Karas su Kinija „atšaukiamas": Bidenas skelbia, kuo baigėsi susitikimas su Xi Jinpingu  ()

Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad JAV neieško konflikto su Kinija ir atmetė baimę dėl „naujojo Šaltojo karo“ po susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Tačiau Taivanas liko galima ateities aklavietė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

J. Bidenas sakė tikintis, kad Kinija neturi „neišvengiamų" planų įsiveržti į Taivaną, nes jis teigiamai įvertino savo derybas su Xi Jinpingu – tai buvo pirmasis jo susitikimas akis į akį su Kinijos lyderiu nuo tada, kai pradėjo eiti JAV prezidento pareigas.

„Nemanau, kad iš Kinijos pusės bus koks nors neišvengiamas bandymas įsiveržti į Taivaną", – sakė Bidenas per spaudos konferenciją po derybų Balyje.

Bidenas taip pat pabrėžė, kad Vašingtono „vienos Kinijos" politika nepasikeitė, ir pareiškė, kad JAV nepritaria bet kokiems vienašališkiems Taivano status quo pakeitimams.

J. Bidenas ir Xi Jinpingas sutarė, kad vienoje srityje Kremlius negaus paramos - tai V. Putino grasinimui panaudoti branduolinį ginklą.

Jie „pabrėžė savo nepritarimą branduolinių ginklų naudojimui Ukrainoje arba grasinimui juos panaudoti", sakoma JAV pranešime.

Xi Jinpingas pareiškė, jog „žmonija susiduria su precedento neturinčiais iššūkiais", ir sakė, kad „pasaulis tikisi, kad Kinija ir JAV palaikys tinkamus santykius".

Xi Jinpingas sakė J. Bidenui, kad abi šalys „turi daugiau, o ne mažiau bendrų interesų", rašoma Kinijos pranešime apie susitikimą.

„Pekinas nesiekia mesti iššūkio Jungtinėms Valstijoms ar „pakeisti esamą tarptautinę tvarką".

J. Bidenas sakė, kad „absoliučiai" tiki, jog „naujo Šaltojo karo nebus".

Prieš pat susitikimą jiedu šiltai paspaudė rankas priešais Kinijos ir JAV vėliavų eilę prabangaus viešbučio „Mulia" lyderių pobūvių salėje Balio Nusa Dua įlankoje.

„Tiesiog malonu jus matyti", – sakė Bidenas Xi, apkabinęs jį ranka ir žurnalistams išsakytose pastabose pridūrė, kad yra pasiryžęs palaikyti atviras komunikacijos linijas asmeniniu ir vyriausybės lygiu.

 

„Kaip mūsų dviejų tautų lyderiai, mano nuomone, mes dalinamės atsakomybe parodyti, kad Kinija ir JAV gali valdyti skirtumus tarp mūsų, neleisti konkurencijai virsti konfliktu, ir rasti būdų, kaip pasauliniu mastu skubiai kartu dirbti dėl klausimų, kuriems reikalingas abipusis bendradarbiavimas".

Baltuosiuose rūmuose pateiktame susitikimo pranešime sakoma: „J. Bidenas paaiškino, kad Jungtinės Valstijos ir toliau energingai konkuruos" su Kinija, ir pakartojo, kad „ši konkurencija neturėtų pavirsti į konfliktą".

Kaip dvišalės pažangos ženklą po susitikimo Baltieji rūmai paskelbė, kad valstybės sekretorius Antony Blinkenas apsilankys Kinijoje.

Tačiau Taivanas išliko galima ateities kliūtis. Jungtinės Valstijos nepripažįsta salos nepriklausomybės, bet pažadėjo padėti jai apsiginti, o Xi vyriausybė stiprina retoriką, jog yra pasirengusi panaudoti jėgą, kad perimtų jos, kurią laiko savo teritorijos dalimi, kontrolę.

 

Xi Jinpingas sakė J. Bidenui, kad Taivanas yra „pirma raudona linija, kurios negalima peržengti Kinijos ir JAV santykiuose", teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Nepaisant susirėmimo dėl Taivano, Baltieji rūmai nurodė radę bendrą kalbą su Kinija dėl Rusijos invazijos į Ukrainą – tai didelis prioritetas J. Bidenui, kuris tikisi atimti iš Maskvos pagrindinį potencialų tarptautinės paramos šaltinį.

Xi ir J. Bidenas „pakartojo savo susitarimą, kad branduolinis karas niekada neturėtų būti kariaujamas ir jo niekada negalima laimėti, ir pabrėžė savo nepritarimą branduolinio ginklo naudojimui ar grasinimui panaudoti jį Ukrainoje, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

 

Kinija, nepaisant retorinės paramos Rusijai, nepateikė ginklų karui Ukrainoje, o Maskva, pasak JAV pareigūnų, pasikliaus Iranu ir Šiaurės Korėja.

J. Bidenas taip pat paragino Kiniją suvaldyti sąjungininkę Šiaurės Korėją po to, kai rekordinis raketų bandymų skaičius sukėlė baimę, jog Pchenjanas netrukus atliks septintą branduolinį bandymą.

Kinija turėjo pabandyti perkalbėti Šiaurės Korėją atsisakyti septintojo branduolinio bandymo, Balyje J. Bidenas sakė žurnalistams. Tačiau jis pripažino, kad neaišku, ar Kinija turi galimybių tai padaryti.

„Sunku nustatyti, ar Kinija turi pajėgumų, ar ne", – sakė J. Bidenas. Tačiau jis pabrėžė, kad „visi tarptautinės bendruomenės nariai yra suinteresuoti skatinti" Šiaurės Korėją elgtis atsakingai.

Antradienį Xi Jinpingas surengs pirmąjį oficialų posėdį su Australijos lyderiu nuo 2017 m., paskelbė ministras pirmininkas Anthony Albanese, po Pekino vykdytos spaudimo kampanijos prieš artimą JAV sąjungininkę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(2)
(29)

Komentarai ()