Norvegija lietuvio emigranto akimis: ne viskas auksas, kas Norvegijoje žiba

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Mantis 2012-02-13 19:10
Man ne tai, kad neytinka tie kurie neturi masinos, tiek kiek asmenybes kurios teigia ir pasakas pasakoje, kad automobilis vienos islaidos,stresas, kad pavogs, apibraizys ir t.t ir dar lygina tai su viesuoju transportu, su bedomis ji pastatyi ir vairuoti . Ce bedos ieskojimas bedoje Senamadiskas ziurejimas y gyvenima, nevazinek automobiliu- nes tai islaidos, neturek kompiuterio nes tai ir reikalauja islaidu , nenaudok elektros- nes tai islaidos ir beto elektra brangsta...Tik be valgio ir vandens zmogus niekaip negali apseiti
immortallt 2012-02-13 19:28
Oi del mano pajamu jau nebijokit, jei noreciau, kad ir is salono lizingu nauja pasiimciau. Bet randu kur geriau pinigus deti. Mano tikslas yra po 20 metu tureti pakankamas pasyvias pajamas, kad ir kas gyvenime benutiktu, na nebent kapitalistinio pasaulio griutis, kurios kol kas bent jau nematau. O siaip kai reikia masinos - pasiskolinu/issinuomoju. Nardyti vaziuoji ne vienas. O dar kaimynas nardo, kuris turi imones masina, nes darbui reikia. Tai ir cia masinos nereik. Dvirati nuvezti reikia taisyt ? Yra taksi. Nesakau, kad viesasis transportas yra panaceja ar neturi savo problemu. Viskas turi savo problemu, bet nera taip blogai, kaip kai kurie cia skelbia ir masinos tikrai kainuoja daugiau nei tik kuras. 500LT/men cia gaunasi kaip minimum. O dar jei nauja masina nusiperki, tai ziurek su amortizacija ir 1000LT/men laisvai gausis, jei ne 2000LT/men. As tokius pinigus tikrai turiu kur kitur isleisti kol kas. Ypac kai mano darbas is namu. Dabar is viso sugalvojau porai savaiciu pas tevus grizti, pasitrinti teviskeje laisvalaikiu (klaipeda). O uz sildyma va siandien kaip tik net asara nubraukiau pamates saskaita - 75LT. Kambaryje 19-22 laipsniai buna, 60kv.m. Vilniuje. (asara is juoko).
kionig 2012-02-13 19:30
Eik, juokdary. Apie kokius čia kvailius gali kalbėti ? Jei tau visas gyvenimas siejasi su mašinomis, tai irgi nieko blogo, bet kad kitus vadinti kvailiais, tai pirma pažiūrėk į veidrodį Žinoma, kad beviltiška kažką neigti, kai tiems viskas tik apie mašinas galvoje tesisuka.
Arthuras 2012-02-13 20:02
Man yra juokinga, kai žmonės teigia, jog automobilis sukelia daugiau rūpesčių, nei patogumo. Nenorit, negalit sau to leist, jums jo nereikia - puiku, gyvenkit be jo, man vienodai šviečia. Tiesiog nereikia neigti akivaizdžių dalykų - dideliai daugumai su automobiliu žymiai patogiau(vardinčiau neužsikirsdamas ir gana ilgai tas priežastis). Ir nereikia dėl to ginčytis. Naudojantis galva automobilis atneša daug teigiamų dalykų ir tik šiek tiek neigiamų(didžiausias minusas - pinigai, kuriuos išleidi). Viešajame transporte kur kas daugiau neigiamų dalykų. Kam šitie visi išvartymai? Yra kaip yra. Nereikia bandyt paneigti akivaizdžių dalykų vien dėl to, kad jūsų situacija yra kitokia, nei daugelio. Yra daug būdų, kaip nusipirkti neužmuštą. Galų gale, tas naudotas 1.9 tdi variklis kainuoja 600lt...
