Kodėl antrąją Kalėdų dieną yra švenčiama Boxing Day – kas tai yra ir kodėl neturi nieko bendro su boksu?  ()

Švenčiama antrą Kalėdų dieną, Boxing Day, nepaisant to, ką rodo pavadinimas, neturi nieko bendra su sportu. Šventė, kuri prasidėjo kaip dovanos vargšams diena, dabar švenčiama kaip „pirkimo šventė“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji tapo oficialia 1871 m. ir tradiciškai švenčiama gruodžio 26 d. Tačiau jei ta diena yra šeštadienis, šventė perkeliama į kitą pirmadienį, o jei data patenka į sekmadienį, šventė švenčiama kitą antradienį.

Boxing Day (Išpakavimo diena) diena iš pradžių prasidėjo Jungtinėje Karalystėje ir tariamai gavo savo pavadinimą karalienės Viktorijos valdymo laikais, o dabar švenčiama keliose Europos šalyse, taip pat buvusiose britų kolonijose, Naujojoje Zelandijoje, Kanadoje, Australijoje ir kt. Šiose šalyse ši diena taip pat yra banko šventė arba valstybinė šventė, nes parduotuvėse siūlomi Boxing Day išpardavimai, kurie dažnai lyginami su Jungtinių Valstijų Juodojo penktadienio išpardavimu.

Istorija

Yra keletas teorijų, susijusių su Boxing Day šventimu ir kilme, iš kurių viena apima tarnautojų poilsio dieną, kai jie gaudavo dovaną iš savo darbdavių ir nunešdavo šias Kalėdų dėžutes savo šeimoms. Šias dėžutes sudarė dovanos, premijos, taip pat patiekalų likučiai, patiekiami per Kalėdas.

Todėl šiame kontekste pavadinimas Boxing Day reiškia kalėdines dėžutes, kurios dovanojamos tiems, kuriems jų reikia, kitą dieną po Kalėdų. Tuo tarpu tokiose Europos šalyse kaip Airija, Vokietija, Čekija, Italija, Lenkija, Suomija ir kt. gruodžio 26 d. švenčiama ir kaip Šv. Stepono diena, skirta paminėti pirmąjį krikščionių kankinį, žinomą dėl savo tarnystės vargšams ir, kuris buvo užmėtytas akmenimis 36 m. mūsų eros metais.

Ką žmonės veikia šią dieną?

 

Kai kurie žmonės šią dieną švenčia su šeima ir draugais, o kiti renkasi valgyti Kalėdų dienos valgių likučius ir laisvą dieną leidžia poilsiaudami. Tuo tarpu kiti, pasinaudodami žemomis kainomis, rekordiškai apsiperka.

 

Boxing Day yra šiek tiek susijusi su sportu, nes šią dieną Australijoje vyksta „Boxing Day Test“ – kriketo rungtynės, žaidžiamos tarp Australijos komandos ir bet kurios šalies, kuri tuo metu keliauja po šalį – rungtynės žaidžiamos garsiojoje Melburno kriketo aikštėje (MCG) Viktorijos valstijoje. Pavyzdžiui, 2023 m. gruodžio 26 d. Australija žais su Paksitanu.

Be to, Boxing Day vyksta keli kiti sporto renginiai, įskaitant futbolo ir regbio varžybas JK bei kriketo rungtynes Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Pietų Afrikoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()