„Tai beprotybė“. Peskovas pašiurpęs, ką daro Lenkija  (1)

Peskovas pakomentavo Lenkijos sprendimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Lenkijos sprendimas pakeisti Kaliningrado ir regiono pavadinimą lenkų kalba yra „netgi ne rusofobija“, o „beprotybė“.

Peskovo žodžius cituoja Rusijos žiniasklaida:

„Tai jau net ne rusofobija, tau jau procesai, balansuojantys ant beprotybės ribos“, – sakė Peskovas, paprašytas pakomentuoti Kaliningrado pavadinimo keitimą ir akciją Varšuvoje, kai aktyvistai nepraleido Rusijos ambasadoriaus su gėlėmis prie sovietinio paminklo.

Peskovas kalbėjo, kad per visą istoriją Lenkija „kartais paslysta į šią neapykantos rusams beprotybę“ ir „tai neduoda nieko gero Lenkijai ir lenkams“.

Geografinių pavadinimų už Lenkijos ribų standartizacijos komisija, veikianti prie pagrindinės šalies geodezijos tarnybos, nusprendė nebevadinti rusiško Kaliningrado Kaliningradu, o srities – Kaliningrado sritimi.

Kaip pranešė Censor.NET, remdamasi „Europos Pravda“, apie tai pranešė leidinys „Rzeczpospolita“.

Kaip teigiama gegužės 9 d. paskelbtame komunikate, komisija balandžio 12 d. posėdyje nusprendė, kad miestui rusišku pavadinimu Kaliningradas rekomenduojama naudoti tik lenkišką Krulevec (Królewiec) pavadinimą. Pavadinimas Kaliningradas lenkiškai neturėtų būti vartojamas.

Komisija pridūrė, kad administraciniam vienetui, kuriame yra šis miestas, rekomenduojamas lenkiškas pavadinimas Krulevecko sritis (Królewiecka), o ne Kaliningrado sritis (iš esmės lietuviškai atitikmuo būtų Karaliaučiaus sritis, vietoje Kaliningrado aut. past.).

 

Komunikate pažymėta, kad pataisa įsigalios nuo paskelbimo dienos, tai yra antradienį, 2023 m. gegužės 9 d.

Komisija, darydama pakeitimus, atsižvelgė į tai, kad „miestas, dabar turintis rusišką Kaliningrado pavadinimą, Lenkijoje žinomas tradiciniu pavadinimu Krulevec“, o dabartinis rusiškas pavadinimas yra dirbtinis, nesusijęs nei su miestu, nei su sritimi.

„Faktas, kad didelis miestas prie Lenkijos sienų buvo pavadintas Kalinino (nusikaltėlio)vardu, be kita ko, susijusio su sprendimu dėl masinių lenkų žudynių (Katynės žudynių), Lenkijoje turi emocinį, neigiamą pobūdį“, – sakoma komisijos pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(99)
(4)
(95)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)