kurmis 2012-02-13 21:05
Labai yra klaidinama visuomenė, kai pasakoma per žiniasklaida, kad vienas toks ar anoks tenai užsienyje uždirba 5000 lt ar 9000lt. O po to čia gyvenantiems čiabuviams akys išprogsta, kai pasako kokią algą gauna. Na Lietuvos mastu atrodo įspūdingos sumos. Bet jie prieš įsivaizduodami pamiršta vieną dalyką,
immortallt 2012-02-13 21:21
Kurmi, uz 1800 Osle tai bendrike tik gausi. Nors tiesa pasakius labai neieskojau, tik pasiklausinejau ten jau ilgiau gyvenanciu. Bet as butent tiek mokejau uz bendrika + elektra. O sildymas ant elektros. Uz tuos 10kv.m. mokejau 200 ziema uz elektra.
kurmis 2012-02-13 21:25
immortallt, Taip, aš daviau vaikišką pavyzduką apie ką aš kalbu. Esmė, kad nėra labai jau kosminės algos tenai lyginant su išlaidomis, kad gali sau ypatingai kažką leisti, kaip parvažiavę tautiečiai suokia. Aplamai, nereikia sekti pasakų tautiečiams, čia esantiems. Yla visada išlenda iš maišo.
immortallt 2012-02-13 21:56
Beje prie masinu, jums 500LT ant transporto malonumu nera daug ? As geriau 3 menesius pasivazinesiu viesuoju transportu ir isvarysiu uz sutaupytus pinigus i uzsieni paatostogaut. Jei manot, kad pvz norvegai vazinejas savo masina, tai labai klystat. Destytojai kurie uzdirba gerokai daugiau nei 10,000 LT, patys vazinejasi viesuoju transportu, bent taip pasakojo kai buvau ten Erasmus. Italai irgi stengiasi vazinetis viesuoju ar motoroleriais, nes taip pigiau. Sveicarai, kiek pasakojo, tai vercias su viena masina seimai, o siaip irgi jei yra galimybe renkas viesaji transporta. Tai is tu saliu pilieciu, kurie ten gime ir auge.
kurmis 2012-02-13 22:15
500lt yra daug į mėn. auto skirti, o jei dar remontas koks tai is vis. Aš pats viešiojo transporto nesibaidau, ir jo naudojuosi, ir man nėra gėda. Bet užtat sau galiu daugiau kito leisti pasitaupyti. Kaip jau minėjote, kelionei kad ir tolimesnei. Šiaip čia kiekvieno principo reikalas. Aš auto palikau stoveti kai degalai perkopė 4lt/L. Esant reikalaui auto naudojamas. Ne vien dėl to kad trūktų pinigų, o dėl ekonomines logikos, suveikė manyje racionalumas pinigams. Nėra reikalo permokėti, kai galima pigiau pasinaudoti alternatyva. O degalinų operatoriai tuo ir naudajasi, o aš jiems špygą. Lietuvoje rinka - iškraipyta. Kaltas mūsų protas. Nėr ko daugiau plėstis.
Arthuras 2012-02-13 22:18
Priklauso nuo daugelio aspektų, kaip visada. Jei važinėji nedaug, tai tų 500lt nepravažinėsi. Yra tokių, kurie sėkmingai prarieda 300lt. Be abejo, jei niekas negenda. Už mėnesinį bilietą + taksi retais atvejais išleisi 150lt per mėn. Na ir sutaupysi 200-300lt. Ir čia jau kiekvienam spręsti, kur tuos keletą šimtų padėt. Iš vienos pusės gaila, iš kitos - malonumas, kai nereikia rytais varyti per kelis autobusus.
immortallt 2012-02-13 22:44
Arthurai, kiek kainuoja padangu komplektas ir kiek laiko jis tarnaus ? Kiek kainuoja draudimas ? Kiek gaunas minimali automobilio amortizacija i menesi grubiai ? Paprastumo delei draudima imk Kasco, tada itrauksi vagysciu ir avariju kastus. Na jei tada tu vis dar sugebesi gauti 200 LT, tai as tada nuogas pereisiu Gedimino prospekta. Na nebent tu masina pastatysi ir naudosis peskomobiliu/viesuoju transportu.
