Ukraina pagaliau išbraukta iš juodojo sąrašo: kas nutiko?  ()

Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupė išbraukė Ukrainą iš juodojo sąrašo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupė (GRECO) palankiai įvertino Ukrainos pažangą užkertant kelią korupcijai Ukrainoje. GRECO įvertino tai, kaip Ukraina įgyvendino 2017 metais šaliai pateiktas rekomendacijas užkirsti kelią korupcijai tarp parlamento narių, teisėjų ir prokurorų - teigiama, kad Ukraina neblogai atsižvelgė bent į 15 iš 31 rekomendaciją. Likusios 9 buvo įgyvendintos tik iš dalies, dar 7 - neįgyvendintos apskritai, todėl vietos pažangai dar yra.

„Karas nulėmė poreikį įvesti karo padėtį, nepaprastąją padėtį ir koreguoti prioritetus. Šiame kontekste pažymėtina, kad Ukraina vis dėlto tęsė GRECO rekomendacijų įgyvendinimą. Net jei laukia dar nemažai darbo, kaip nurodyta šioje ataskaitoje, Ukrainos laiku GRECO pateikta informacija ir pasiekta pažanga nusipelnė didelio pagyrimo“, – teigiama pranešime.

GRECO daro išvadą, kad dabartinis rekomendacijų įgyvendinimo lygis nebėra „pasauliniu mastu nepatenkinamas“, kaip buvo po ankstesnės ataskaitos, paskelbtos 2022 metų balandžio mėnesį. Kitaip tariant, net ir karo metu Ukraina sugebėjo toliau mažinti korupciją tarp parlamento narių, teisėjų ir prokurorų.

 

GRECO paprašė Ukrainos iki 2024 metų kovo 31 dienos pateikti ataskaitą apie priemones, kurių buvo imtasi įgyvendinant likusias rekomendacijas.

Ataskaitoje nurodoma, kad GRECO sesijoje buvo pritarta Ukrainos išbraukimui iš juodojo sąrašo šalių, kuriose vyksta struktūriniai pokyčiai, kenkiantys kovai su korupcija, arba tų, kuriose kovos su korupcija padėtis „pasauliniu mastu yra nepatenkinama“.

(49)
(3)
(46)

Komentarai ()