VU Vaikų universitete vaikai studijavo psichologiją  (0)

Vilniaus universitete įkurtas Vaikų universitetas būrį jauniausių studentų vakar sukvietė į priešpaskutinę vasaros sesijos paskaitą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar 8-12 metų vaikai pasinėrė į psichologijos mokslą. Filosofijos fakulteto Bendrosios psichologijos katedros prof. Albinas Bagdonas paskaitoje „Kodėl aš noriu žinoti?“ su vaikais aiškinosi, kodėl žmogus iš prigimties yra smalsus ir trokšta žinių, kur šios žinios kaupiamos ir kodėl reikia galvą saugoti nuo įvairių traumų. Profesorius vaikams teigė, kad smalsumas yra didžiausias žmogaus veiklos variklis. „Šis noras skatina ne tik pažinti aplinką, bet ir patirti didelį džiaugsmą, kai sužinome ar patiriame kažką naujo“, – apie smalsumo reikšmę kalbėjo profesorius.

Jis „studentams“ pasakojo apie žmogaus smegenų vystimąsi bei jų sandarą. „Visos žmogaus kūno dalys smegenyse turi savo centrus – atstovybes. Į juos patenka visa informacija iš mūsų kūno dalių ir siunčiami atsakymai atgal į jas“, – kalbėjo mokslininkas. Vaikams rūpėjo, iš ko sudarytos žmogaus smegenys, kokios jos spalvos ir kas slypi jų viduje. „Smegenys sudarytos iš neuronų, o šios ląstelės, skirtingai nei odos ir kitų organų, neatsinaujina“, – kalbėjo profesorius. Jis patarė saugoti galvą nuo smegenų sutrenkimo, nes traumų metu žūsta neuronai. Jie yra svarbūs nervinių impulsų perdavėjai, kurie jungiasi į tinklus ir sudaro nervus. Paskaitos metu vaikai nagrinėjo skirtingą gyvių reakciją į garsą, - kaip į tai reaguoja delfinas, beždžionės, paukščiai ir žmogus. Itin skambaus juoko vaikams sukėlė trumpi filmukai apie skirtingą vyro ir moters reakciją į baimę.

„Aš sužinojau apie smegenų sandarą ir kad mūsų ilgiausias nervas yra vieno metro ilgio. Galvą reikia saugoti, kad netaptume „besmegeniais“, nes po smegenų sutrenkimo, jei žus daug ląstelių bus skylės smegenyse“, – vaizdžiai pasakojo dešimties metų Kamilė. Dvylikos metų Saulė aiškino, kad paskaitoje sužinojo kur kaupiamos žinios ir kodėl vaikai į mokyklą eina septynerių metų. „Šiuo laiku smegenys yra subrendusios kaupti žinias“, – sakė mergaitė.

A. Bagdonas vaikams linkėjo vidinį smalsumo varikliuką nuolatos laikyti darbinėje būsenoje ir viskuo domėtis.

Kol vaikai klausėsi paskaitos, gausus juos atlydėjusių tėvelių ir senelių būrys dalyvavo ekskursijoje po senąją VU biblioteką.

VU Vaikų universiteto paskaitą stebėjo svečias Michaelis Seifertas iš Tiubingeno universiteto. Jis tapo VU Vaikų universiteto konsultantu, kai VU įsiliejo į Europos vaikų universitetų tinklą. M. Seifertas šio srityje turi patirties, nes Tiubingeno universitete vaikų universitetas veikia nuo 2002 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: