D. Pūras: sovietmečio išprievartauti žmonės nemoka gyventi laisvėje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

FtBall 2011-09-26 21:51
Kartais kai kurie persistengia, bandydami palikt tokią, kokia yra ir net nesupranti, kai pradeda kažkaip nesuprantamai peizėt, kaip koks Donelaitis kalbėjo. O kartais persistengia kalbininkai, kurdami naujus žodžius, ar mano literatūros mokytoja, vartodama taip pat visiškai nesuprantamus "tarptautinius" žodžius. Manau, kad tereikia palikt tą kalbą ramybėj, juk pati kaip gyvas daiktas, auga, bręsta, gal mirs. Grįžtant prie temos, tai panašiai ir su vaikų ugdymu: nereikia per prievartą verst būt vienokiais ar kitokiais, kas dažnai daroma šiais laikais, ypač mokykloj. Kad ir toj pačioj literatūros pamokoj mokytoja bando įteigt mums "amžinąsias vertybes". O dar kai pradeda kalbėt apie "nesenstančius kūrinius"...
Arthuras 2011-09-26 21:53
Korupcija yra visur, tik jos paplitimas, populiarumas sprendžiant problemas - skiriasi. Kai kuriose šalyse kaimynas pamatęs, kad sukčiauji - paskųs tikrai. Lietuvoje, paskundęs mokesčių nemokantį - visuomenės akyse liksi kaltas. Ir visgi, aš įsitikinęs, tai SSRS įtaka.
Zergas 2011-09-27 08:15
tai ko tu viauksejai kad korupcijos saknys yra CCCP jei ji egzistuoja visame pasaulyje nepriklausomai nuo santvarkos?o nepagalvojai kas skatina korupcija?ar tik ne noras pralobt betkokia kaina(kas yra kapitalistines santvarkos variklis)?tarybiniais laikais jei ir buvo korupcija,tai jos mastai buvo nepalyginamai smulkesni nei dabartiniai(is darbo nese daugelis,bet tempe tik tiek kiek galejo panesti,dabar gi uz smulkius nusizengimus baudzia o uz didelius paleidzia)
Arthuras 2011-09-27 08:36
TOKIOS korupcijos, kaip pas mus - šaknys tikrai yra SSRS. Palygink tų šalių korupciją, kurios buvo okupuotos ir tos, kurios nebuvo. Akivaizdūs skirtumai, ne tik korupcijos atžvilgiu. Būtent, tarybiniais laikais nešė ir net nelaikė nusikaltimu. Todėl dabar pusė mūsų liaudies nemoka mokesčių, neša viską iš darboviečių ir visiškai nelaiko to nusikaltimu. Ir dar kaltina kitus, kurie prisivogę, prisiplovę stambiau, nors ir patys vogtų, tik neturi galimybės. SSRS sužalojo žmonių mentalitetą, todėl turime dabar daug problemų.
Arns 2011-09-27 08:44
Na na, tai kaip paaiškinsi jog JAV ne vienas milijonierius, ne vienas garsus aktorius kasmet pagaunamas kaip po slepiantis mokesčius? Iš kur tavo visos žinios apie eilinių žmonių kasdienius poelgius tarkime Prancūzijoje?
Arthuras 2011-09-27 15:10
Tokių statistinių duomenų: http://www.uzsidirbkpats.lt/article/art ... 1684/1/216 , galima rasti daug. Korupcija visur, bet ne tame pačiame lygyje.
blizzard 2011-09-27 15:25
Nu bet ką jūs lyginat.. net diskutuot nebežinau nuo ko pradėt, ar paaiškint žmonėm kaip iš tiesų skiriasi mūsų korupcijos lygis nuo užsienio, ar tiesiog varyt į vienus vartus nes jie to nesupranta.. puikų pavyzdį daviau apie kurą, jeigu reikia daugiau tai galiu ir daugiau pavardint. Dyzelis/cigaretės/alkoholis - kontrabanda bendrai. Jeigu kokioj amerikoj veža tik narkotikus ar kokius egzotiškus daiktus kurių importas/eksportas draudžiamas, tai pas mus žmonės veža išvardintus dalykus, skirtumo nejaučiat? Kitas dalykas ten tokiai prancūzijai ant to piliečio vieną kartą nesumokėtos elektros sąskaitos yra nusikakot, kaip ta statistika "tiek kiek vidutinis amerikietis uždirba per gyvenimą, JAV išleidžia maždaug per 1 sekundę".. Jūs lyginat visai skirtingas valstybes, kurios gyveno skirtingoj santvarkoj, turi skirtingą ekonomiką ir populiaciją ir bandot tarp jų ieškot vienodumų? nejuokaukit geriau.. Geriau Rusiją palyginkit, bent pagal populiaciją arčiau bus. Kitaip ir būt negali nes tik prie SSRS visos lėšos ateidavo iš Maskvos, todėl galima buvo vogt. Dabar kaip lėšos ateina iš kiekvieno piliečio, niekas to nesupranta.. Zergai noras pralobt bet kokia kaina jaučiamas tik pas mus Lietuvėlėj, nuvažiuok į kokį užsienį ir pamatysi kaip žmonės kapitalistinėj santvarkoj gyvena, pagal tave turėtų vieni per kitų galvas lipt, bet važiuojant pro kokią Šveicariją ar Norvegiją nematai tokio vaizdo: lūšna, lūšna, vila, lūšna... matai vaizdą: namas,namas,namas,namas.. ir visi jie vienodi, tai kur tas tavo lipimas per galvas? Geriau pagalvok ar prie SSRS išvis dauguma žinojo kas ta korupcija yra, darė kaip visi ir negalvojo ar ten taip galima ar negalima... ir dabar tą patį daro.. Arns, bet juos pagauna kažkodėl ir tu apie tai kažkodėl žinai.. o ar žinai kad pvz tavo kaimynas už vandienį nemoka? turbūt nelabai..
Fikcija 2011-09-27 15:57
Arthuras sakai UK ir USA patycios mokykloje mazesnes ,o tai kaip su saudymais mokiniu ir mokytoju?
blizzard 2011-09-27 16:34
kiek buvo tų šaudymų? pas mus devinmečiai žudosi..
Arns 2011-09-27 17:22
Kasmet po kelis, 2011 šaudymai greitom ir tik lietuviškai: http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pa ... -57-131972 http://klaipeda.diena.lt/naujienos/uzsi ... oje-370946 http://www.alfa.lt/straipsnis/10437481/ ... -19_18-17/ . Beje, iš kur žinai jog ten tokio amžiaus vaikai nesižudo? Juk ginklą paiimti taip pat nėra lengva. Ar tik sprendi apie tai iš to jog kokiame delfi nerandi straipsnio apie tokį įvykį įvykusi už Atlanto?
Vytax 2011-09-27 18:40
Anais laikais apie didelius nusikaltimus niekas išvis nerašydavo, jeigu išvis tokie būdavo išaiškinami.
blizzard 2011-09-27 18:45
Nu jie griebėsi ginklo dėl patyčių, vaikas būdamas 9 metų sugebėjo pasikart.. manau reikia skirt.. bet kaip čia yra kad JAV nėra pirma pagal savižudėbes su tokiu gyventojų skaičium, o mes vieni iš pirmaujančių.. nors mūsų gyventojų skaičius mažiausiai 100 kartų mažesnis..
Arns 2011-09-27 19:14
Bet pala, o nuo ko pradėjom šitą temą judinti? Socialinės idėjos skatina savižudybes? Mokytojai sovietiniais laikais neleidę vykti "visuotiniam lipimui ant galvos", dabar nebe sugeba savo darbo nudirbti? Galų gale kur gaji savižudžių kultūra, ar ten visur buvo komunistinės/socialistinės idėjos? Man panašiau jog tiesa taip bado akis, kad slėpti jos jau nebe išeina, tačiau tada vietoje jos taisymo ieškoma atpirkimo ožių. Taip, žinome jog Lietuvoje abejingumas gyvybei, neretai net savo, labai didelis, bet ar nuo to, jog visi kaip poterius kaltinsime istoriją ir nieko nedarysime (arba lauksime kol išmirs karta gyvenusi SSRS laikais) bus geriau? Kitas dalykas - pats pobūdis mirties, kad JAV gyvuoja "keršto kultūra", kaip po "garo nuleidėjas", o pas mus tylus pasitraukimas nėra tolygus dalykas? Esminis dalykas yra pati mirtis, o ne statistinis dažnumas ir mirties būdai. Dabar tu faktus kreipi kaip reikia tau, bet be paaiškinimo ar dar ko...
blizzard 2011-09-27 19:38
Arns tu nori pasakyt kad SSRS laikais nebuvo savižudybių? Esminis dalykas pati mirtis? įsivaizduok 2 savižudžiai, vienam į rankas duoda pistoletą su viena kulka, kitam virvę kurios jis net nemoka surišt, kuris turi daugiau šansų nusižudyt? Dėl mokytojų tu irgi ne visai tikslus. Ne vien mokytojai tai skiepijo, visi tai skiepijo, tėvai tokie buvo, praeivei gatvėje tokie buvo, mokytojai tokie buvo, kiekvienas toks buvo, todėl ir vaikai tokie buvo. Dabar turim lygiai tą patį variantą, jeigu akis draskyt leidžia, jas ir draskys.. žinoma kad nuo to nieko gero nebus, bet tam tikrus faktus ir tam tikras sąsajas tyrinėt būtina, jeigu nenorim kartoti tokių klaidų, arba suprasti kas tai įtakoja. o dėl kartos išmirimo, reikia pagyvent ir pamatysim