Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas. „Nėra nei vieno komentaro. Kremlių ištiko panika“ (Video)  ()

Ekspertas pažymėjo, kad dėl šio susitikimo iš Rusijos pusės nebuvo nė vieno komentaro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo susitikimas parodė, kad Pekinas tolsta nuo glaudaus bendradarbiavimo su Maskva. Tokią nuomonę išsakė politikos ekspertas Valerijus Kločokas.

Kaip pastebėjo ekspertas, Rusija Kinijai tapo rimta rinka – pastaraisiais metais šių šalių prekybiniai santykiai tik sustiprėjo. Pasak V. Kločoko, po JAV ir Kinijos vadovų susitikimo buvo įgyvendinta idėja sukurti dvipolį pasaulį, apie kurį ilgus metus svajojo Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas. Tiesa, jis save matė J. Bideno priešininku. Paaiškėjo, kad JAV yra viename šio dvipolio pasaulio poliuje, o Kinija – kitame, ir V. Putinas gali tik tai stebėti.

„Tuo pat metu rusai prisėmė vandens į burną. Nemačiau nei vieno komentaro iš Rusijos. Kremliuje tikra panika“, – pažymėjo politikos ekspertas.

Be to, jis priminė, kad JAV ir Kinija susitarė padidinti skrydžių tarp šalių skaičių kultūros, sporto ir socialinių mainų tikslais. Tai rodo gilėjantį bendradarbiavimą net socialiniu, kasdieniniu ir turizmo lygmenimis.

„Tokie dalykai numatyti neatsitiktinai. Galbūt tai puikus pasirengimas tarpvalstybinio bendradarbiavimo sutarties kūrimui. Dabar nesakysiu, kad Kinija ir JAV ateityje taps draugiškomis šalimis. Tačiau šiuo metu pragmatizmas laimi“, – pridūrė Valerijus Kločokas.

 

Be to, buvo informacijos, kad J. Bidenas ragina Xi Jinpingą nepadėti Rusijai. Apibendrinant paprastai, tai, pasak V. Kločoko, V. Putinas tai stebi, bet nieko negali padaryti.

Lapkričio 15 d. JAV ir Kinijos lyderiai Joe Bidenas ir Xi Jinpingas kalbėjosi Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime San Fransiske.

Viena didžiausių naujienų po susitikimo buvo ta, kad šalys susitarė atkurti karinius ryšius tarp valstybių ir bendradarbiauti kovos su narkotikais srityje. Be to, Kinijos vadovas patikino Amerikos prezidentą, kad KLR artimiausiais metais neketina pradėti karinių veiksmų prieš Taivaną.

 

Tuo pat metu Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning sakė, kad J. Bideno ir Xi derybos neturėjo įtakos Kinijos pozicijai dėl karo Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: