Mokiniams labiausiai patinka sportuoti  (8)

Sportas yra populiariausias mokinių neformaliojo švietimo užsiėmimas - juo užsiima 36 % mokinių. Sportu daugiau susidomėję berniukai, o didžiausio jų dėmesio sulaukia - krepšinis. Tai liudija Švietimo ir mokslo ministerijos užsakymu atliktas tyrimas „Mokiniai, dalyvaujantys neformaliajame švietime“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu apklausti 8639 mokiniai, 751 jų tėvai, 750 pedagogai, 61 neformaliojo švietimo veiklų vadovai, 4 ekspertai.

Muzika (17 %), dailė (11 %) ir šokiai (10 %) – taip pat populiarios neformaliojo švietimo veiklos, tačiau jose jau dominuoja merginos. Dalyvavimas jaunimo organizacijų veikloje nėra populiarus tarp moksleivių.

Dažniausiai mokyklose organizuojami krepšinio, futbolo ir dainavimo būreliai, tačiau mokiniai labiau norėtų lankyti baseiną, mokytis šokti ar groti gitara. Tikėtina, kad neformaliojo švietimo veiklų pasiūlą lemia ne tiek vaikų interesai, kiek mokyklų galimybės.

Tyrimas parodė, kad apie 50 % visų mokinių lanko vieną užsiėmimą, 15 % visų mokinių lanko du užsiėmimus, apie 5 % visų mokinių - tris užsiėmimus. Kuo aukštesnė klasė, tuo mažiau vaikų lanko užsiėmimus, nesvarbu, kiek užsiėmimų jie būtų lankę anksčiau.

Mokiniai pagal dalyvavimą neformaliojo švietimo veiklose mokykloje ir neformaliojo švietimo įstaigose pasiskirsto netolygiai. Pradinių klasių mokinių didžioji dalis - 63,7 % - užsiėmimus lanko mokykloje, ir tik 36,3 % - neformaliojo švietimo įstaigose.

Kitose klasėse užsiėmimai mokyklose ir neformaliojo švietimo įstaigose yra vienodai populiarūs, nors mokyklinių užsiėmimų populiarumas (52,2 %) šiek tiek viršija užsiėmimų neformaliojo švietimo įstaigose populiarumą (47,8 %).

Tyrimo rekomendacijose siūloma didinti mokinių galimybes, mokyklų vadovams inicijuoti neformaliojo švietimo veiklas, kurti struktūruotą ir tikslią neformaliojo švietimo duomenų bazę, remti mokinių pilietines iniciatyvas ir skatinti jose dalyvauti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Indrė Sesartė
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)