Gegužės 21 d. Litexpo parodų centre įvyks Nacionalinės 2009 metų Mechatronikos varžybos  (0)

Mechatronikos varžybas tarp Lietuvos kolegijų organizuojantis UAB „Festo“ didaktikos centras siekia skatinti susidomėjimą inžinerinėmis studijomis, propaguoti šiuolaikinių technologijų patrauklumą bei plačias panaudojimo galimybes. Tuo pačiu šios varžybos padės atrinkti geriausią Lietuvos kolegijų komandą ir ją toliau ruošti dalyvauti Europos mechatronikos žaidynėse 2010, vyksiančiose Portugalijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais metais dėl visuotinio ekonomikos nuosmukio varžybų organizavimo papildomai praktiškai niekas neremia, tad visas krūvis – tiek idėjinis, tiek organizacinis, tiek ir techninis tenka  UAB „Festo“ didaktikos centrui.

Kas tuomet skatina organizuoti šias varžybas? UAB „Festo“ didaktikos konsultantas dr. Aleksandras Kirka pabrėžia, jog pirmiausia siekiama didinti susidomėjimą inžinerinėmis studijomis bei mechatronika apskritai. Dr. Kirka primena, jog mechatronika yra hibridinė technologija kuri apjungia tradicines technikos kryptis - mechaniką, elektrotechniką, elektroniką ir informatiką. Ji orientuota kompleksinėms gamybos automatizavimo ir valdymo problemoms spręsti.

Tad nekeista, jog mechatronikos produktai sutinkami beveik visur. Tai yra sudėtingi įrenginiai, apjungiantis tokius žinomus komponentus kaip nešiojamas kompiuteris ar vaizdo kamera, bei paprastesni įrengimai – kavos automatai ir bilietų išdavimo automatai stovėjimo aikštelėse ar kitose vietose. Sparčiausiai mechatronikos produktai diegiami pramonėje, t.y. šiuolaikinėse gamybos mašinose.

Tokios technikos atsiradimas ir paplitimas kasdieninėje aplinkoje reikalauja kvalifikuoto aptarnaujančio personalo. Turėti vien techninių žinių dažnai nepakanka, kadangi sudėtinga sistema aptarnaujama daugelio specialistų, be to technologijos pastaruoju metu kinta labai sparčiai. Tad šioje srityje nuolat reikia kvalifikuotų specialistų, tačiau dažnai Lietuvoje gabus jaunimas renkasi ekonomines, vadybines specialybes. Tad šiuo metu vienas iš svarbiausių tiek valstybės, tiek ir atskirų institucijų uždavinių – skatinti domėjimąsi inžinerinėmis technologijomis, populiarinti jas įvairiais būdais jaunimo tarpe.

Be to, šis konkursas ne tik skatina domėjimąsi mechatronika, bet yra puiki galimybė skirtingom Lietuvos kolegijom netiesiogiai išmėginti savo jėgas bei plačiau pristatyti save visuomenei.

Nacionaliniame mechatronikos konkurse, vyksiančiame š.m. gegužės 21 d., Vilniuje, Litexpo parodų centre Balttechnika 2009 parodos metu, dalyvaus visos pagrindinės valstybinės technines specialybes rengiančios kolegijos – Klaipėdos verslo ir technikos kolegija, Panevėžio kolegija, Vilniaus kolegija, Kauno technikos kolegija bei Kauno kolegija. Kiekviena mokymo institucija galės deleguoti po vieną komandą iš dviejų studentų ir vieno vadovo.

Nacionalinių varžybų metu visoms komandoms reikės atlikti kelias užduotis:

  • pagal nurodytas sąlygas parašyti ir įdiegti valdymo programą MPS moduliui/moduliams (parašyti programą FEC valdikliui);
  • pagal papildomas sąlygas patobulinti valdymo programą;
  • atlikti gedimų paieškos užduotį.

Nugalėtoju pripažįstama ta komanda, kuri įvykdžiusi visas užduotis surenka daugiausia taškų. Dviem ar daugiau komandų surinkus vienodai taškų, nugalėtoju išaiškinti skiriama papildoma užduotis. Visiems dalyviams po varžybų bus įteikti dalyvių sertifikatai, o nugalėtojams - nugalėtojų diplomai. Absoliutus varžybų nugalėtojas įgis teisę atstovauti Lietuvą Europos mechatronikos žaidynėse 2010 metais.

Konkursą galės stebėti visi norintys parodos Balttechnika 2009 lankytojai. Į renginį kviečiami ne tik įmonių atstovai pažiūrėti potencialių darbuotojų sugebėjimų, bet ir abiturientai vis dar abejojantys kur stoti ateinančiais mokslo metais. Būtent jiems kiekviena konkurse dalyvaujanti kolegija bus parengusi savo studijų programų pristatymą. Be to, galėsite patys iš šalies įvertinti, kiek ir ką moka konkrečios kolegijos studentai.

Priminsime, jog kai kurios kolegijos šiais metais jau padarė savotišką "apšilimą" išmėgindamos savo jėgas Panevėžyje - apie vykusį konkursą ir jo nugalėtojus galite paskaityti šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: