„Bloomberg” skelbia totalų geopolitinį Maskvos pralaimėjimą: tokių įvykių posovietinėje erdvėje dar nėra buvę  ()

Rusijos Federacijos karas prieš Ukrainą lėmė Maskvos įtakos susilpnėjimą posovietinėje erdvėje, šalis tapo „toksiška".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigiama naujame „Bloomberg" straipsnyje.

Kremliaus planams dominuoti kaimyninėse šalyse akivaizdžiai nelemta išsipildyti. Šiandien su Rusijos Federacija besiribojančios valstybės ieško sąjungininkų tarp Rusijos Federacijos priešininkų, siekdamos apsisaugoti nuo galimos agresijos.

„V. Putinas įsiveržė į Ukrainą iš dalies dėl to, kad kartą ir visiems laikams įtvirtintų Rusijos dominavimą regione. Beveik po metų atsitiko priešingai – ir ne tik Kyjive. Buvusių Sovietų Sąjungos valstybių Centrinėje Azijoje ir Kaukazo pareigūnai pripažįsta, jog karas paskatino juos ieškoti būdų, kaip sumažinti priklausomybę nuo Maskvos", – rašoma straipsnyje.

„Bloomberg", remdamasis anoniminiais šaltiniais Kremliuje, tikina, kad Rusijos valdžia į vykstančius įvykius reaguoja itin nervingai. Šiandien aukščiausiuose valdžios sluoksniuose buvo pakirstas tikėjimas savo jėgomis ir įtaka.

Dėl karo Maskva nebegali diktuoti savo valios kaimyninėms šalims. Ryškus Rusijos susilpnėjimo pavyzdys buvo santykiai su Kazachstanu. Astana atvirai pasmerkė Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, taip pat atvėrė duris šimtams tūkstančių rusų, bėgančių nuo V. Putino mobilizacijos.

 

Net glaudžius ryšius su Maskva palaikantis Uzbekistanas liepą pasirašė Tvirtesnės partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimą su ES ir pradėjo „strateginės partnerystės“ dialogą su Amerika. Labai nepatenkinta Rusija ir Armėnija. Ji vis dažniau kritikuoja Kremlių dėl reikšmingos pagalbos stokos sprendžiant Karabacho konfliktą. Šį mėnesį aktyvistai surengė tris protestus prie Rusijos karinės bazės Giumri mieste, skanduodami „Rusijos okupacinės pajėgos, nešdinkitės iš Armėnijos".

 

Tai labai iškalbingas simptomas. Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas net atsisakė priimti KSSO pratybas savo teritorijoje, taip išreikšdamas nepasitenkinimą dėl nesuteiktos karinės pagalbos.

Net Azerbaidžanas pradėjo suartėti su Europos Sąjunga. Visų pirma, liepą šalis pasirašė susitarimą padvigubinti dujų tiekimą Europai, kad pakeistų rinkoje Rusiją. Tačiau Turkija išlieka pagrindine Baku sąjungininke, kuri sėkmingai tampa pagrindine šio regiono veikėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(0)
(51)

Komentarai ()