Turtingiausių pasaulio valstybių dešimtukas  (11)

CIA World Factbook ir Wikipedia paskelbė dešimt turtingiausių šalių pasaulyje. Lyginant šalis, buvo atsižvelgiama į BVP ir kokią dalį vidaus produkto sukuria vienas gyventojas. Sąrašo pirmajame penketuke vietas dalijasi šalys, turtus susikrovusios iš naftos ir dujų. Įdomu ir tai, kad daugelyje šio dešimtuko valstybių gyvena santykinai mažai žmonių. Beje, turtingiausia pasaulio valstybe tapo ne kuri nors iš Arabijos pusiasalio valstybių, o Europos „nykštukas“ Liuksemburgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. Šveicarija – 39,800 JAV dolerių vienam gyventojui

Ši sūrį gaminanti kalnų valstybė yra viena neutraliausių pasaulyje. Antrojo pasaulinio karo metu žmonės iš kitų Europos šalių savo santaupas saugojo Šveicarijos bankuose, nes žinojo, kad jų pinigai ten bus saugesni nei gimtosiose valstybėse. Šveicarijoje įsikūrė tokios garsios bendrovės kaip Nestle, Logitech, Rolex, Credit Suisse.

9. Pusiaujo Gvinėja – 44,100 JAV dolerių vienam gyventojui

Centrinės Afrikos valstybė, kurios gyventojai, ko gero, niekada nėra girdėję apie tai, jog jų šalis yra tarp dešimties turtingiausių pasaulio valstybių. Nykštukinė Afrikos šalis, turinti vos 0,5 mln. gyventojų, suklestėjo tada, kai jai priklausančioje teritorijoje 1996 m. buvo rasti pasakiški naftos ištekliai. Nors Pusiaujo Gvinėja yra viena didžiausių naftos eksportuotojų Afrikoje, žmonių labui čia nuveikta nedaug: valstybėlėje klesti korupcija, o daugelis jos gyventojų skursta. Ko gero, praraja tarp šalies turtingiausiųjų ir skurstančiųjų čia yra didžiausia pasaulyje.

8. Airija – 45,600 JAV dolerių vienam gyventojui

Europos Sąjungos narė, laikoma viena moderniausių žiniomis grįstų ekonomikų visoje planetoje. Airija yra stambiausias pasaulio kompiuterinės įrangos gamintojas. Pagal The Economist vertinimus, „Keltų Tigru“ vadinama Airija yra aukščiausia gyvenimo kokybe pasižyminti šalis pasaulyje.

7. JAV – 46,000 JAV dolerių vienam gyventojui

JAV iš kitų šio dešimtuko valstybių išsiskiria vienu bruožu – dydžiu. Visos kitos turtingiausiųjų dešimtuko šalys gyventojų skaičiaus, o dažnai ir teritorijos prasme yra nykštukės. O štai Jungtinėse Valstijose gyvena daugiau kaip 300 mln. žmonių, valstybės plotas sieka 9,83 mln. kvadratinių kilometrų. JAV gyvena daugiausiai pasaulio milijardierių. Kalbama, kad JAV milijardierių yra daugiau nei likusiose pasaulio valstybėse kartu sudėjus.

6. Singapūras – 48,900 JAV dolerių vienam gyventojui

Ankšta valstybėlė, kurią sudaro 63 salos ir trupinėlis žemyninės dalies – iš viso 704 kvadratiniai kilometrai. Nepaisant to, Singapūras laikomas vienu iš keturių Azijos Tigrų (kartu su Honkongu, Pietų Korėja ir Taivanu). Singapūre yra didžiausias pasaulio uostas. Plačiai paplitusi nuomonė, jog ši valstybė pasižymi verslui draugiškiausia ekonomika pasaulyje.

5. Jungtinai Arabų Emyratai (JAE) – 55,200 JAV dolerių vienam gyventojui

Šalis turtus kraunasi išgaudama naftą ir gamtines dujas. Teigiama, kad JAE turi daugiau pinigų, nei žino, kur juos išleisti. Šioje šalyje viskas alsuoja prabanga ir geru gyvenimu. JAE jau sukūrė dirbtinių salų, pastatė aukščiausią pastatą pasaulyje, kurio aukštis siekia 828 metrus ir kuris yra du kartus aukštesnis už Niujorko pasididžiavimą “Empire State Building”. Teigiama, kad ketvirtadalis visų pasaulyje vykstančių statybų vyksta Dubajuje – didžiausiame JAE mieste.

4. Kuveitas – 55,300 JAV dolerių vienam gyventojui

Išvertus iš arabų kalbos, valstybės pavadinimas reiškia “Tvirtovė, pastatyta šalia vandens”. Persijos įlankoje įsikūręs Kuveitas ribojasi su Saudo Arabija ir Iraku. Įrodyta, kad šaliai priklauso dideli naftos ištekliai, kurie siekia net 10 proc. visame pasaulyje iki šiol atrastos naftos. Kuveite nėra mokesčių. 80 proc. šalies pajamų gaunama iš „juodojo aukso“. Ekonomika auga labai sparčiai ir šiuo metu yra jau trečia pagal dydį Vidurio Rytuose.

3. Norvegija – 55,600 JAV dolerių vienam gyventojui

Norvegija – viena labiausiai išsivysčiusių valstybių Europoje, kuri nepriklauso ES. Šalis taip pat turtinga naftos ir gamtinių dujų, o pragyvenimas čia net 30 proc. brangesnis nei JAV. 2006 m. už Norvegiją daugiau naftos ir dujų eksportavo tik Rusija ir Saudo Arabija.

2. Kataras – 75,900 JAV dolerių vienam gyventojui

Ši arabiškai kalbanti šalis turi mažiau nei milijoną gyventojų. Kataras nepriklausoma valstybe tapo tik 1971-aisiais, kai atsiskyrė nuo britų. Ilgą laiką tai buvo skurdi ir neišsivysčiusi islamiška valstybė, kurioje didelių naftos išteklių buvo atrasta 1940 metais. Nuo tada situacija kardinaliai pasikeitė. Kataras giriasi, jog šalyje mokesčiai labai maži arba jų tiesiog nėra (pavyzdžiui, nereikia mokėti pajamų mokesčio), o daugelis paslaugų gyventojams yra nemokamos. Tai viena sparčiausiai augančių ekonomikų visame pasaulyje.

1. Liuksemburgas – 80,800 JAV dolerių vienam gyventojui

Tai labai maža šalis (8-oji mažiausia šalis pasaulyje), kurioje - vos 500 tūkst, gyventojų. Tačiau joje veikia net 250 bankų ir tai – didžiausia šio sektoriaus koncentracija visoje ES, o galbūt ir visame pasaulyje. Liuksemburgo gyventojai ne tik turtingi, bet ir protingi žmonės, kurie ypač didelį dėmesį skiria išsilavinimui. Jau pradinėje mokykloje vaikai mokosi prancūzų kalbos, vyresnėse klasėse studijuoja vokiečių kalbą, o vėliau imasi ir anglų kalbos pamokų. Yra ir vietinė Liuksemburgo kalba (Lëtzebuergesch). Beje, skaitydami laikraštį nenustebkite, kad straipsniai bus parašyti visomis čia paminėtomis kalbomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(62)
(8)
(51)

Komentarai (11)