Kauno botanikos sodas skelbia atgimimą  (5)

Nuo 2008 m. rugsėjo 1 d. Kauno botanikos sodas turi naują vadovą - Vidą Mildažienę. Nauja direktorė energinga ir daug žadanti, turi plačių užmojų ir novatoriškų idėjų, o svarbiausia - noro kurti ir atgaivinti botanikos sodą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kauno botanikos sodas pastaraisiais metais išgyveno labai sunkų laikotarpį. Manoma, jog tai buvo dėl visiškai netinkamo vadovo, todėl bus labai įdomu pažiūrėti kaip tvarkysis nauja direktorė, kuri kol kas kalba labai įkvepiančiai.

Argaivinti V. Mildažienė nutarė ne tik sodą, bet ir sodo draugų klubą. Todėl gruodžio 2 d. sukvietė neabejingus žmones į klubo atgimimo vakarą. Susirinko virš 50 žmonių. Tai ir mokslininkai, darbuotojai, Vytauto didžiojo universiteto, kuriam ir priklauso botanikos sodas vadovai, gretimų rajonų Fredos ir Aleksoto bendruomenių atstovai, bei kiti suinteresuoti žmonės. Anot vadovės, tokie klubai ne naujiena, jie veikia ir kituose botanikos soduose Europoje. Toks draugų klubas yra ir Vilniuje.

Kauno botanikos sodas tai šeštas pagal lankomumą Lietuvoje objektas. Lankytojų skaičiumi jis lenkia ir kai kuriuos užsienio sodus, nors ir nėra taip gerai finansuojamas ir sutvarkytas kaip pastarieji.

Botanikos sodas tai istorinis, mokslinis, kultūrinis, švietėjiškas ir gamtinis centras. Jis įkurtas sename Juozapo Gotlevskio dvare, kur tvenkiniai iškasti J ir G raidžių formomis. Istorikams šis objektas įdomus net tik dėl dvaro, bet ir dėl jo teritorijoje esančių caro laikų įtvirtinimų, bei sąsajų su Lietuvos universiteto įkūrimu tarpukaryje, kai Vilnius Lietuvai nepriklausė. Gamtininkus čia traukia surinkta didžiulė augalų kolekcija. Mokslininkai dirba su šia kolekcija. Botanikos sodas atlieka ir pramoginę, kultūrinę, o kartu ir švietėjišką funkciją.

Ekologijos sričiai botanikos sodas taip pat yra svarbus. Ne tik dėl to, kad čia mokslininkai tyrinėja gamtą, bet ir dėl sodo atliekamo ekologinio švietimo. Šiaip ar taip, sąlytyje su gamta išmoksti ją labiau gerbti ir tausoti. Sodas žada vykdyti botanikos mokslo populiarinimo funkciją. Be to rengiasi įdiegti ir ekologinių inovacijų. Viena iš naujos direktorės pristatytų idėjų yra atidaryti obuolių užeigą. Sode yra daug obelų, kurios kasmet dera. Obuolių daug. Todėl galvojama obuolius surinkti, pakepti saulės energija maitinamoje krosnelėje ir pardavinėti sodo lankytojams kaip vietinį ekologišką produktą.

Botanikos sodo planuose ir sporto salės sutvarkymas, ir čiuožyklos įrengimas, ir dvaro pastatų restauravimas. Visa tai daroma, kad pritrauktų daugiau lankytojų, sodas būtų įdomesnis, patrauklesnis, naudingesnis, taptų regiono renginių centru ir aplinkinių rajonų susibūrimų, švenčių vieta.

Kiekvienas, net ir nesusijęs su botanikos sodu žmogus kviečiamas tapti sodo draugų klubo nariu ir padėti jam iš naujo atgimti.

Susirinkimo metu pristatyta ir nauja botanikos sodo interneto svetainė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonaujienos.lt
Ekonaujienos.lt
Autoriai: Laimis Žmuida
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)