Pelenų urna ekologijos mėgėjams arba kaip užauginti medį po mirties

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Windas 2011-05-28 17:19
ideja visai smagi
Augink pats! 2011-05-28 17:48
Ne tik, kad smagi idėja, bet daug ekologiškesnė (nors čia dar klausimas, kiek deginimas išskiria co2 ir t.t.). Bet švarumo atžvilgiu, tai tikrai daug geriau. Tuo labiau - išauginti medį, tai pagarba tiek sau, tiek aplinkiniams ir gamtai. Atsidėkojai žemei, atiduodamas trąšas, tuo pačiu atsiminimui pasodini medį, kuris tau visuomet simbolizuos tavo artimą žmogų ir tikrai sumažins depresiją ir tą labai sunkų jausmą, kadangi medis bus gyvas - tarsi žmogus, tiesiog persikėlęs į kitą kūną (na čia suprantat, kieno kokios vertybės yra. Gal kitam sulaužyt medį, išverst antkapį ir apdergt paminklą - orgazmas)...
mobilunkas 2011-05-28 18:35
kremuojant is 100 kg biomases liks tik koks kilogramas pelenu ir dar sunaudosim duju nemazai, tai visai neperspektyvu ekologine prasme. jau tada ekologiskiau lavona atiduot preriju sunims
Mindaugas321 2011-05-28 19:09
kiek suprantu cia nera viskas vien apie ekologija kalbama bet ir bandoma ispresti problema kur laidoti zmones kapavietese jau vietu kaip ir nera ir ja gaut ner taip lengva. taip pat sis medzio sodinimo budas isprestu (bent jau kazkiek) misku kirtimo problema na butu sventa vieta ir pan... turetu atbaidyt medienos istroskusius kirmius (medkircius)
Ispanas19 2011-05-28 20:20
Visiems žmoniems numirus jų kūnai "patręšia" gamtą. Norim mes to ar ne, gamta visada viską perdirba.
kurmis 2011-05-28 21:03
Jūs nepamirškite, kad žmogaus kūną ~80% sudaro vanduo. Kremuojant dauguma išgaruoja garai. Man visai šaunus dalykas , nei ta urna žemei laikyti metalinę ar dar kokia, nei karstan pūdyti. Ir nereiks niekam to kapo prižiūrėti(gėles sodinti, pas ką paminklas gražesnis ar vos nekolektyvinis sodas), o čia nebent tik medelį ar medį, iš kurio galbūt bus galima galbūt ką pagaminti. Juk anksčiau mūsų protėviai kūnus degindavo, pelenus ežeran ar dar kitur išpildavo. Laidodavo retai.
faktas 2011-05-28 21:14
Kažkas iš to uždirbs neblogai. Bet idėja tikrai gera. Bus galima vietoj kapinių įkurti parkus. Bus žymiai jaukiau ir nereikės tvarkyti. O lapus rudenį sugriebs mokiniai.
kestutisz 2011-05-29 00:41
Tai ar visą, ar kremuotą kūną užkast, vietos medžiui tai tiek pat reikės. Nebent čia kalba apie bonsai tręšimą eina.
kitty 2011-05-29 02:27
kestutisz, skirtumas yra,ir didelis- juk nieks nepakasa lavono tiesiog galiniam kiemely,tarp bijunu kokiu. Zmones laidoja artimuosius didziuliuose karstuose, dazytuose tikrai ne ekologiskais dazais,aplink uzvercia antkapi(matai,kad netycia prisikeles neisliptu),apsodina gelem ir veja(dazniau dirbtine). O tai tikrai sudaro didziuli skirtuma nuo mazytes popierines dezutes. Ideja labai grazi,tiek tik kad siekianti pelno. Bet kiekvienas gudresnis gali tokia lengvai pats susimeistrauti. Ir kaip grazu butu- tarsi reinkarnacija is zmogaus i medi, o medis jau patenka i normalia ekosistema,taigi tampa ciklu
kionig 2011-05-29 04:05
Gi buvo straipsnis apie pelenų nuleidimą į nutekamuosius vandenius
kestutisz 2011-05-29 11:18
O tai kai užkasi tik pelenus, o ne šiaip visą kūną, kažkaip gal mažiau vaidenas? Na taip, transportuoti paprasčiau, bet tai prie ko čia "ekologija"? Vistiek, jei norėsis, kad tokie medžiai išliktų ala kaip paminklai (tie kuriem nereikia jau ir taip gali išbarstyt/pakast ar pan), juos reikės sodinti ne tame pačiame galiniame kieme ar šiaip kokiam miške, tam reikės kažkokio parko-kapinių, o tokiu atveju kremavimo etapas kaip ir nereikalingas.
vyckas 2011-05-29 11:55
kestutisz tu čia rimtai? Ar tik šiaip užėjo labai didelis noras pasiginčyt nesvarbu apie ką?
RiMuSaS 2011-05-29 12:46
Tu cia rimtai ? Tiesiog tingi pats pagalvot ? Ar kaip buvo mineta priestai komentare ieskai tik su kuom pasigincyt ? O man tokia ideja tikrai gera. Nes pasisodinai sau medi kieme ir tarsi simbolis. O kas neturi savo nuosavo kiemo tokiems dalykams iregiamas gali but parkelis medziu. Tikrai geriau nei tradicines kapines.
faktas 2011-05-29 13:21
Bus problemų parduodant namą...
RiMuSaS 2011-05-29 13:43
Na tokiems atvejams kaip ir minejau galima irengt Miskus tokiems dalykams Aisq tokiems atvejams labai daug reikmes turi visas tas sventumas ir panasiai. Na cia vel prasideda moralines problemos. Man asmeniskai perdaug sureiksminamas pacio zmogaus kuno palaidojimas. Pasidaryk sau namie kampeli su to zmogaus nuotrauka ar bejos ir ten pasimelsk ar tiesiog prisimink ji. Jai jau tikima is pagarbos ar seip zmogaus siela tai tikrai nelabai suprantu tu kapu lankimu. Tiek SImboliskai tikrai daug praktiskiau ir graziau pasodint medi tarsi vieno mirtimi sukuri kito givybe ( turi galvoje medi pasodini ) Grazu ir praktiska.
Muskietininx 2011-05-29 20:50
Achhh... tokia idėja man jau seniai į galvą buvo atėjus. Tik gaila, kad kažkas pirmas sumane tuo užsiiminėti. Nesureikšminu savo kūno. Tai mėsos gabalas, kuris per 70 metų sudils ir mirs. Su juo nebeliks ir manęs, galiausiai per kelis dešimtmečius supūčiau karste ir bet kokiu atveju patręščiau žemę, o ant manęs užverstų sunkų akmenį - paminklą. Savo artimuosius jau esu informavęs, kad aš noriu medžio. Esu lietuvis labai prijaučiantis dideliems ir seniems medžiams. Todėl ant mano kapo ir turėtų augti ąžuolas. O šalia jo didžiulis akmuo. Per kelis šimtmečius akmuo ir ąžuolas taptų kaip broliai. Akmuo leistų visiems suprasti kas aš buvau, ką nuveikiau ir ką reiškiu kitiems, o ąžuolas tiesiog simbolizuotų kažką amžino ir gyvenančio tūkstančius metų. O galbūt norėčiau net viso miško. Bet tiek daug norint ir apsiekti reikia daug, turi tai nusipelnyti. Mąstantis mėsos gabalas turi nuveikti kažką svarbaus, jei nori sulaukti tokios garbės po savo mirties.. Po galais, koks laimingas aš tada būčiau. Iš esmės ar ąžuolas augtų mano pelenuose, ar būtų pasodintas virš karsto, didelio skirtumo nematau. Galbūt Karstas ir ten pamažu pūnantis kūnas dar leistų bent kiek pasimėgauti medžio šaknimis, kai jos lįstų vis gilyn į žemę, apsupdamos ir suspausdamos mano kaulus tarp savo šaknų amžiams. Taip, nenoriu būti sudegintas. Galbūt šie pamąstymai ir pasirodys kam nors keisti, bet būdamas kapinėse negaliu apie tai negalvoti.
