Rusija eina iš proto: svarstys atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą - kuo tai gresia mūsų šaliai?  (4)

Jevgenijus Fedorovas, su Putinu siejamos „Vieningosios Rusijos“ partijos narys, mano, kad Lietuvos nepriklausomybės pripažinimas įvyko pažeidžiant Sovietų sąjungos įstatymus, todėl turėtų būti atšauktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį siūlymą jis jau pateikė Valstybės Dūmos svarstymui. Pasak jo, TSRS Taryba neturėjo reikalingų teisinių galių, kad priimtų sprendimą pripažinti Lietuvą nepriklausoma 1991 metais. Pasak Fedorovo, Rusijos Konstitucija nurodo, kad Rusijos Federacija yra teisėta Sovietų Sąjungos teisių perėmėja, todėl gali atšaukti senas rezoliucijas.

Lietuva Rusijos nemalonę užsitraukė jau labai seniai, siekdama mažinti Rusijos politinę įtaką regione, kritikuodama Putino opozicijos priespaudą, laisvų rinkimų principų pažeidimus, žmogaus teisių situaciją. Tačiau Rusijos invazija į Ukrainą tapo dar vienu plyšiu tarp Rusijos ir Lietuvos.

Lietuva ne tik aktyviai remia Ukrainą tiek tarptautinių santykių arenoje, tiek ginkluotės bei humanitarinės pagalbos siuntomis, bet dar ir agituoja už naujas sankcijas Rusijai. Rusijos politikams taip pat nepatiko karių kapinių išvalymas nuo sovietinių simbolių bei sutelktinio finansavimo būdu nupirktas „Bayraktar TB2“ dronas. Gegužės 10 dieną Lietuvos Respublikos Seimas pripažino Rusiją teroristine valstybe.

Ką reikštų Rusijos atsisakymas pripažinti Lietuvos nepriklausomybę? Mažai ką. Kada nors tai galėtų būti naudojama kaip pateisinimas tam tikroms atakoms, susikirtimams tarptautinėse organizacijose. Tačiau visas pasaulis pripažįsta Lietuvos nepriklausomybę, Lietuva yra ES ir NATO narė. Todėl neskaitant ir taip beveik neegzistuojančių dvišalių santykių suprastėjimo, tai būtų deklaratyvus žingsnis vietinei visuomenei palinksminti. Be to, neaišku, ar už šį projektą bus balsuojama Fedorovas nėra ypatingai įtakingas žmogus.

(10)
(10)
(0)

Komentarai (4)