Mirtinas pavojus: „ChatGPT“ pabandė išlaikyti medicinos egzaminą – skelbiamas neįtikėtinas rezultatas  (2)

Šiandien populiariausias neuroninis tinklas „ChatGPT“ įgauna pagreitį. Mokslininkai jį išbando įvairiose situacijose, priversdami laikyti teisės, vadybos ir medicinos egzaminus. Ir jei tinklas sėkmingai susidorojo su pirmaisiais dviem, trečiasis buvo ne jo jėgoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir bet kuris neuroninis tinklas, „ChatGPT“ neturi jokių medicinos žinių. Jis tik sumaniai manipuliuoja tekstine informacija, kad pateiktų tinkamus atsakymus. Tokie algoritmai mokosi iš didžiulių duomenų kiekių, kuriais juos „maitina“ kūrėjai. Taikant įvairius metodus, ši informacija virsta į kažką naujo.

Grupė startuolio „Ansible Health“ entuziastų išbandė „ChatGPT“ neuroninį tinklą, ar jis gali išlaikyti vieną sunkiausių JAV egzaminų – USMLE (medicininės licencijos egzaminą). Šis egzaminas susideda iš trijų dalių, o pasiruošimas jam trunka 300-400 valandų. Klausimų sąrašas svyruoja nuo fundamentalių medicinos žinių iki bioetikos paradoksų.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5857 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Rezultatas nustebino visus dalyvius – teksto DI beveik sugebėjo išlaikyti šį egzaminą, jo sėkmės rodikliai svyravo nuo 52% iki 75%, palyginti su standartu 60%.

Reikėtų paaiškinti, jog „ChatGPT“ nebuvo specialiai mokoma prieš laikant egzaminą. Jis vis dar nieko neišmano apie mediciną. Tai buvo pastebima jo atsakymuose: algoritmas „išrado“ kelis neegzistuojančius kliniškai svarbius atradimus ir tyrimus, kad pateiktų argumentuotą atsakymą į kai kuriuos klausimus.

 

Tačiau mokslininkai teigia, kad per egzaminą DI parodė puikų sugebėjimą sukurti logines grandines, kad pagrįstų atsakymus. Duomenų bazėje jam pavyko rasti atsakymui reikalingą informaciją apie netiesioginius ženklus.

Deja, kai kuriais atvejais „ChatGPT“ sprendimai buvo ne tik sąmoningai neteisingi, bet ir galėjo sukelti tragiškų pasekmių. Tai reiškia, kad artimiausiu metu DI nepakeis medicinos darbuotojų, nors gali tapti jų asistentu, kaip papildomas duomenų šaltinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(19)
(5)
(14)

Komentarai (2)