Paskelbta nauja ataskaita apie 25 piktnaudžiavimo psichiatrija atvejus Rusijoje  ()

Neseniai Austrijos sostinėje Vienoje (o prieš tai Vilniuje, L. Donskio konferencijos metu) tarptautinė pelno nesiekianti organizacija „Žmogaus teisės psichikos sveikatos srityje-FGIP“ (angl. Human Rights in Mental Health-FGIP) pristatė naują ataskaitą apie piktnaudžiavimą psichiatrija politiniais tikslais. Naujojoje ataskaitoje pateikiama informacija apie 25 naujus ir esamus politinių oponentų Rusijoje, prieš kuriuos buvo vykdomos psichiatrinės represijos, atvejus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Politinis piktnaudžiavimas psichiatrija nėra svarbus dėl skaičių. Jis svarbus todėl, kad rodo, jog Rusijos psichiatrijoje niekas nepasikeitė. Psichiatro profesija yra arba vėl tapo visiškai pajungta politinio elito norams. Pagrindiniai Hipokrato priesaikos principai šiandieninėje Rusijoje neturi jokios vertės“, – sako prof. Robert van Voren, FGIP ir VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovas.

„Žmogaus teisės psichikos sveikatos srityje-FGIP“ yra tarptautinė federacija, vienijanti pelno nesiekiančių organizacijų, kurios skatina humanišką, etišką ir veiksmingą psichikos sveikatos priežiūrą visame pasaulyje. Žmogaus teisių gynimas teikiant psichikos sveikatos priežiūros paslaugas yra kertinis jų darbo pagrindas.

„Tai jau penktoji ataskaita, kurią FGIP paskelbė nuo 2013 m. Deja, piktnaudžiavimas psichiatrija politiniais tikslais Rusijoje nesiliauja, o toliau plinta. Iš 25 šioje ataskaitoje aprašytų piktnaudžiavimo atvejų vienuolika yra susiję su aktyvistais, besipriešinančiais karui Ukrainoje. Kai kuriais atvejais aktyvistai ilgą laiką nebuvo hospitalizuoti, tačiau hospitalizavimo grėsmė ir (arba) smurtas prieš juos paveikė visus. Trumpai tariant, psichiatrija Rusijoje naudojama kaip priemonė grasinti ir bausti antikarinį aktyvumą. Šia praktika užsiimantys Rusijos psichiatrai tai daro savo noru ir paklusniai, todėl jie tampa agresyvaus karo Ukrainoje dalyviais“, – sako Robert van Voren.

Dauguma Sovietų Sąjungai priklausiusių šalių padarė didelę pažangą plėtodamos psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, grindžiamas etikos normomis ir pagarba pacientų teisėms, o Rusijoje pastebima priešinga tendencija: Psichiatrų profesija tyli, kai ja naudojamasi terorizuojant asmenis, išdrįsusius pasipriešinti Putino režimui, teisinė sistema, kuri bent šiek tiek gynė žmogaus teises, ir toliau griaunama, ir pamažu susidaro padėtis, kuri nedaug skiriasi nuo sovietinių laikų, kai Hipokrato priesaiką pakeitė sovietinio gydytojo priesaika, kurioje pirmoji ištikimybė buvo skirta partijai, o ne medicinos etikai.

 

Ataskaita prieinama anglų ir rusų kalbomis ČIA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()