Nesibaigianti Lietuvos švietimo reforma - turėtų nebelikti mokyklinių egzaminų  (24)

Na ką, dar viena planuojama naujovė švietimo sistemoje. Švietimo ir mokslo ministerija parengė ir teikia pedagoginės visuomenės svarstymui „Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų raidos gairių 2008 - 2012 metams projektą“. Kartais tikrai tampa neaišku, kokie yra tikrieji tokių nuolatinių reformų motyvai - pagerinti švietimą ar tiesiog imituoti valdininkų darbą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis projektas numato naują bendrų egzaminų, sujungiančių dabar vykdomus pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimus ir brandos egzaminus į vientisą sistemą, struktūrą.

Vienas pagrindinių siūlomų egzaminų sistemos pakeitimų – grąžinti privalomus pagrindinio ugdymo egzaminus. Baigdami pagrindinio ugdymo programą mokiniai laikytų tris privalomus egzaminus (lietuvių kalbos, matematikos, istorijos ir pilietiškumo pagrindų) bei informacinio kompiuterinio raštingumo įskaitą. Šių mokomųjų dalykų egzaminai patvirtintų mokinio funkcinį ir socialinį raštingumą.

Brandos egzaminų skaičių projekte numatoma sumažinti ir palikti tik vieną privalomą lietuvių kalbos egzaminą. Siūloma atsisakyti mokyklinių brandos egzaminų, kadangi dvi lygiagrečios egzaminų sistemos (valstybiniai ir mokykliniai brandos egzaminai) trukdo objektyviai palyginti abiturientų pasiekimus.

Pagrindinę atrankos į aukštąsias ir profesines šalies mokyklas funkciją atliktų pasirenkamieji brandos egzaminai, kurie jau nebūtų susieti su abituriento brandos atestato gavimu. Brandos atestatui gauti mokinys turėtų išlaikyti vieną privalomą (lietuvių kalbos arba lietuvių kalbos kaip valstybinės) egzaminą ir atlikti brandos darbą.

Šiame Brandos egzaminų projekte atsiranda svarbi naujiena - mokinio brandos darbas bendriesiems gebėjimams ir kompetencijai įvertinti, rengiamas per mokslo metus ir ginamas komisijoje. Tokio darbo rengimas sudarytų platesnes galimybes abiturientui atskleisti savo gebėjimus, o Brandos darbo pristatymas keistų dabartinę žodinę lietuvių kalbos įskaitą.

Numatyta, kad pagrindinė brandos egzaminų sesija būtų vykdoma birželio mėnesį. Pakartotinė brandos egzaminų sesija būtų rengiama tik abiturientams, negalėjusiems egzaminų laikyti dėl pateisinamų priežasčių.

Tokia tvarka įsigaliotų nuo 2011 metų. Nedideli pakeitimai siūlomi nuo 2009 metų. 2008 metų brandos egzaminų tvarka nesikeis.

Siekiant, kad egzaminų sistema būtų skaidri ir būtų panaudojamos naujos technologinės galimybės, abiturientai turėtų galimybę matyti ne tik užduotį bei vertinimo instrukcijas, bet ir savo brandos egzaminų darbų elektronines kopijas ir detalų įvertinimą.

Bendrojo vidurinio išsilavinimo patvirtinimo funkcijas atliktų patenkinami metiniai mokomųjų dalykų pažymiai, išlaikyti privalomi pagrindinio ugdymo programos egzaminai, privalomasis lietuvių kalbos egzaminas bei brandos darbas.

Su Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų raidos gairių 2008-2012 metams projektu galima susipažinti Švietimo ir mokslo ministerijos tinklalapyje smm.lt.

Pastabų ir pasiūlymų laukiama iki lapkričio 1 dienos. Dokumentą rengusi darbo grupė, atsižvelgusi į pateiktus siūlymus, projektą toliau tobulins.

www.vtv.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: