Mantas Adomėnas. Apie medinį Vilnių: Lietuvos sostinę darko provincialus miesto supratimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nazijew 2011-01-05 14:02
Kam paveldas, o man dabartine situacija primena Brazilijos lušnynus su dangoraižiais fone. Mol "kontrastų šalis". Man tai yra nesuprantami tie sentimentai senam laužui. Tos lūšnos su savo gyventojais tik gėdą miestui daro. Griauti seniai laikas.
Arns 2011-01-05 14:24
yra lūšnų, yra nušiurusių architektūros šedevrų. Tiesa, tai ką čia nufotografavo, gana juokinga, bet kuriame kaime tokių pastatų rasi. http://www.vsaa.lt/medine_arch.htm
Mauras 2011-01-05 18:12
Nesuprantu kame bedos jai nori sklypus supirkti beveik uz dyka,ko jie cia verkshlena.O i Adomeno snuki paziurejus ish kart matosi kam atstovauja,shis veikejas.
blizzard 2011-01-05 18:14
Tai prieinam prie to kad Vilnius - kaimas realiai tai tikrai nesąmonių prifotkino, ne tai kad kiekvienam kaime rasi, bet ten dar ir gražesnių galima surast. O koks kontrastas šlykštus tose nuotraukose, kaip jau nazijew sakė tikrai kaip brazilijos lūšnynai.. matosi kad fotografas net nesistengė surast geresnės vietos fotografuojant, nupylė ir viskas..
Sa 2011-01-05 18:16
Tai kas yra pavaizduota nuotraukose, yra tiesiog juokinga.
Kupse123 2011-01-05 18:35
Noreciau pagirti technologijos.lt , prasidejus 2011 metams , rasyti gerus ir kokybiskus straipsnius. Taip ir toliau As taip pat pritariu pirmam komentarui. Nu tiesiog akis bado tos kaimo trobos paciame miesto centre. Va prie mano namu buvo kazkoks medinis tvartas , kuriame megdavo susiringti benamiai isgert. Tik praeitais metais nugriove ir dabar uzsodino gelemis - nu tiesiog akiai grazu.
Azaruto 2011-01-05 21:47
Įdomu ar ten kas nors karves augina?
Goblinas 2011-01-05 21:53
man tai čia panašiau į autoriaus nesugebėjimą vertinti koks palikimas vertingas, o koks ne. tos lūšnos tai yra apgailėtinos ir jeigu jas kas nugriautų visas miestui būtų tik į naudą. panašaus mentaliteto veikėjai paskui visokius donelaičius žmonėms po nosim kiša, kaip didžiausią literatūrinę vertybę.
Arns 2011-01-05 22:15
O kuo Donelaitis neįtiko? 1. Parašė pirmąją grožinės literatūros žanrui priskiriamą knygą(iki tol tik maldaknygės) 2. Sužinome kaip maždaug atrodė senovinis kaimas, papročiai 3. Dvasininkija 18 amžiuje tai aukščiausia institucija, kur lietuvis galėjo kurti arba demonstruoti lietuvišką kultūrą. Aišku jeigu kas nors tikėjosi jog pirmoji lietuviška knyga bus trilogija "Žiedų valdovas". Na ką padarysi...
Goblinas 2011-01-05 22:38
šita tema ne apie Donelaitį, todėl nesiplėtosiu ta linkme.
Myslius 2011-01-06 00:34
na joa, toj nuotraukoj tai tikrai dangoraiziai darko vaizda.
werafonas 2011-01-06 02:06
Aha, iš tiesų kai pirmą kartą važiavau Kalvarijų gatve buvau nustebintas Apipuvusios bakūžės, o už jų matyti Europos dangoraižis.
Atavar 2011-01-06 03:59
Berods tik 2 zmones is cia komentuojanciu ir tesuprato apie ka straipsnis Susidaro ispudis, kad kiti mazdaug atspindi toki mentaliteta- dzin ta istorija, paveldas ir kitos "nesamones". Geriausia buti kaip visi, niekuo neissiskirti. Funkcija ir ekonomija pirmoj vietoj, istorija/kultura/estetika/paveldas ir kitka - atgyvenes "briedas". Sukrypusios bakuzhes - nei grazu, nei gerai, nei naudinga. Esme tame ko mes norime, ir ko siekiame. Ar tai nugriaut ir paverst tik dar vienu "betoniniu dziungliu" rajonu, ar issaugot, atnaujint ir atgaivint tai kas ten yra naudingo istorine/kulturine prasme? P.S. straipsnio foto tikrai "i pievas".
