Aukštojo mokslo reforma – eksperimentas su tauta?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-03-11 14:53
Labai prastas straipsnis. Pateikiama tendencingos nuomonės, nutylima, kad dauguma tikrų aukštųjų mokyklų pritaria šiai reformai (kad ir VU), nepateikiama analizė, tyrimai, ĮRODYMAI, kad tai, ką sako minėtieji asmenys yra faktai, o ne svarstymai. Kas yra skaitę Švietimo Ministerijos parengtą ataskaitą, tas žino, kaip realiai viskas veiks. Be to, pateikti "profkių" nuomonę kaip akademinės visuomenės nuomonę - absurdas (mažų mažiausiai). Labai akivaizdžiai matosi, kad mažiau išprususi visuomenės dalis yra linkusi priešintis pokyčiams (priešintis priešinimosi vardan, o ne argumentuotai ir tikslingai), tai puikiai iliustruoja ir šis pavyzdys, kai "profkiniai" stoja piestu vaidindami protingus, o vienintelis "argumentas": valdžia - vagys.
Anonymous 2009-03-11 15:36
Studente iš VU, Jei VU pritaria tokiai reformai, tai mano nuomonė apie šį universitetą krenta iki mokyklinuko lygio. Lietuva nėra turčių šalis, kad galėtų kiekvienas imti paskolas ir mokėti už mokslą. Kaip tada tavo nuomone viskas realiai veiks, kai mokysis žymiai mažiau studentų. Dauguma bus neišsilavinę ir turintys dvylikos klasių išsilavinimą (jei dar ir to neapmokestins). Jei jau taip mėgsti aiškius argumentus, tai ko net pats jų nevartoji tinkamai, kad ir šitas "šis pavyzdys, kai "profkiniai" stoja piestu vaidindami protingus, o vienintelis "argumentas": valdžia - vagys." Kažkaip nematau šito pavyzdžio analizės ar ko nors panašaus. Manau aš visiškai bukas ir esu kaip tik iš tokios šeimos, kokios ir reikia valdžiai, būsiu bedarbis, nes neturiu išsilavinimo, o darbai, galimi gauti be išsilavinimo seniai beveik visi užimti.
Anonymous 2009-03-11 16:08
Žmonės, reforma- gerai, bet ne tokia, kokią dabar norima įbrukti. Praktiškai toks pats reformos principas (krepšeliai ir etc...) buvo įvestas Gruzijoje ir Nigerijoje. Viso šito pasekoje griuvo aukštasis mokslas. Galų gale mes lygiuojamės į Gruziją ir Nigeriją?! Paskaitinėkit kokia sistema yra JAV. Prašau, tik nepradėkit rėkti, kad vėl lendama jankiams į užpakalį.. Jankių sistema puiki, aišku pats mokslingumo lygis žemesnis. Lietuvoje mokslas sunkesnis, specialistai, tie, kurie siekia žinių, o ne diplomo, paruošiami visapusiškiau, žinios yra gilesnės, bet pats JAV aukštojo mokslo principas yra labai šaunus. Aš palaikau Romualdo Ginevičiaus (VGTU rektorius, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas) nuomonę, kai jis sako, kad mes už reformą, bet prieš tokios reformos minusus. O kalbant apie šią reformą, tai ji iš esmės yra bankų gaivinimo planas, būtent todėl G.Steponavičius (švietimo ir mokslo ministras) sakė, kad atsistatydins jei nepriims reformos. Jis yra tik pėstininkas- aukštesnių jėgų statytinis. Dar kartą pabrėžiu, reikia priešintis ne reformai, bet neapgalvotiems jos principams.
Nerė 2009-03-11 17:09
Nuo kada VU pritaria šitai reformai? kaip tik VU dekanai ar tai profesoriai kreipėsi į reformos iniciatorius su visai kitokiu planu, kuris būtų veiksmingas.
Anonymous 2009-03-11 17:12
sakot bus maziau studentu tai blogai... nesamone, jau geriau maziau bet normaliu, paruostu studentu. O ne taip kaip dbar visi su aukstuoju...
Anonymous 2009-03-11 18:20
Oj, pagal šitą reformą visi, kas turi pinigų ir tie, kurie yra labai protingi. Visi kiti negalės studijuoti. Manai tik tokie žmonės yra normalūs?
lape 2009-03-11 18:22
Atrodo, kad dabartiniai "reformatoriai" ruošia kažkam konkrečiai, šituos pakeitimus. Ateis kiti, bus dar kitokie pakeitimai. Ir taip be galo - visi dejuos ir dejuos.
rwc 2009-03-11 19:02
Na ir "autoritetus" parinkot - Lapinskienę, Skurvydą, Gedvilą, Ginevičių... Klounai, kurių laipsnius persvarstyt reiktų. Paskolos ir krepšeliai - vienintelė išeitis, jei norime efektyvaus bent dalinai nemokamo aukštojo švietimo. Reikėtų akcentuoti, kad geriems, baigusiems studentams valstybė padengtų paskolas, sutvarkyti perėjūnus, kurie penktam fakultete iškrenta po pirmo kurso, leisti su valstybės apmokamoms paskolom baigti kelis magistrus ir t.t. Liberalizuoti modulių ir dėstytojų pasirinkimą. Kad studentai eitų mokytis, o ne diplomą užsichaltūrint. Kad to suteikti nepajėgūs dėstytojai būtų šalinami, o diletantiški moduliai - naikinami. Kad universitetuose dirbtų pajėgūs žmonės, perspektyviose ir naudingose srityse. Kad verslas matytų, jog verta finansuoti tyrimus ir praktikas.
Arns 2009-03-11 19:30
dabartine sistema nera gera, taciau jau geriau taip negu brukama naujoji. Zmogus dar tik pradeda mokytis, o jau turi netoli simto tukstanciu skolos, gerai jei tarkim profesija labai pelninga kaip pvz gydytojo, taciau kas jei tu studijuoji istorija, geografija ar kalbas? Uzdarbiai siu profesiju zmoniu tikrai nera ispudingi(juk didzioji dalis eis dirbti i mokyklas). Tad iseina arba turesim skolininkus iki gyvo galvos(na juk zmonems reiks ir busto, seima kazkada susikurti nores, reiks viso kito normaliam gyvenimui) arba tuo istorija aiskins fizikai, medikai ar policininkai. Beje, kodel nemazai studentu dirba? Daug kas is j jau dabar MOKA uz mokslas, tad jei tevai nera turtingi nelieka nieko kito daryti. Sakote nereikia issimokslinusiu zmoniu? Pasakykite tai valstybei, dabar jei neparodysi aukstojo baigimo diplomo net negalesi dalyvauti konkurse, verslas irgi mieliau renkasi universitetinius arba kolegijinius, o ne 12 klasiu baigusiuosius. Dar, o niekam neatejo mintis kad uz aukstesni kvalifikacijos laipsni mokama ir didesne alga?
Anonymous 2009-03-11 19:33
Nu gerai, priimam ta reforma, viskas grazu ir pan, baiges, pvz mano specialybe, esi skolingas nei daug nei mazai 100000. Nu ir kaip jus galvojat man reiktu tai atiduot? vaziuot i uzsieni dirbt? Lietuvoje nera tokiu atlyginimu, kad butu imanoma issimoket jaunam baigusia... O kur dar tai, kad reikia busto, automobilio, pinigu pragyvenimui... Butum praktiskai bankui skoloj visa gyvenima. Tai yra absurdas. To negali buti.
HiTech 2009-03-11 19:57
Padauges padielkiniu diplomu ir tiek...
septynios 2009-03-11 20:13
Is kur istrauket, kad VU pritaria reformai? Ne velnio, rektorius net yra paruoses visai kitoki pasiulyma, kurio vienas is pagrindiniu tikslu: pirmiausia naikint nereikalingas specialybes,mazint universitetu kieki (pagal mane ju irgi tiiiikrai per daug), taip mazinant studentu kieki ir tada turetu uztekti visiems likusiems pinigu nemokamam mokslui. O i universiteta istoti butu didesnis konkursas, maziau zmoniu su aukstuoju ir labiau vertinamas diplomas.
Anonymous 2009-03-11 20:35
reikia dabar varyt vidurkį >= 8.00 ir viskas chiki bus. Man šį semestrą išėjo 8.10 per plauką praslydau nuo mokėjimo.
Anonymous 2009-03-11 21:42
As is dalies pasisakau uz sia reforma . Negaliu klausyti kai tokie zmonės apeliuoja i vidutinį ir žemesnįjį sluoksnį populiarumo vardan. 1. Kodėl negalės ne pasiturinčių šeimų vaikai mokytis? Galės , jei nori aukštojo - mokykis , stenkis , siek 8 , gauk stipendija , nemokėk už mokslą. Tai tikrai įmanoma , aš tėvam dabar kainuoju dar mažiau nei tada kai mokykloje mokiaus,nors ir nesu is nepasiturinčios šeimos. Truksta tik noro. Visose šalyse tas pats, Aukštasis mokslas brangus , bet yra galimybių jį baigti kiekvienam. 2. Studentų skaičių jau senai ir ženkliai reik mažint, dab kiekvienas turi tą diplomą , matyt 80% Lietuvos dabar sudaro aukštajį turintys pardavėjai (vadybininkai). Kam to reikia ? Kažkam reikia gi gatves šluot , taigi , nenori mokytis - šluok gatves. Universitetai prieš , manau , nes negaus tiek pinigų , kiek gauna dab , studentų dauguma mokosi ties 5to riba , tiksliau , "svarbu baigt" sistema , taigi jie irgi, bei ju tėvai prieš. Kaip galima tokią daugumą nugalėt ir priimti normalesnius istatymus Mano nuomone , dar valstybė turi skirstyti kur ir kokioms specialybėms tų krepšelių reikia, tada , po kažkiek metų būtų tvarka.
