Neramumai aukštajame moksle - Klaipėdos universiteto dėstytojai grasina eiti į gatves  (3)

Klaipėdo universiteto dėstytojai tikina nedirbsiantys už ačiū ir prabilo apie galimus streikus, praneša portalas lrt.lt, cituadamas „Vakarų ekspresą“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol neišspręstas klausimas, kas turės mokėti už rudens semestro studijas universitetuose, perpildė ne tik studentų, bet ir dėstytojų kantrybės taurę. Klaipėdos universiteto (KU) profesinės sąjungos pirmininkė docentė Asta Marija Lapinskienė sako, kad dėstytojai neketina dirbti už ačiū ir jei reikės, griebsis kraštutinių priemonių.

„Pinigai iš studentų nebuvo renkami, o tos nesurinktos lėšos nuimamos nuo dėstytojų atlyginimų. Jeigu iki šiol ministerija neišsprendė to klausimo ir pinigų nebus, tai reiškia, kad nebus ir dėstytojams atlyginimų“, – „Vakarų ekspresui“ sakė ji. Pasak A. M. Lapinskienės, ketvirtadienį Kaune, susitikime su šalies universitetų rektoriais, apie tai irgi bus kalbama, nes situacija – tragiška, o dėstytojų kantrybė išseko.

„Jei ir taip juokingi atlyginimai dėstytojams dėl netesėtų Vyriausybės pažadų bus mažinami, organizuosime ir skelbsime streiką visos šalies mastu“, – sakė ji. A. M. Lapinskienės teigimu, senieji universitetai dar šiek tiek geriau gyvena, nes turi daugiau apyvartinių lėšų, daugiau studentų, tačiau jaunesni universitetai, tarp kurių – ir uostamiesčio, dar neturintys tvirtų pamatų, „iš esmės yra griaunami“.

Profsąjungos pirmininkės teigimu, „labai greitai artėja laikas, kai dėstytojų universitetuose nebeliks“. „Jau dabar jų labai trūksta, todėl dėstytojams didėja krūviai, nors atstovėti žymiai daugiau valandų prieš auditoriją tenka už tuos pačius pinigus. Atlyginimai yra tragiškai maži, mokslinei veiklai valandų nepaliekama, todėl pensinio amžiaus dėstytojai susirenka daiktus ir išeina, o jauni į jų vietą – neateina.

Žmonės, turintys kvalifikacijas, mokantys kalbų, čia nesėdi, važiuoja dirbti į užsienį. Ir iš mūsų universiteto išvyko dešimtys jaunų žmonių. Juk čia jie net neturi jokių socialinių garantijų, negali pasiimti paskolos būstui, nes dirba pagal trumpalaikes darbo sutartis“, – sakė A. M. Lapinskienė.

Klaipėdos universiteto studijų prorektorius Vaidutis Laurėnas teigė, kad universitetas jau dabar priverstas susiveržti diržus, nes lėšos, kurias tikėtasi surinkti iš studentų – daugiau nei milijonas litų, dar metų pradžioje buvo įskaičiuotos į universiteto išlaidų sąmatą ir yra gyvybiškai reikalingos.

Pasak V. Laurėno, jokių specialiųjų lėšų, iš kurių kai kurie politikai siūlo universitetams spręsti savo bėdas, Klaipėdos universitetas neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: