Stanislovas Stasiulis. JAV ir Kinija – draugės per prievartą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

unytas 2011-10-01 11:34
ne tai kad per prievarta o tam kad nenori piktis iki karo. ir kam cia taip jiems ticiotis kaip jaustis kinieciam kurie gyvena jav
Rukis 2011-10-01 11:51
Karu nieko nelaimės nei viena, nei kita pusė. Čia jau turėtų būti visiems aišku, kurie bent bendrą išprusimą turi apie 1 ir 2 pasaulinį karą. O va ekonomika jau virsta lyg karu. Pavyzdžiui Rusija niekada neskelbtų karo Lietuvai, o paprasčiausiai "kranelį" užsuktų ir viskas mums...
unytas 2011-10-01 12:05
jo todel ir turim jiems paklutsti ir taip buvo ir bus nebent lenkai pasims vilnu
Rukis 2011-10-01 12:52
Už tai turime gintis bendraudami su vakarų valstybėmis, skatinti alternatyvius energijos šaltinius.
Sloth 2011-10-01 13:59
Pagaliau geras straipsnis JAV ir Kinijos santykių tema, užskaitom. Apskritai, kinų liaudis, bent jau paprastoji, į JAV žiūri labai teigiamai, laiko ją savo pagrindiniu draugu, ko nebūtų galima pasakyti apie Europą. Taivanį nemanau, kad Kinija kada nors bandys jėga atsiimti, situacija panašesnė į "nenusileisim iš principo". Taivaniečių ir kinų mentalitetas skiriasi labai smarkiai. Ir nepasakyčiau, kad Taivanis pranašesnis.
Tas_pac 2011-10-01 20:54
Nepanašu kad Kinijos tikslas yra pakeisti JAV politiškai, nes tai daug kainuoja, JAV vos nesubankrutavo. Kinai tiesiog nori gerai gyventi, o ne tapti naująja "pasaulio policija".
kionig 2011-10-01 21:06
Kinai ir netaps naująja pasaulio policija, jei sugriūtų JAV. Straipsnyje paaiškinta kodėl. Kinai labai priklausomi nuo dolerio.
Arns 2011-10-02 00:25
Naivus mąstymas. Jei sugriūtu JAV, kažkam reiktu imtis tokių veiksmų nori ar nenori. Niekados modernesniame pasaulyje nebuvo laikotarpio kada nebuvo vienos vedančiosios valstybės, tegu galios svertai būdavo mažesni, bet buvo jėga. Tad Kinija viena rimčiausių kandidačių, tik klausimas ar jie patys norėtu ir koks požiūris į juos taptu. Nes kaip ne kaip, bet kinai daugiau ima nei duoda pasauliui. Jie neturi pasiūlyti kokios nors nerealios svajonės kaip JAV, neturi tokios karinės mašinos kaip Anglijos imperija, neturi idėjų pranašumo kaip SSRS... Tad ne doleris stabdis Kinijai užimti rimtą vaidmenį globaliame pasaulyje.
enternald 2011-10-02 15:36
Turi - pigią darbo jėgą ir galingą juodadarbiais ir aukštų technologijų prekėmis paremtą rinką. Be to ką turėjai galvoje Anglų karo mašiną: laivyną ar ką, strategiškai mašina nežibėjo, taip pat JAV: ta svajonė nebuvo pigi, ar SSRS: inovacijos greitai stagnavosi, o visuomenės pertvarkimai nepadėjo. Kaip ir Kinija šios šalys turėjo (JAV ir tebeturi) galingą ekonomiką. Jų idėjos nelabai turėjo pasisekimą.
Arns 2011-10-04 12:43
enternald, o kur matai problemą dėl valiutos? Jei labai norėtu, tai seniai Eurai arba Juaniai galėjo perspjauti dolerį, ypač kai pastarasis jau visą dešimtmetį "serga". Tačiau tokia privilegija smarkiai supančioja šalį ir reta kuri nori tokio įsipareigojimo. Iš vis, šiuo metu pasaulyje vis daugiau kalbama apie tai jog vienos pagrindinės valiutos nebereikia, net pati JAV pyksta ant Kinijos, kad ta dirbtinai nuvertina savo valiutą. Tu akivaizdžiai nesupratai apie ką eina kalba. aš kalbu apie PASIŪLYMĄ pasauliui. Kinija niekur nesiveržia su savo darbininkų armija, jos rinka dažniausiai užpildyta jų pačių prekėmis. Tad, ką jie gali pasiūlyti pasauliui, kad galėtu skelbtis didžiąja jėga? Atsakymas - nieko, o jei ir galėtu, kinai dabar to dar nenori. Kalbant apie tolesnius tavo atsakymus, sakyčiau prisimink pačią istoriją, kokiu laikmečiu kas dominavo, ir pamatysi kokią politinę galią siūlė anglai pasiremdami savo ginkluote 17-18 amžiuje. Kaip visą XX amžių JAV augimas, bei galios svertų sukiojimas vyko. Ta pati SSRS ne tik tiesiogiai per patikimas satelitines valdžias valdė bene pusę pasaulio, tačiau ir dešimtyse "demokratinių" valstybių gyvenimuose aktyviai dalyvavo per idėjines kairiųjų pakraipų partijas ar judėjimus.
Mindset 2011-10-05 16:28
mus mokykloj mokina kad per kara, destrukcija nieko gero nepasieksi, bet pasirodo valdzios atstovai isvis mokyklos nelanke