Jimmy Wales. Enciklopedijai „Wikipedia“ sukanka dešimt metų  (0)

Šeštadienį interneto enciklopedijai „Wikipedia“ sukako dešimt metų. Per šį laikotarpį ji sulaukė daug kritikos dėl nepatikimumo, ją pasmerkė akademinė bendruomenė. Tuo pat metu jos adresas įsitaisė tarp dešimties dažniausiai „Google“ paieškoje parodomų puslapių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interviu „Wired.co.uk“ „Wikipedia“ įkūrėjas Jimmy Walesas kalba apie enciklopediją, jos įkūrimą, veiklą, patikimumą ir turinio cenzūrą internete.

Ar prieš dešimt metų įsivaizdavote „Wikipedia“ tokią, kokia ji yra dabar?

Prisimenu, žiūrėdavau į 100 populiariausių puslapių pasaulyje sąrašą, kuriame elektroninės enciklopedijos pasiekdavo maždaug penkiasdešimtą poziciją. Tuo metu galvodavau, kad jei mums pasiseks, pakliūsime į tą šimtuką ar net į penkiasdešimtuką. O šiandien „Wikipedia“ yra penktas pagal populiarumą puslapis pasaulyje.

Kokį iššūkį laikote didžiausiu?

Didžiausiu iššūkiu tapo prisitaikymas prie puslapio augimo ir organizacijos, padedančios enciklopedijai egzistuoti, sukūrimas. Organizacija turėjo būti tokia pat stipri, kaip ir pati „Wikipedia“.

Taip pat galime pasidžiaugti, jog priėmėme Sue Gardner į „Wikimedia Foundation“ (Sue Gardner tapo „Wikimedia Foundation“ vadove).

Kas per šį laiką Jus nustebino labiausiai?

Aš visada norėjau, kad „Wikipedia“ būtų globali, tačiau niekada nesuvokiau, ką tai reikš projektui ir man asmeniškai. Niekada nepagalvodavau, kad gali tekti tiek daug keliauti ir susipažinti su tiek daug žmonių iš viso pasaulio.

Ar nepavargstate bandydamas apginti „Wikipedia“ straipsnių vientisumą? Kaip priešinatės kritikai?

Tiesą sakant, nepavargau. Suvokiu, jog mes atsakingi už „Wikipedia“ tapimą kaip galima puikesne enciklopedija.

Kalbėdamas apie kritiką, norėčiau pažymėti, jog daugelis žmonių supranta, kad „Wikipedia“ yra gera enciklopedija, tačiau taip pat žino, jog ji nėra ideali. Remdamiesi pagrįsta kritika, pastabomis, puslapį tobuliname. Svarbu ir tai, kad mūsų bendruomenė yra įsipareigojusi dirbti kokybiškai ir šį įsipareigojimą vertina rimtai.

Ar tikite, jog „Wikipedia“ kada nors taps patikimu akademiniu šaltiniu?

Manau, kad enciklopedija jau dabar naudojama akademiniais tiksliais, daug dažniau nei kita visuotinai pripažinta enciklopedija. Be to, žmonės kartais pamiršta, kad lygiai taip pat studentai neturėtų cituoti Britannica enciklopedijos.

Kuo rūpinatės šiuo metu?

Šiuo metu daugiausia mano dėmesio sulaukia „Wikipedia“ augimas besivystančiose šalyse.

Įkūrėme „Wikimedia Foundation“, kurį laikome vienu svarbiausių ateinančių penkerių metų darbų. Jo ištekliais norėtume finansuoti vietinių bendruomenių auginimą, enciklopedijos plėtimąsi kalbomis.

O be to, šiemet atidaromas pirmasis mūsų biuras už Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sienos – Indijoje. Tuo ir džiaugiuosi.

Ar yra kokių nors teisinių apribojimų, keliančių grėsmę internetinei enciklopedijai?

Rūpestį man kelia daugelyje pasaulio šalių veikianti cenzūra. Tai – vienas didžiausių žmogaus teisių pažeidimų. Mes stengiamės kovoti su šiais draudimais ir apginti teisę dalytis informacija, mokytis iš kitų žmonių.

Kaip supratote, jog žmonės savo laiką ir turimas žinias aukos enciklopedijai kurti?

Visada tikėjausi, kad žmonės norės prisidėti, tačiau prieš įkuriant „Wikipedia“ net neįsivaizdavau, kaip tuos žmones paskatinti prisidėti prie turinio kūrimo.

Mano lūkesčiai pasitvirtino, kai elektroninių laiškų konferencijose susipažinau su tikrai protingais žmonėmis, kurie labai norėjo pasidalyti su kitais tuo, ką žino.

Kokiu mastu „Wikipedia“ atskleidžia geriausias pasaulinio informacijos tinklo ypatybes? Pavyzdžiui, informacijos prieinamumą, minios galią...

Enciklopedija kuo puikiausiai atskleidžia tendencijas. Manau, kad ji gali parodyti pasaulinio tinklo internete vystymosi gaires, yra tam tikras pranašas.

Tiesa, nepritariu žodžio „minios“ vartojimui šiame kontekste. Kalbant apie bendruomenes, šio žodžio vartojimas yra nepagarbus. Mes nesame minia. Mes – mąstantys, kilnūs asmenys, dirbantys kartu dėl bendro tikslo.

Koks Jūsų ryšys su bendruomene?

Mus vienija didelė aistra misijai. Mes dirbame, norėdami kiekvienam planetos gyventojui pateikti nemokamą, aukštos kokybės enciklopediją jo kalba. Tai paprasta, bet reikšminga labdaros forma.

Ar nebandėte enciklopedijoje pardavinėti reklamų? Jei ne, kodėl?

Ne, nebandėme. Mums patinka, kad puslapiui padeda tik smulkūs rėmėjai. Taip geriau ir pačiai „Wikipedijai“, ir pasauliui.

Kaip įsivaizduojate „Wikipedia“ dar po dešimties metų?

Daugiau kalbų, daugiau informacijos, aukštesnė kokybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: