To nebuvo jau 100 metų! Bloomberg pranešė apie Rusijos užsienio skolos defoltą – kartojasi bolševikų perversmo istorija  ()

Bloomebrg praneša, kad birželio 27 dieną Rusijoje pirmą kartą per daugiau nei 100 metų įvyko suverenių įsiskolinimų užsienio valiuta defoltas. Agentūros duomenimis, lengvatinis ~100 milijonų dolerių pradelstų mokėjimų už valstybės obligacijas periodas baigėsi sekmadienį, ir tai laikoma įvykusiu defoltu. Ekpertai pažymi, kad jis gali tapti vienu iš stambiausių istorijoje


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-27 To nebuvo jau 100 metų! Bloomberg pranešė apie Rusijos užsienio skolos defoltą – kartojasi bolševikų perversmo istorija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą nuo 1918 metų Rusijoje įvyko užsienio skolos defoltas, perduoda Bloomberg. Agentūros duomenimis, dviejų euroobligacijų kuponų procentų mokėjimo (~100 mln. dolerių) terminas baigėsi, jo praleidimas laikomas defoltu. RF Finansų ministras Antonas Siluanovas anksčiau situaciją su galimu defoltu pavadino farsu.

Agentūra primena, kad tarptautinės reitingų kompanijos apie įvykusį defoltą įprastai praneša oficialiai, tačiau dėl ES sankcijų jos Rusijos reitingus atšaukė. Kovo pradžioje Moody’s, Fitch ir S&P paskelbė pristabdančios komercinę veiklą Rusijos teritorijoje. Remiantis Rusijos valstybines obligacijas aprašančiais dokumentais, sekmadienį, birželio 26 pasibaigus lengvatiniam periodui, jų laikytojai gali patys paskelbti defoltą, jei 25% nepadengtų obligacijų savininkai sutinka, kad įvyko „defolto įvykis“.

Bloomberg pažymi, kad investuotojai neprivalo veikti nedelsdami — remiantis obligacijų dokumentais, reikalavimai tampa nebeaktualūs tik po trijų metų nuo mokėjimo datos. Kol kas defoltas iš esmės simbolinis aktas ir rusams nedaug reiškia, pažymi agentūra. Vyresnysis suverenus Loomis Sayles & Company LP analitikas Hassanas Malikas susiklosčiusią padėtį, kai defoltas ištinka, nors šalis turi lėšų padengti skolą, „labai reta situacija“. „Tai bus vienas iš stambiausių defoltų istorijoje“, — pastebi jis.

„Daugelis įsigijusių obligacijas laikysis laukimo pozicijos“, — prognozuoja Nomura tyrimo instituto Tokijuje ekonomistas Takachide Kyuči. Įsiskolinimų užsienio kreditoriams defoltą Rusija pastarąjį kartą paskelbė 1918 metais, kai šalį valdė Vladimiro Lenino vadovaujami bolševikai. Caro vyriausybės skola dabar galėtų būti įvertinta $1 trln.

 

 

Balandžio pradžioje rusiškų obligacijų skola buvo apie $20 mlrd. Sankcijos buvo atsakas į Rusijos veiksmus, todėl tai, kad jie sukliudė atlikti mokėjimus, kažin ar bus priimti kaip teisėti pasiteisinimai, Loomis Sayles pastebėjo Malikas, knygos „Bankers and Bolsheviks: International Finance and the Russian Revolution“, autorius — turėdamas omenyje „specialiąją operaciją“*.

Siluanovas praėjusią savaitę Rusijos užsienio skolos išmokėjimo valiuta nutraukimą laikyti defoltu atsisakė, pareikšdamas, kad Maskva „imasi visų įmanomų veiksmų, kad lėšos pasiektų visus investuotojus“. „Pareikšti galima ką tik norima ir pabandyti užkabinti žymę. Tačiau visi, bent kiek į reikalą įsigilinę supranta, kad tai joks ne defoltas. Tiesą sakant, visa ši situacija atrodo kaip farsas. Ir svarbiausia, nesuprantamas situacijos pavertimo absurdu tikslas“, — pažymėjo ministras.

 

 

Formaliai kalbėti, kad ištiko defoltas, galima, jei atitinkamos jurisdikcijos teismas patenkins vertybinių popierių savininkų ieškinį. Tačiau su kreipimusi į teismą, pasak Siluanovo, „ne viskas taip vienareikšmiška“, nes nė viename emisijos prospektų Rusija suverenaus imuniteto neatsisakė. Tai reiškia, kad net padavus ieškinį, užsienio teismas neturės jurisdikcijos nagrinėti jį iš esmės, paaiškino RFFM vadovas.


www.forbes.ru




(12)
(0)
(12)

Komentarai ()