Kodėl Kinijoje kapitalizmas veikia geriau nei JAV?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mnv 2011-02-15 14:11
Kas geriau, ar kinijos valdzia kuri pinigu sau i kisene laisvai gali isiberti nepazeisdami zmoniu interesu (na, minimaliai), ar lobistai prastumiantis uz pinigus savo pasiulymus, nes demokratineje salyje is biudzeto sau i kisene pinigu nepasiimsi ir taip pazeisdami ko gero visos placiosios visuomenes interesus.
Tarkvinijus Išdidusis 2011-02-15 15:38
O čia jau klausimas žmonėms, turintiems skirtingas filosofines-politines-teisines pažiūras. Kiek žmonių, tiek ir nuomonių bus. Asmeniškai aš manau (pagal tavo pateiktą pavyzdį), kad pirmas variantas yra priimtinesnis jau vien dėl to, kad žmonių interesai nėra pažeidžiami (sąlyginai), nes apeliuojama į daugumos nuomonę. Bet vėlgi, kaip pasižiūrėsi į tą daugumą. Ta dauguma gali būti ir, kaip ir straipsnyje minėjo, farmacinės įmonės, galinčios daryti politinį sprendimą priimamiems įstatymams. Tada nori nenori teisės bus pažeistos (mažumos teisės). Geriausias variantas "stabdžių ir svertų sistema". Ieškoti šiokio tokio kompromiso ir su tais žmonėmis, kurių valią išreiškia politiniai lyderiai, ir su tais, kurių valios neišreiškia politiniai lyderiai. Apskritai sakant, idealaus varianto ir negali būti, nes visada bus pažeidžiami ir kitų žmonių interesai.
loggo 2011-02-15 16:28
"Šiandien Kinijos lyderiai yra gerokai labiau linkę „duoti malkų“ beveik tris milijardus dolerių Kinijai skolingoms Jungtinėms Valstijoms nei sekti jų pavyzdžiu. " - po šitos nesąmonės nustojau skaityti straipsnį. Jei JAV skola Kinijai būtų VOS du milijardai dolerių, apie tai niekas nerašytų. Greitai pasidomėjus, galima rasti, kad oficiali JAV skola Kinijai (t.y., kinijos dolerių rezervas) yra bent vienas trilijonas (šaltinis, Reuters: http://www.reuters.com/article/2011/01/ ... NX20110118). Palyginimui, vien Didžiosios Britanijos viešoji skola yra apie 1.4 trilijono SVARŲ STERLINGŲ. Filosofiškas pasvarstymas: galbūt Kinija valdoma "geriau" būtent dėl to, kad sistema nėra demokratinė. Demokratinėje sistemoje valdininkus renka absoliučiai visa populiacija, t.y., ir protingi, ir nelabai protingi žmonės. Taip jau yra, kad protingų žmonių yra žymiai mažiau nei visų kitų, dėl ko atsiranda nemaža tikimybė, kad 'nelabai protingi' žmonės išrinks 'nelabai protingus' atstovus. Kinijoje niekas nieko nerenka - ten tu privalai būti protingas (plačiąja žodžio prasme), kad užimtum aukštą postą. Atitinkami valdininkai - atitinkami jų sprendimai.
camarilla 2011-02-15 17:07
Jeigu Amerikos nevaldytu korumpuoti "Wall Street" bankai ir ju sutve netampytu presidento kaip marionetes gal kas ir gero iseitu. Dabar Amerika skolinasi milijardus is zmoniu kurie visa sia situacija sukure, sekmes Amerikos vaikams ir ju vaiku vaikams grazinti skolas.