Arthuras 2012-02-13 23:39
Aš skaičiuoju taip, kad tokie dalykai kaip padangos(1200lt komplektas) įeina į automobilių pirkimo išlaidas, nes visgi padangų komplektas laikys 3-4 sezonus drąsiai. Draudimai per metus ~700lt. Amortizaciją skaičiuoti vienam automobiliui - absurdiška. Vien jau todėl, kad kai kurie nuvažiuoja keletą metų sėkmingai praktiškai be gedimų. Kitiems genda kas mėnesį. Tai nėra įmonė su 50 automobilių, todėl toks skaičiavimas - labai netikslu. Supaprastinsiu, kaip aš tai įsivaizduoju. Tvarkingas 1.9 TDI VW Golf IV kainuoja 8-9k lt. Na, nusipirkus į jį kažkiek investuosi(papildomas padangų komplektas, diržai, smulkus tvarkymas). Atsistos 10-12k lt. Per metus jo draudimai nekainuos tikrai daugiau 700lt(civilinis, kasko). Gedimų tokiuose irgi retai pasitaiko. Sąnaudos - 5-6 litrai dyzelio. Dalys - pigios. Per dieną nuvažiuojant 40km(kuriuos vargiai susuksi), pravažinėtum 300lt dyzelio(30 dienų mėnesyje). Galima dar pridėt per metus 1000lt remontams. Na ir gaunasi ~400lt. Jau nebekalbant, kad galima rast kontrabandinio Na, ir iš tų 450 tarkim, atmesk kiek pravažinėji su viešuoju. Gali include'inti ir tarpmiestinius važiavimus, kurie atsistoja brangiau nei važiuot vienam su automobiliu. Žinoma, jei esi išlepęs ir nori gero automobilio, tai be 2000lt/mėn vargiai prasisuksi. Ir apskritai, jei vairavimas netraukia, tai tiesiog tau automobilio nereikia ir nėra tikslo diskutuot.
immortallt 2012-02-14 00:06
Pirma, vairuot as labai megstu. Bet as megstu keliauti, megstu gurmaniska maista, nardyma ir dar daug brangiu veiklu. Deja viskam ir dar vienu metu pinigu neuztenka. Toliau, su kibiriuku uz 8,000 kazkaip nevilioja manes i greitkeli traukti. Dar toliau, as klp-vln vaziuoju uz 30LT. Pasiulysi pigiau ? Amortizacija, tai kiek automobilis nuverteja. Jei automobili nusipirksi uz ~10,000 tai per metus vis tiek jo verte kris dar po 1000 kaip minimum. Nemanau, kad po 5 metu parduotum toki uz 5000. Pasiulei kontrabandini kura... Tai gal tada vaziuojam zuikiu viesuoju ? Aisku cia issiskiria musu poziuriai. As mieliau renkuosi saugesne, bet brangesne masina. Kaip jau minejau, kai noriu, issinuomoju kokiu 5 metu senumo puskibiri uz ~80LT dienai. Va vasara galvoju issinuomot kokia dienai Ford Mustang uz 200LT. Bet realiai tiesiog nera pas mane poreikio. Zinoma, jeigu darbas reikalautu masinos, tai yra reiktu darbo metu vazinet ar darbas butu uzmiesty/as gyvenciau uzmiestyje, tai yra kiti dalykai - tada masina man uzdirba pajamas ir tai yra darbo irankis. P.S. su dyzeliu artimai nesu susidures, bet ar jis nereikalauja daugiau prieziuros ir negenda dazniau ? P.S. gyvenu strategiskai geroje vietoje. Praktiskai nera vietos, kur reikia varyti su persedimu. Nebent kitapus gelezinkelio, bet ten nelabai kada reikejo varyt. P.S.S. kai mokiaus, tai parkavimas senamiestyje ne pigiai atsieina - 2LT/h. Aisku tada pradedi sukciauti ir nemoki ir pan. Bet tai jau yra tas pats kas vogti. Paskui parkavimas prie dabartinio darbo, tai prie pat vinco kudirkos aikstes - sekmes randant kur ikist masina nemokamai, tai ir vel tiksi 2-3LT/h. Per darbo diena 16-24LT, vidutiniskai 20 darbo dienu menesyje ir i parkinga susiveda 320 LT