Sa 2011-01-06 10:11
Azaruto 2011-01-06 15:42
siap dauguma gali suprasti pagrindine minti skirtingai
Goblinas 2011-01-06 15:57
pats sau prieštarauji šitoj makalynėj. bakūžės nėra joks istorinis paveldas vertas kieno nors dėmesio. tai neprideda miestui nei estetikos nei "išskirtinumo" (nebent išskirtinumas, jog nesugebame susitvarkyt miesto kaip kulūringi žmonės). kokią kultūrinę vertę konkrečiai miestui suteikia tos bakūžės? pats sutinki, kad nei gražu nei naudinga tai kokio velnio tada jas palikti pūti? todėl kad kalchoziškas mentalitetas visas naujoves ir modernų miestų dizainą atmeta kaip kažką "svetimo"? bloga man nuo tokių pseudo tradicijų "saugotojų"...
Arns 2011-01-06 16:07
Peržvelk į mano ankščiau numestą linką ir suprasi kokie seni pastatai yra architektūros šedevrai ir norimi išsaugoti. nes dabar pats aiškini pasiskaitęs straipsnį kad medinis namas nevertas dėmesio ir turime griauti, kad nebūtume "kalchoznikai".
Goblinas 2011-01-06 16:15
architektūros šedevrai?..tau čigonų taboras gal irgi architektūros šedevras? aš nesu prieš medinius namus, kurie tikrai yra dalis kultūrinio paveldo, pavyzdžiui dvarai. bet tos bakūžės mieste nėra nei šedevras nei paveldas. nežinau kiek galima ginčytis apie tokius akivaizdžius dalykus.
Arns 2011-01-06 16:25
http://www.vsaa.lt/medine_arch.htm Tai bent žmonės, net negali iš pirmo karto tarp kelių žinučių rasti nuorodos. Pasakysi kad ant bet kurio kampo tokius pastatus rasi? Linkiu sėkmės ieškant tokių Prancūzijoje, Italijoje, Japonijoje. Nes eilinių dangoraižių gali prisistatyti bet kas ir nieko nestebins, o išskirtinė architektūra, kaip šiuo atveju lietuviška medinių namų, verta išsaugojimo.
Atavar 2011-01-06 18:34
Jei bloga, tai eik ir issivemk ten kur pridera o ne cia. Atsirado mat "nekalchoznikas", antra karta nuo plugo, o wat koksai "siuolaikinis" "miestietis". Taip as pats sakau, kad suklypusios ir apleistos bakuzes nera nei grazu, nei gerai, nei naudinga. Bet toliau ir issiskiria musu nuomones. Tau reikia viska griaut nesirenkant ir kartonkes statyt. Gi as pritariu, kad reikia issaugot tokius rajonus, su ju bendra architekturine erdve. Aisku ten didzioj idalis tu bakuziu yra tiek istoriskai tiek kulturiskai beverte, jas tikrai galima butu griaut. O ka daryt su likusia dalimi ? Aisku nesu as specas tuose klausimuose, bet is bendru ziniu, manau kad tokiais atvejais pastatus kurie neturi kulturines/istorines vertes yra leidziama griaut, o ju vietoje statyti TIK esama architekturine erdve atitinkancius naujus namus. Bet jokiais budais ne dangoraizius ar kartonkes. Taciau to niekas nesiims daryti kol nebus patvirtinta ilgalaiko strategija, su atitinkamu finansavimu restauravimui/atstatymui bei ilgalaikiai detalieji tu rajonu planai. Is esmes visi tie rajonai ir yra tokios apgailetinos bukles butent todel, kad ivairiu interesu grupes siekia ten viska "plynai isvalyti" ir gauti teise i "gelzbetonines statybas". Kas imsis isigyt, renovuot, restauruot tas senas "bakuzes" kurios turi kazkokia istorine/kulturine verte (kas yra gan brangu), jei nebus tikras, kad aplink neisdyks kruvos kartonkiu? Butent del ore kabancios situacijos ir stovi ten viskas bei buva. Nes "verslininku" interesai tepa ka tik gali, pusvelciui isigyja namukus kurie "netycia sudega", arba isigyja ir toliau nieko nedaro bei laukia kol supus ir tikisi grazaus pelno jei bus prastumti detalieji planai su leidimais daugiaaukstei statybai. Dar karta atidziau perskaityk straipsni. Is esmes juk tik atkartojau viska kas ten parasyta. Gal tik kitokiais zodziais.