Išradimai, kuriuos sugalvojo vaikai  (4)

Ar žinojote, kad ledus ant pagaliuko, ausines, batutą ar net Brailio raštą sugalvojo vaikai? Bent keletas vaikų pasaulyje tapo turtingais dar net nebaigę vidurinės mokyklos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vaikai yra tikri inovatoriai“, – sako Jonas Dudasas, organizacijos FIRST, remiančios vaikų sukurtas inovacijas prezidentas. Pasak jo, vienai iš jaunųjų išradėjų yra vos dveji.

Tiesa, nors tokių išradimų idėjas pateikia būtent vaikai, tačiau negalima nuvertinti ir jų tėvelių indėlio – ne kiekvienas išdrįsta patikėti vaiko pasiūlymais, o tuo labiau juos patentuoti ar įgyvendinti versle. Tačiau šių vaikų tėvai to nepabijojo, o rezultatai kalba patys už save.

Toliau – keletas vaikų išradimų, kuriuos į vieną vietą surinko ir aprašė portalas cnbc.com.

„Makin Bacon“ – indas šoninei skrudinti

Vieną 1991-ųjų šeštadienį aštuonmetė Abbey Fleck kartu su tėvu skrudino šoninę ir pritrūko virtuvinio popieriaus riebalams nusausinti. Mergaitė sugalvojo, kad paruoštą šoninę reikėtų sukabinti ant specialių „pakabų“ ir įrengti atskirą indą po jomis, kad riebalų perteklius galėtų nuvarvėti. Taip gimė „Makin Bacon“ indas, skirtas skrudinti šoninei mikrobangų krosnelėje. Indas ne tik leidžia taupyti popierinius rankšluosčius, bet ir gaminti sveikesnę šoninę – riebalų perteklius tiesiog nuteka į specialų indą.

Šiandien indas kainuoja mažiau nei 10 dolerių ir yra parduodamas „Walmart“ prekybos centruose.

Kreidelių laikikliai

Kreidelių laikikliai – skaidraus plastiko vamzdeliai, kuris leidžia piešti net jei vaškinės kreidelės sulūžta. Juos išrado vienuolikametė amerikietė Cassidy Goldstein.

Mergaitei reikėjo atlikti dailės namų darbus, bet ji pastebėjo, kad visos jos kreidelės sulūžę. Sukurti specialų laikiklį jai šovė į galvą pamačius specialius plastikinius vamzdelius, skirtus gėlėms nuolat drėkinti. Produktas buvo užpatentuotas ir pradėta jo masinė gamyba. Uždirbtų pinigų pakako sumokėti už merginos studijas.

Riešo apsaugos

Niekam nepatinka, kai būnant lauke žiemą net ir su pirštinėmis pribyra sniego į rankoves. Dešimtmetė KK Gregory vieną žiemą statė sniego barikadą ir nusprendė nuo to apsisaugoti – ji pasigamino nuo pirštų iki alkūnių einančią pirštinę, apsaugančią riešus nuo sniego.

Antriešius galite dėvėti su ir be pirštinių. Mergaitės tėvai užpatentavo šį išradimą ir pradėjo masinę gamybą. Dabar jau 28 metų sulaukusi mergina turi savo kompaniją ir internete pardavinėja antriešius už 10-25 dolerius.

Žvakės vyrams „Man-Cans“?

Harto Maino sesuo dar mokykloje pardavinėjo žvakes, bet berniukas manė, kad jos yra „labai mergaitiško kvapo“ – cinamono, levandų, obuolių. Jis stebėjosi, kodėl negali būti vyriškų kvapų žvakių.

Tėvams sūnaus idėja patiko, todėl jie nusprendę gaminti kitokio kvapo žvakes. Šiandien kavos, pjuvenų, žemės, žolės, laužo kvapo žvakės parduodamos perdirbtose sriubos skardinėse. Šiandien šias žvakes pardavinėja daugiau nei 40 parduotuvių JAV.

Ledai ant pagaliuko „Popsicle“?

Dažnai vaikų išradimai yra tiesiog praktiški dalykai, kuriuos pamatę galime savęs paklausti: „Kodėl aš to nesugalvojau?“?

Vasaros simbolis – ledai ant pagaliuko pradėti gaminti 1905 metais, o juos visai netyčia sugalvojo vienuolikametis Frankas Eppersonas. Vaikas netyčia paliko limonado puodelį su lazdele namo terasoje nakčiai ir limonadas stiklinėje sušalo.

1923 metais šis išradimas buvo užpatentuotas, o patentas parduodas vienai JAV kompanijai. Šiandien kasmet parduodama daugiau nei 2 mln. „Popsicle“ ledų porcijų.

Apsauga nuo šalčio – ausinės

Daugiau nei prieš šimtą metų viena paaugliui kilo puiki mintis, kaip apsaugoti ausis nuo šalčio. 1873 metais penkiolikmetis Chesteris Greenwoodas lauke išbandė pačiūžas, bet jį kankino šąlančios ausys. Berniukas nemėgo kepurių, nes jos nemaloniai graužė, todėl sugalvojo ant metalinės vielos užkabinti du apvalius kailio gabaliukus.

Netrukus su tėvų pagalba jis išradimą užpatentavo. Tokio tipo ausines per I Pasaulinį karą naudojo galybė JAV kareivių. O dar ir šiandien Farmingtono miestas Meino valstijoje laikomas ausinių sostine, kiekvieną gruodį šiai progai paminėti miestelyje net rengiami paradai.

Batutas

Juk žinote, kad vaikai labai mėgsta šokinėti, tad tikriausiai nenustebsite, kad batutą išrado būtent vaikas. 1930 metais šešiolikmetis George’as Nissenas, mokyklos gimnastikos ir nardymo komandų narys, nusprendė namuose ištempti medžiagos gabalą ant metalinių rėmų ir pašokinėti ant jo nuo garažo stogo. Po septynerių metų medžiagą pakeitė guminis pagrindas, kurį ir šiandien labai mėgsta kiekvienas vaikas.

Brailio raštas

Galite manyti, kad sudėtinga aklųjų skaitymo sistema buvo sugalvota suaugusiojo, bet jūs klysite – šią iškilių taškų skaitymo sistemą sumąstė penkiolikmetis Louisas Braille’is. Iki tol, buvo rašomos iškilios paprastos abėcėlės raidės, kurias aklieji galėjo skaityti pirštais, bet tai buvo labai nepatogu.

Berniukas apako būdamas trejų metų, nuo dešimties pradėjo mokytis Karališkame aklųjų institute Paryžiuje, ir dar po penkerių metų sugalvojo aklųjų skaitymo sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (4)