[Išsami tema] Glifosatas greičiausiai ir toliau bus naudojamas ES - kur pranyko baimė dėl vėžio? Ar šių chemikalų atsisakymas dabar būtų labai bloga mintis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Balkis 2022-06-30 23:32
Šis nuodas labai naudingas žemdirbiams, nes praktiškai grudų nereikia džiovinti, nuvarei rundapu ir sėdi laimingas, pinigus skaičiuoji, nes grudai sausi, atitinka aukščiausi kokybę. Ar taip leidžiama? ne, bet kas sukontroliuos visus, tai neįmanoma. Ir spėk ar šie nuodai suskyla kol pasiekia parduotuvę. Nors aceit nėra tvirtų įrodymų (o gal tik jie guli stalčiuje), bet šviečiasi, kad šis brudas panašus į mėšliną DDT, kuris buvo plačiai naudojamas, bet galiausia uždraustas, nes įrodimai tapo labiau nei akivaizdūs. Įdomu kiek dar lobistai "teps" Briuselio biurokratus ir dėl šito gėrio. Tokiam santykinai turtingam ir perteklinio maisto resursus turinčiam žemynui kaip Europa pats laikas ieškoti kokybiškesnių ir sveikesnių sprendimų savo piliečiam naudojant mažiau visokios chemijos brudo. Anksčiau ar vėliau po truputį turėsim judėt link ekologiškos žemdirbystės ir ją labiau remti, o ne tik pagrinde rundapinius grūdus subsidijuoti.
DariusWh 2022-07-01 13:45
Gal ir nuodas. Bet kažin atsisakius to chemikalo ar eis užauginti toki patį kieki? Pasižiurėjus greitai google tai iki 1974 užaugindavo apie 4 t/ha viename lauke. Dabar apie 8t/ha. (galiu ir klysti, smarkiai nesigilinau į lentelę). Atsisakius nesugryšime į vėl 4t/ha? Kaip suprantu labai reikėtu didinti eco ukiū skaičiu. Tai vos ne dvigubai. O ir žmonėms kol px ka valgo. Tol dauguma nemato problemu. Kai dauguma pradės pirkti tik be chemikalu užaugintas ir mokėti už jas 1,5-2x kartus daugiau tuomet gal ir bus galimybė atsisakyti. Ir tie ukininkai nesedės laimingi ( jeigu jūsų toks tikslas)
immortallt 2022-07-01 14:51
Balkis, glifosfatas suyra. Jei nesuirtų, tai žemėje, kurioje nupurški arba niekas nebeaugtų, arba piktžolės kurios išdygtų, būtų atsparios round'upui. Kitas dalykas, yra pilna tyrimų, kad likutis pesticidų esančių ant maisto produktų - nusiplauna. Ir kokie įrodymai lenda? Konkurentai? Trečias dalykas, veiksmingiausias būdas šiaip yra tikslioji žemdirbystė, kur purškiama ar lazeriu naikinama pati piktžolė, kenkėjas, ligos sukėlėjas, o ne visas laukas.
gytis13 2022-07-01 15:22
Be Roundup man problema būtų kiemo veją prižiūrėti, geras daiktas. O jeigu norite be chemijos gyventi, pabandykite pasodinti bulvių ir užauginti be chemikalų. Įmanoma, tik reiks kasdien Kolorado vabalus rinkti. O be Roundup turbūt reiktų piktžoles ravėti. Savo daržą turėti reikia ir apseisit be Roundup.
Balkis 2022-07-01 21:56
kodėl tuomet ūkininkus kontroliuoja ir neleidžia rundapu pasėlių "džiovinti", jei jis skyla ir rizikos jokios? gal ir skyla per ilgesnį laikotarpį, o gal ir lentynoj vis dar skyla, tikimybė pakankamai didelė ir apie kokį ten nusiplovimą kalbam? apie tą kuomet lietus nulyja? na jei jums toks "nuplovimas" tinka, tuomet skanaus ragaujant rundapinę duoną