiai pusantro etato, plius dar dėsto kaip "valandininkas" keliose komercinėse programose, arba yra koks fakulteto prodekanas ar dekanas, tai jo algą gali būti keli tūkstančiai eurų. Ir kai suvidurkini tokias algas su tarifinį atlygį gaunančio docento ar profesoriaus, tai "vidutiniškai vienam" išeina visai neblogai . Juk suskaičiavus dviejų storulių ir vieno išbadėjusio kaulų maišo svorio vidurkį, gausime, kad jie visi trys yra vidutinškai apkūnūs . Daug tikslesnę informaciją suteiktų ne pajamų vidurkiai, bet jų medianos. Be to, tiksliau būtų skaičiuoti ne šiaip bendras gaunamas pajamas, o pajamas vienai darbo valandai ar pan (nes palyginimas, pvz, 800 eurų su 1200 eurų, nebus prasmingas, jei bus nutylėta, kad tie 1200 gauti dirbant dvigubai ilgiau ir daugiau, negu tik tarifiniai 800).
Aristotelis 2017-05-07 13:32
„Taip pat norėtųsi pabrėžti, kad aukštosios mokyklos lėšų, skirtų atlyginimams išmokėti, trūkumą sprendžia įdarbindami jaunuosius mokslininkus ir dėstytojus dalimi etato." ?? MOSTA tiesiog apgailėtinai nesiorientuoja realybėje. Dali etato universitetati yra PRIVERSTI įdarbinti dėstytojus ne todėl (ar bent jau ne tiek dėl to), kad trūksta lėšų tiems patetiškai žemiems atlyginimams išmokėti, o todėl, kad jau yra sunku ir kasmet darosi vis sunkiau rasti galinčių ir norinčių dirbti pilnu dėstytojo etatu už tokią algą. Kai gabus ir iniciatyvus žmogus (ypač jei jis - jaunas PhD) kitur, net viešąjame sektoriuje, gali rasti darbą už keliskart didesnį atlygį, nei jam gali pasiūlyti universitetas, tai šiam belieka nužemintai kalbinti jį, kad sutiktų padėstyti nors kokį kurselį su 0.25 ar pan, etato. Kitaip iškyla reali grėsmė, kad tos ar kitos studijų programos vykdymą išvis gali tekti nutraukti - dėl dėstytojų trūkumo....
Shinigami 2017-05-07 15:54
Mano bendradarbė dėsto viena paskaitą universitete. Per savaitę dirba tik kokias 2-3 valandas. Todėl toks dėstymas jai daugiau kaip hobis, nei pragyvenimas. Kas svarbiausia, moka tik už tas 2- 3 valandas. Pasiruošimas paskaitoms yra nemokamas. Už egzaminus sakė taip pat niekas nemoka. Todėl jei nori gerai mokyti studentus, paskaitoms turi gerai pasiruošti, o tai užtrunka daugiau laiko nei paruošta medžiaga išdėstyti. Gerai tiems pas kuriuos medžiaga nesikeičia metus iš metų. Nes jie gali viena karta pasiruošti, o paskui 10 metų ta pati pasakoti. Bet jei tavo medžiaga dėl spartaus technologijų vystymosi reikia atnaujinti kiekvienais metais, tai tu 2 - 3 valandų atlyginimą reikia dalinti ant 2 - 3 dienų darbo valandų. Dėl to paskaitos turinys dažnai yra apgailėtinos kokybės. VU vidutinis atlyginimas taip pat nelabai patrauklus http://rekvizitai.vz.lt/imone/vilniaus_universitetas/
Aristotelis 2017-05-07 16:34
Tai jūsų bendradarbei toks dėstymas tikrai turi būti tiktai hobis. Nes jau vien suvažinėti į tą universitetą tur būt kainuoja (degalų, amortizacijos ir laiko kainos požiūriu) tiek, kiek, atskaičius mokesčius, ji gauna už tas 2-3 valandas. O jeigu dar įskaičiuotume laiko ir nervų sąnaudas rengiantis paskaitoms.... Tai gautųsi, kad ji dargi primoka už tą dėstymo "garbę".
immortallt 2017-05-07 20:06
Nu tai kažin problema universitetų vadovybė, kuri nesugeba dirbti ir ką jau kartoju 10 metų, at valstybė? Universitetai atskirti nuo valstybės, pinigus tvarkosi patys. Kodėl privatus sugeba tvarkytis ir kainas išlaiko panašias, o patalpas turi nuomotis, negavo jų nemokamai. Ir knygas naujausias superka, ir techniką, ir dėstytojai iš viso pasaulio bei aukšto lygio. Bet turbūt ne rektoriai kalti, kad savus senus krienus proteguoja.
qriuqriu 2017-05-07 23:07
cia popieriuj? tos algos?
Shinigami 2017-05-07 23:37
Ne tik. Priklausomai kaip kokiais metais pasiseka su studentais susitarti dėl paskaitų laiko, tai kai kuriais metais turi atsiprašyti iš darbo, kad galėtu nuvažiuoti dėstyti paskaitos. Gerai kad mūsų darbdavys valandų neskaičiuoja, todėl tai atlyginimo ne įtakoja. Bet ne visi privatus darbdaviai tokie.