Povandeninė stebuklų šalis: kristalų ola Rusijoje (Video)  (5)

Gali atrodyti, kad tokia nepaprasta povandeninė erdvė iš kristalų tegali būti virtuali skaitmeninė scenografija kokiam nors holivudiniam filmui. Tačiau šiuos kadrus profesionalūs narai užfiksavo realiose Rusijos vandenų gelmėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patyrusių narų komanda pasaulio žiniasklaidai pristatė įspūdingą nuotraukų reportažą iš Rusijos vandens gelmių. Ordos ola (rus. – „Пещера Ординская“) Vakarų Uralo regione sudaryta iš gipso kristalų. Tai – ilgiausia gipso kristalų ola pasaulyje. Narai tyrinėdami olą vandenyse, kurių temperatūra artima nuliui, praleido iš viso šešis mėnesius. Profesionalus naras ir žurnalistas Viktoras Laguškinas pasakoja: „Šios nuotraukos perteikia tik dalį olos grožio. Norint pajust jos magiją, būtina pačiam pasinerti po vandeniu ir pamatyti milžiniškas kristalų uolas. Tokiai povandeninei kelionei pasiruošti man prireikė kelerių metų sunkių treniruočių ir specialios įrangos. Suprasdami, kad eiliniams žmonėms pamatyti Ordos olą neįmanoma, nusprendėme parodyti šias nuotraukas“.

V. Laguškinas sako, kad misijos į ilgiausią gipso kristalų olą tikslas – parodyti pasauliui neištirtos gamtos grožį ir trapumą. Vyras prisipažįsta, kad povandeninė kelionė buvo pavojinga. „Tereikia vieno neteisingo žingsnio ir gali žūti, – sako jis. – Tačiau riziką atperka grožis. Galimybė įžengti ten, kur milijonus metų žmogui nematant formavosi toks stebuklas, priverčia jaustis taip, lyg vaikščiotum Mėnulio paviršiumi“.

Mokslininkus jau seniai domino Ordos ola, bet leistis į povandeninę ekspediciją buvo per daug pavojinga. V. Laguškinas sako, kad jie bendradarbiavo su mokslininkais ir surinko tyrimams reikalingus duomenis. „Povandeninio pasaulio grožis labai trapus. Tikimės, kad mūsų nuotraukos tai atspindi“, – sako jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (5)