„Rusija be problemų užims kelias Europos šalis“  (1)

Čekijos prezidentas Petras Pavelas kalbėjo apie Rusijos ambicijas tarptautinėje arenoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis teigė, kad Rusija galėtų nesunkiai perimti kelias ES šalis, jei jai būtų leista tai padaryti.

Čekijos vadovas taip pat pažymėjo, kad agresyvi šalis dabar kelia didžiausią ir tiesioginę grėsmę Europos saugumui. Pasak P. Pavelo, Rusija taip pat grasina savo sąjungininkams Šiaurės Atlanto aljanse.

Neseniai paskelbtame pareiškime Čekijos prezidentas pabrėžė aiškią Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino režimo žinią kovoti su „kolektyviniais Vakarais“. Prezidentas P. Pavelas teigia, kad jei nebūtų apribojimų, Rusijos imperiniams siekiams nebūtų ribų.

„Jei tai bus leista, Rusija nedvejodama perims buvusio Rytų bloko regionus“, – pabrėžė jis.

Be to, Čekijos vadovas pažymėjo, kad dabar didžiulis pavojus iš Rusijos gresia šalims, kurios šiuo metu nėra Europos Sąjungos ar NATO narės.

„Todėl labai svarbu remti tokias valstybes kaip Moldova, Sakartvelas ar Bosnija ir Hercegovina“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad Rusijos veiksmai sukėlė plataus masto karinį konfliktą Europoje, dėl kurio Ukraina patyrė didelių žmonių kančių ir didelių sunaikinimų.

Čekijos prezidentas taip pat pažymėjo, kad Rusija, kuri yra nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, pradėjo „imperialistinę, kruviną kampaniją prieš suverenią šalį“. Jis pabrėžė, kad karo nusikaltimų, kuriuos Rusija daro Europoje, mastas per pastaruosius 80 metų yra precedento neturintis, išskyrus siaubingas žudynes Srebrenicoje.

 

P. Pavelas pažymėjo nuolatinės paramos Ukrainai svarbą politinėje, ekonominėje, humanitarinėje ir karinėje srityse. Be to, jis pabrėžė reikšmingą politikų vaidmenį užtikrinant efektyvią strateginę komunikaciją.

„Asmeniškai aš namuose ne kartą aiškinu, kad Ukrainoje kyla pavojus mūsų pačių saugumui“, – pasakė jis.

Kartu prezidentas P. Pavelas pripažino, kad įvairių pasaulio lyderių požiūriai į tai skiriasi. Per trumpą prezidento kadenciją jis dalyvavo diskusijose su keliais lyderiais, kurie turėjo prieštaringą požiūrį į Rusiją.

 

„Mano tikslas yra ne juos teisti, o išklausyti ir paaiškinti, kaip dabarties įvykiai susiję su mūsų šalies istorine patirtimi“, – pabrėžė jis.

Baigdamas jis perspėjo, kad agresyvūs Rusijos veiksmai gali turėti toli siekiančių pasekmių. Jo nuomone, jei Rusija iš savo agresijos gaus naudos, tai greičiausiai dar labiau padidins jos apetitą eskaluoti karą Europoje. Be to, toks elgesys gali sukurti pavojingą precedentą, skatinantį kitas šalis griebtis karinės jėgos, kad apgintų savo interesus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(0)
(60)

Komentarai (1)