Sloth 2011-02-15 17:38
Na, Kinijoje teoriškai valdininkas gali įsidėti į kišenę, praktiškai taip pat gali, bet ten tokia politinė atsmosfera, kad korupcija yra griežtai baudžiama. Tai yra - tu gali paimti, bet tu niekada nežinai ar už tai būsi nubaustas ar ne. Viena dieną gali imti ir jaustis "saugus", kitą dieną tave ta pati valdžia gali pakišti kaip maistą visuomenei, kad pasitikėtų antikorupcine kompanija. Manau vien tas turėtų neblogą dalį valdininkų nuo idėjos atbaidyti. Na, mano asmenine nuomonė yra ta, kad geriau valdininkas imantis kažkiek daugiau, negu teisiškai reglamentuota, tačiau dirbantis savo darbą, negu imantis tiek, kiek jam nepriklauso, ir prie to pačio nieko nedarantis. Arba - nieko neimantis, gaunantis algą, tačiau vis tiek už ją neatidirbantis. Lietuvos situacija yra kažkoks mix'as tarp visų trijų, o didžiausia bėda ta, kad niekada nežinom kuris valdininkas kuriai kategorijai priklauso.
Impintinas 2011-02-15 18:36
Iš esmės, leidus imti truputį, žmonės pradeda imti vis daugiau. Tas "truputį leisti" yra labai blogas dalykas. Tas pats, kas leisti truputį savavališkai įgyvendinti teisingumą. Tada prasideda "liaudies teismai", o jiems, faktas, iki teisingumo tikrai toloka. Korupcijos lygis: http://www.transparency.org/policy_rese ... 10/results - Lietuvoje tikrai geriau šiuo atžvilgiu. Nereikia juodinti taip jau. Ateitis parodys, kaip Kinijai sekasi tvarkytis su korupcija. Reikia tikėtis, kad gerai. Visi išloštų. Ypač patys kinai.
T 2011-02-15 18:41
Atkreipkite dėmesį į tai, kad kai kuriuose kituose valstybėse, sakykim tokiose kaip Afrika pasibaigus kolonizacijai ekonomikos net krito. Kituose valstybėse, net socialistinėse, kaip TSRS vos tik smukus gimstamumui pakilo ir pragyvenimo lygis, net aplenkęs laisvas Lotynų Amerikos valstybes. Kyla klausimas kada tas Kinijos ekonomika augimas sustos. Jei paanalizuoti P. Korėjos ar Taivanio ekonomikų dinamiką pastebėtume, kad jos aplenkė ne tik Lotynų Amerikos, bet ir kai kurias vakarų Europos valstybes. Teisingai valdant ekonomiką Kinija gali pakartoti jų sėkmę net aplenkiant JAV. Jei padaryti tokį grafiką, horizontali linija - žmonių kiekis, vertikali – jų pajamos. Tikrai nežinau, bet manau grafikas bus laiptuotas. Tai jei Kinijos ekonomikos augimui niekas netrukdytu ir kitos valstybės nieko savo ekonomikoje nekeistu jos augimas tik kiek pristabdytu ant kiekvieno laiptelio.
Sloth 2011-02-15 18:47
Tu tikrai tiki tuo korupcijos indekso matuokliu? Ar manai, kad tyrimas ir skaičiai, gauti atliekant apklausas yra labai realūs? P.S Dėl Kinijos užmiršau paminėti, kad pas joje korupcija labai varijuoja priklausomai nuo to, ar valdininkas miesto, ar kaimo. Mieste tvarka ir korupcijos lygis keleriopai mažesni.
keine_lust 2011-02-15 19:09
sypsena sukele toks pavadinimas... kinijoje 1,338 mljrd. gyventoju, jav 308 milijonai. ir tie 308 milijonai pagamina daugiau pridetines vertes.
sabotan 2011-02-15 21:30
Pirma kinijoje yra nevisavefrtis kapitalizmas ji kontruoliuoja valdžia o krizes atveju tai labai naudinga čia panašei kaip jav 1929 1933 kai naujasis kursas buvo Antra kinijos vidaus rinka be galo didele ir jai yra kur plestis.
Jogundas 2011-02-16 00:36
Arba aš nesuprantu, kas rašoma, arba technologijos.lt komentatoriai (mano nustebimui) giria komunistinę laukinės korupcijos šalį?! Negi neskaitėt vadovėlių, nekalbėjot su savo artimaisiais, kaip žmonės gyveno Sovietų sąjungoj? Mano nuomone, Kinija atrodo kaip TSRS po "perestroikos" (=blogai) ir laikosi tik dėl režimo griežtumo bei savitos kultūros. Nepamirškit, kad mokslinės produkcijos prasme Kinijoj kuriama tikrai nedaug (nors tie patys kinai, išvažiavę į "vakarus" pasirodo ęsantys talentingi ir kūrybingi). Super komentaras!