meslinukas 2009-03-11 21:53
o kodėl negalima padaryti taip: 1) valstybė paskaičiuoja, kiek ir kokios srities specialistų jai trūksta (per darbo biržas ir panašiai, ar dar kitaip) 2) tada paima ir iš to kiekio, tų būsimų specų, kurių mums trūksta (nu, aišku su viršum, nes gi ne visi Lietuvoje sėdės) atrenka geriausius (pagal buvusius pažymius, + brandos egzai, + stojamieji) ir jiems 100% viską kompensuoja. 3) jei dar kažkiek babkių atlieka, tai dalinai (nu, tarkim 50%) galėtų komensuoti kažkuriam kiekiui geriausių iš negavusių to 100% kompensavimo (neišlaikiusiems patikros). 4) visi kiti eina už savo babkes. ir apskritai - naikinam visus privačius ir nevalstybinius universitetus, arba nefinansuojam į juos stojančių studentų, kad nebūtų taip, kad jie ims ir gavę tą finansavimą "bankrutuos" vos ne kaip privati firmelė kokia (nu, manau patys numanot, kad taip galima pelno pasidaryti ir daug žmonių nuskriausti) manau, jog taip padarius bus išsaugoma ir mokslo kokybė, ir paruošiamas pakankamas specialistų kiekis, ir finansų užteks, ir joks universitetas neims ir vidurį ten tų studijų "nebankrutuos". ką monote? (P.S. dabar ruošiama reforma arba labai netikusi arba aš jos nesuprantu, tai nepykite )
studentas 2009-03-11 22:48
as nepritariu siai reformai. dar nesam ant tiek turtingi. gera laika rado tokiom reformom.
Karak 2009-03-11 22:50
Aš nesuprantu, kodėl pagrindinis argumentas prieš šią reformą yra brendimas į paskolas ir parodymas, kad nepasiturinčios šeimos negalės savo vaikams suteikti aukštojo mokslo. Iš kur tai ištraukta? Finansuojamų studentų skaičius sumažės tik 4000. Ir tai anksčiau dar buvo dalinis finansavimas. Tai kodėl tada nebuvo kalbama apie negalėjomą sieki aukštojo mokslo žmonėms iš nepasiturinčių šeimų? Juk ir tada žmonės turėjo mokėti už mokslą. Taip pat niekas nepastebi, kad krepšelio suma nėra lygi studijų kainai universitete. Universitetai patys nustatys sumą, kurią reikės mokėti už mokslą. Tai nereiškia, kad universitetai nustatys būtent tokią sumą kaip krepšelio dydis. Tikėtina, kad jis bus mažesnė. Tai kodėl taip priešinimąsi šiai reformai. Juk būsimiems studentams nelabai kas keičiasi, tik sumažėja 4000 finansavimas, bet nebelieka dalinio finansavimo. Tai iš kur kyla toks nepasitenkinimas? Nepasitenkinti gali tik universitetai, kurie mato, kad gali negauti finansavimo. Taip jų tada laukia tik užsidarymas. O bijojimas konkuruoti su privačiomis aukštosiomis tai tik ir parodo. Jei privati aukštoji suteikia geresnį išsilavinimą negu valstybinė, kodėl žmonės neturi į ją eiti. Tai tik pagerins konkurenciją tarp universitetų. Universitetai bus suinteresuoti gerinti studijų kokybę, norėdami pritraukti krepšelius.
apocalipso 2009-03-12 00:52
* Pirmiausią turi ateiti kokybė iš dėstančių! * Studentas turi būti motivuotas, o taip bus kai jam dėstys ne Trali-Vali o to ko jam reikia. * Studentui turi būti laisvė rinktis modulius (taip studentas mokysis tą ką jį domina ir taip bus naturali motyvacija mokslui). O kas dabar yra? Įstojį į IT o baigi "velnia žina kas"... Kas būs po apmokestinimo? * Talentingi (ar bent jau turintys galvą ant pečių), bet neturtingi praras galimybę siekti aukštojo (tik nereikia skiesti su paskolom, nes valdžia keičia sprendimus kaip kojines) * Turtingį ir labiau pasiturinčių tėvų vaikai (kad ir kokie kvaileliai) baigs universitetus, nes universitetas priims visus norinčiu kurie turės pinigų (panašiai jau dabar yra) Ateityje seimą sudarys turtingų ar pasiturinčių tėvų užaugę vaikai.. Tik duok dieve kad jie nebūtų kvailesni už dabartinį seimą.
Anonymous 2009-03-12 01:27
blogiau negu dabar visvien nebus - aukstasis issilavinimas siuo metu visiskai nieko nepasako apie zinias(bent jau mano - IT srityje)
Anonymous 2009-03-12 10:17
Valdančiųjų dauguma privatizuoja aukštąjį mokslą. Nuo to geriau tik saujelei bankininkų ir "paramą" gaunančių politikų. Pažiūrėjus į Steponavičių, neatrodo, kad jis prisimena, ką reiškia studentiškos bulvės...