faktas 2011-05-29 22:33
Muskietininx, gražus apsakymas išeitų. Yra gražių metaforų. Bet jei rimtai tai tau po mirties būtų absoliučiai dzin, kas ten auga ir pan. Medžiui taip pat nesvarbu. O apie akmenį net nekalbėkim. Reinkarnacijos idėja nuo akmens amžiaus iki dabar gyva ir žavi dėl to, kad dauguma žmonių natūraliai bijo mirties. Tas pats ir su minėjimu po mirties. Beje visuomeninėj istorijoj išlieka tikrai ne tie, kurie kažką labai gero nuveikė. Priešingai. Tai jei nori amžinai gyvent, sukelk kokią ekonominę krizę, pasaulinį karą ir pan. Taip pat kita problema būtų sodinukų vagystės. Sodinukus labai vagia, ypač jei medžiai vertingi. Atsimenu, dar studijuodamas Klaipėdoj prisidėjau prie medžių sodinimo akcijos. Ten buvo paprasčiausi ąžuolai. Kitą dieną sužinojau, kad per naktį visus išvogė. Ir galiausiai kaip biologas galiu pasakyt, kad čia ne taip jau paprasta, kaip tie dizaineriai, idėjos autoriai galvoja. Pirmiausia, skirtingoms medžių rūšis reikia skirtingų dirvų, drėgmių ir t.t. ir t.t. Antra - medžiai tarpusavyje konkuruoja. Vieni kitus nuodija specialiai išskiriamomis medžiagomis. Taip pat jie stengiasi lapija uždengti konkurentus, kad šie nudžiūtų ir netrukdytų augti. Taigi kiekvienas medis turės turėti labai daug erdvės aplinkui, kad jam viskas būtų gerai. Tradicinės kapinės - kompaktiškesnis dalykas. Beje, tokie medžių kapinynai nelabai ekologiniai... Žodis ekologija tapo labai nupigęs ir naudojamas ne pagal paskirtį.
Muskietininx 2011-05-30 08:09
Taip, aš čia irgi matau probelmą. Ven tai, kad ne kiekvienas išdygęs medis gali išgyventi pirmaisiais metais gali reikšti labai daug. Juk niekas nenorėtų pavirsti pelenais, kai iš pelenų išaugtų meids, kuriam būtų lemta žūti. Juk daug ką reiškia pačios sėklos kokybė. Iš vienos išdygtų labai stiprus sodinukas, o štai iš kitos silpnas. Aišku, darant verslą būtų galima tas sėklas atrinkti, bet garantuoju, kad ne kiekvienas medis išgyventų pirmuosius penkerius metus. Medžiai labiausiai pažeidžiami būtent pradžioje kol įsitvirtina. O štai medis išgyvenęs bent 10 metų jau drąsiai gali augti be baimės pražūti. Ekologija juk čia kišama kaip reklama. Šiais laikais žmonės pamišę dėl ekologijos. Bet kokia įmonė sukūrusi produktą, kuris neteršia gamtos giriasi, jog tai ekologiška. Niekas neatsižvelgia į tai, kiek medžių buvo nukirsta, ar kiek oro užteršta norint jį pagaminti. Gal ir juokinga, bet žmogus tikės "ekologija" ir tą produktą dar labiau pirks.
Varveklis6 2011-06-09 01:12
tikrai geramintis! visai gerai atrodytu nueini i "kapines" o ten osia visokie medziai jauni, seni, laibi ar galingi visai kitas vaizdas butu, o dabar nueini, ir matai, tuscias laukas prikrautas antkapiu, kurie tikrai nezavi.... ir nuo vandalu spju toks kapinynas butu apsaugotas ir jei paciam taip tektu, butu visai smagu jei is manes isaugtu kokia sekvoja, kedras ar ginkmedis