Sloth 2011-02-16 11:11
Jogundai, o man atrodo, kad tu nifiga nesupranti ką šneki. Turbūt būtent dėl to, kad "persiskaitei" vadovėlių. Kinija neturi beveik NIEKO bendro su TSRS. Vienintelis panašumas yra tai, kad egzistuoja viena partija - viskas, daugiau reikšmingų panašumų ir neberastum. Menas ten represuojamas, bet ne taip, kaip TSRS, yra daugybė menininkų keikiančių valdžią ir toliau darančių nuostabius meno kūrinius. Mokslinės produkcijos prasme, lol, tu gal leisk iš pradžių atsigauti valstybei? Mokslas dauguma atvejų tiesiogiai priklausomas finansavimo. Kinijoje kol kas didžioji dalis vis dar skiriama ekonomikos skatinimui, atsigaus ekonomika visiškai, išlips iš skurdo, tada ir pamatysim ką kinai gali moksline prasme. Nulipk nuo vadovėlių ir pasidomėk truputi, kokia ta Kinija iš tiesų yra. Edit: Jei jau lyginti, tai TSRS buvo milžinas stiklinėmis kojomis. Išreiškim tas kojas taip : mokslas, kariuomenė, ekonomika, kultūra. Mokslas ir kariuomenė TSRS buvo stiprūs, tačiau į gyvavimo pabaigą abu pradėjo silpnėti - nusivylimą kariuomene paskatino Afganistanas, apie 90tųjų TSRS mokslo pasiekimus taipogi mažai ką žinau. Tuo tarpu TSRS ekonomika ir kultūra buvo iš vis merdinti. Dabar paimkim Kiniją. Jie turi kariuomenę, kuri jau dabar yra tikrai stipri ir nuolatos auga. Turi mokslą - kasmet baigiančiųjų universitetus skaičius didėja. Vien 2004 metais, Kinijos universitetus baigė 800 000 inžinierių ir mokslininkų - dvigubai daugiau nei JAV. Šiuo metu šis skaičius bus labai žymiai išaugęs. Taigi, mokslas taipogi augimo fazėj. Apie ekonomiką manau nieko man sakyti nereikia. Kultūra - taipogi atsigaunanti, tačiau su ryškiai neigiamais kapitalizmo bruožais. Tačiau vis vien, Kinijos valdžia skatina atgaivinti tradicinės Kinijos idėjas ir kultūrą, kurią MAO skrupulingai naikino. Pavyzdžiui vėl diegiamas konfucianizmas, menininkai laisvai gali tapyti tol, kol jie pažodžiui neparašo, kad KKP yra blogis, visur diegiamas nacionalizmas, kuriami filmai apie prieš-komunistinės Kinijos didvyrius ir pan. Kultūriškai Kinija tikrai nėra mirusi. Taigi, ką turim? TSRS - 4 kojos, iš kurių dvi plius minus normalios ( mokslas ir kariuomenė ) ir dvi visiškai žlugusios ( ekonomika ir kultūra ). Kinija - 4 kojos, iš kurių dvi yra jau "vidutiniam lygmenyje" ir nuolatos auga, ir dvi stiprios.
Indigo89 2011-02-16 12:17
Is orginalaus straipsnio: "Today Chinese leaders are more inclined to scold the U.S. — its debtor to the tune of close to a trillion dollars — than to emulate it, ... " Nesuprantu kaip vertejai gali daryt tokias grubias klaidas. Ir net kai parodom su pirstu nepataiso.
enternald 2011-02-16 12:24
Pamiršai dar politinį svertą. Auganti Kinija netenka draugų, ką SSRS lengvai išvengė atkirtus savo satelitus nuo bet kokio noro prisijungti prie JAV ir pasiūlydama kardinaliai skirtingą ideologija. Kinija šio sverto neturi, jos kultūra labai izoliuota, ideologija tai neaiški (komunizmas, kapitalizmas, WTF?). Kinijos vidaus rinka kolkas silpna ir priklausoma nuo užsienio "ipod'ų ekonomikos" : pagaminam pigiai ir viską sutvarkom jums reikia tik parduoti, žinoma kartais nekokybiškai. Kitavertus Kinija iš to kapanojasi. Be to jei Kinijos ekonomika galinga, tai nereiškia kad ji efektyvi. Vienam doleriui BVP Kinija generuoja nemažą taršą. Kinija šiuo metu yra didžiausia teršėja pasaulyje aplenkusi JAV nepaisant to kad BVP mažesnis nei JAV. Tarkime vienam cemento kg Kinija sunaudoja daugiau energijos ir išmeta CO2, nei analogiška verslovė JAV ar ES : http://china.lbl.gov/sites/china.lbl.go ... nglish.doc . Negana to teiki, kad konfucianizmo diegimas gerai, bet klaidinga nuomonė. Tai praktiškai religijos diegimas. Praktiškai žinant konfucijaus filosofiją ji lėtins augimą, praktiškai kartoja JAV klaidą, kai buvo toleruojamas krikčionių ir įvairių atšakų visavertis veikimas. Jau konfucianizmo pasekmės matyti, tarkim naudojama pasenusi auklėjimo ir egzaminų sistema, kuri praktiškai žlugdo ateitį, šneka apie galią ir t.t. : http://lampinfoo.com/2010/04/30/ancient ... -relevant/ "geras" auklėjimas: http://www.beijing-kids.com/blog/bjkid/ ... Revolution straipsnis apie Kinišką sistemą: http://www.cnngo.com/shanghai/life/hele ... ers-545975 http://ipsnews.net/news.asp?idnews=52287 http://www.chinadaily.com.cn/china/2007 ... 871182.htm http://www.time.com/time/nation/article ... -1,00.html ir t.t. Mes pykstame, kad pas mus kala visi, bet tai niekis, Kinijoje visa kultųra ugdo pasenusi kalimą. Taigi mokslas nėra tas ramstis. Įdomiausia, kad tuo vadovaujasi ir kinų emigrantai. Rezultatai tarkim tarp kinų JAV, kad nemažai įstoja azijiečių į pirmos pakopos studijas, bet tik maža dalis studijuoja II pakopos studijuose (Lietuvos terminais: pastudijuoja bakalaurą belekiek, bet azijiečių dalis magistro studijuose minimali, procentaliai kitų rasių atstovai aplenkia). Taigi ar konfucizmas geriausias būdas abejočiau. Tiek kultūra tiek mokslas užuot kilęs gali smukti.
Sloth 2011-02-16 12:43
Kinija turi tų draugų, kur link suka daugelis Europos ekonominių ryšių? Kur gręžiasi Rusija, JAV? O kiek metų teršė JAV, Didžioji Britanija? Jau prie ko ko, bet prie taršos kibti nereikėtų. Jei valstybė nestato pasenusių fabrikų - ji nepakelia ekonomikos, jei ji nekelia ekonomikos, ji negali įpirkti ir prašmatnių valymo įrenginių etc. Tai natūrali stadija, kurios praleisti jokia valstybė be išorinės paramos negali. O kai ta parama nesiūloma? Kas norės mokėti už kitų praeities klaidas? Paėmei konfucianizmą moksline prasme, bet užmiršti, kad vienas labai svarbus veiksnys skatinantis tokį kalimą yra visoje azijoje pasireiškiantis "Take it to the extremes" požiūris. Tuo tarpu aš kalbėjau apie kitas konfucianizmo tiesas - pagarba vyriasniesiems, vadovavimo principai, politinė moralė etc etc. Galiausiai, tavo teiginys kad konfucianizmas yra religija - užmuša. Konfucianizmas yra filosofija - visų pirma socialinė/politinė filosofija. Religingumo prieskonis atsiranda dėl maišymosi su tradicinėmis Kinijos liaudies religijomis, kuriose žmonės įprasta garbinti protėvius, ko pasekoje pradedamas garbinti pats Konfucijus. Su originaliu konfucianizmu tai nesusiję. O Pasenusį kalimą ugdo kapitalizmas. Kinijos jaunimui svarbiausia šiuo metu yra pinigai - pakelti savo pragyvenimo lygį, šiuo požiūriu diplomas jiems yra tik priemonė pasiekti savo tikslą, pats išsilavinimas nebėra tikslas. Ir jau nereikia lialia, kad tai būdinga tik Kinijai, 90 proc. Lietuvos studentų vadovaujasi lygiai lygiai tokia pačia logika. Bet kokiu atveju, manau net ir tokioje sistemoje Kinija išugdo daugiau gudrių mokslininkų negu "diplomščikų" juk visi iš tų 800 tūkst nebus bukapročiai. Net jei 90 proc. liks diplomuoti nevykėliai, tai iš paėmus likusius 10 proc iš 800 tūkst. bus didelis skaičius - vienaip ar kitaip. EDIT: Dėl savo paminėtų baigusiųjų inžinerijas ir pan. Gaila, kad tiksliai nežinau kokios pakopos studijas jie baigė, ar čia skaičiuojami tik magistrantai, ar ir bakalaurininkai. P.S Kinija turi galybę problemų, bet jų turi visos valstybės. Labai liūdna, kad dauguma yra labai siauro požiūrio ir vien dėl to, kad valstybės santvarka yra "komunizmas" iškart ją smerkia nesigilindami į priežastis, bei ieškodami atitikmenų vakarų valstybėse, kurios industrializuotos jau kone šimtmetį, kai pati Kinija skaičiuoja maždaug penkiasdešimtmetį.
Skeleton 2011-02-16 19:53
Kodėl Kinijoje kapitalizmas veikia geriau nei JAV? piktai-humoristinis atsakymas: Nes JAV NT burbulas JAU sprogo, o Kinijoje - DAR ne.
enternald 2011-02-16 22:02
Jei ekonominiai ryšiai yra vienintelis rodiklis politikoje, tai mes labai draugiški kaimynai su rusais. Tiesa ta, kad Kinija kelia vis didesnį nerimą tiek Rusijoje tiek JAV. JAV kaltina Kiniją žaidimais su juaniu, Kinija nori didesnės įtakos Rusijoje. Politika yra bjaurus žaidimas. Šalis stato modernius fabrikus norėdama sutaupyti tokį resursą kaip darbo jėgą. Vystantis vakarų valstybėms tai buvo esminis veiksnys. Kad darbuotojų užtektų teko modernizuoti tiek pramonę tiek žemės ūkį kitaip nieko nebūtų įmanoma pasiekti. Tokios fazės kaip pasenusių fabrikų veikimas reiškė, kad gaminsi brangiai. Tačiau tokiuose šalyse, kaip Kinija darbo jėgos kaina maža ir ne visados apsimoka dirbti moderniais ir efektyviais metodais ypač jei norima pagaminti prekę kuo pigiau. Konfucizmas liks kad ir kaip paimtum pusiau religija : http://www.religionfacts.com/a-z-religi ... ianism.htm pagrįsta budizmo, taoizmo principais. Tai daugiau nei filosofija tai labiau mąstymo sistema. Žinoma ji nėra religija. Tačiau konfucizmas turi tartum lygmenis kaip sakei jaunesnis paklųsta vyresniam ir t.t. http://en.wikipedia.org/wiki/Filial_piety Senųjų ir vyresnių garbinimas yra integrinė dalis. Vietinės religijos į filosofiją sulenda. Dabar pažiūrėkim dar plačiau: kodėl Kinijos visuomenėje paplitęs "Tradicinės medicinos" ir akunpuktūros kultas ir kodėl nereliginga visuomenė taip sunkiai kovoja. Čia ir vakaruose tokias nesamones skatina medija. (Kuriame laikraštyje ar per televiziją nėra nesąmonių apie horoskopus). Bet kaip tai paaiškinti Kinijoje. Atsakymas: tradicinių vertybių laikymąsis. Bet nukrypau nuo temos. Kinijos ekonominiai laimėjimai žavi, tačiau labai abejoju ar šalis sugebės išlaikyti augimo greitį. Kokios Kinijos viduje pasekmės būtų neprognozuojama. Viena iš sekmės priežasčių: partijos reguliuojamas juanio kursas, agresyvi išorės ekonominė politika, santykinai pigi darbo jėga.
keine_lust 2011-02-16 22:26
tiesa sakant kinijoj jo net nera.
Arns 2011-02-16 22:42
Sostinėje ir didesniuose didmiesčiuose jis yra, tik kadangi Kinijoje vidurinioji klasė dar nėra labai ekonomiškai stipri, o valstybė neleidžia nekontroliuojamai skolintis, toks burbulas koks buvo Vakarų pasaulyje nesusiformavo ir dar ilgai nesiformuos. Dabartinis "burbulas" turtingų ir užsieniečių galvosopis.
Sloth 2011-02-17 08:08
Ką tu savo pavyzdžiais iš JAV universitetų nori įrodyti? Kad JAV švietimas geresnis? O kur aš teigiau kitaip? Aš akcentuoju kiekį ir švietimo vystymą, Kinijos universitetų plėtrą. Pavyzdys su Harvard girl nors ir geras, tačiau Kinijos augimo mastais - per senas. Kinijoje per 5 metus įvyko tiek pokyčių, kad sunku būtų viską ir išvardinti, nekalbant apie dešimties metų periodą. Žmogau, ką tu šneki dėl industrializacijos? Ar tu jauti skirtumą tarp to, kai šalis savo industrializacijai gauna lėšas iš šono ir to, kai šalis vykdo industrializaciją PATI. Rytų europą finansavo TSRS, kuri lėšų turėjo, jos pačios tokios sparčios industrializacijos pačios tikrai nebūtų galėjusios įvykdyti. Be to, Kinijos industrializacija prasidėjo ~1960m. Čekoslovakija JAU 1955m. 55 procentus savo biudžeto ištraukdavo iš industrijos. http://econc10.bu.edu/economic_systems/ ... talmod.htm Ne tik Kinija vykdo ekonominę plėtrą. O kaip Brazilija, kuri irgi sparčiai stiebiasi? Kodėl straipsniuose susijusiuose su ja būna tik pakrykštavimai, tokie kaip "šaunuoliai" , "taip ir toliau, sėkmės brazilams". Kodėl neatsižvelgiama į tai, kad nelygybė Brazilijoje galbūt netgi didesnė nei Kinijoje, kad natūralus moterų grožis ten neegzistuoja, kad kertami "žemės plaučiai" , kad pardavinėjami žmonės dėl organų? Vienai valstybei prikaišiojamos visos įmanomos jos problemos vien dėl santvarkos, kai kitos minusai viešai ignoruojami Lyginti būtinai? Gerai, tarkim su tuo sutiksiu. Bet taviškiai lyginimai, kuomet lygini išsivysčiusias valstybes su dar tik besivystančia šališki nuo pat pradžių, nes toks palyginimas bet kokiu atveju rodys, kad išsivysčiusios pranašesnės. Tai kam lyginti, jei iš anksto galvoje jau turi įsidiegęs rezultatą? Aha, tik kažkodėl Kinijoje tie patys fabrikai YRA modernizuojami, po truputi, iš lėto - bet tai vyksta. Lygiai taip pat tvarkomasi su oro tarša - iš lėto. Tačiau kitaip ir neįmanoma, negi siūlai nugriauti visus fabrikus dar nespėjus pastatyti naujų ir atimti iš žmonių darbą? (Vėliau jei turėsiu laiko praplėsiu atsakymą į šią potemę. ) Dėl religijų biški nušnekėjai, konfucianizmas nėra įtakotas budizmo. Budizmas yra įtakotas konfucianizmo ir Daoizmo. Budizmas į kiniją atvyko ~200 AD. Konfucianizmas masiškai pradėjo plisti su Mencijum, jei gerai pamenu - ~300-200 BC. P.S Sry, kad ne multi-quotinau. Kai kuriuos atsakymus taipogi žadu praplėsti, bet dabar jau užsivėlinau ir reikia bėgt į paskaitas...