Jaunimo nedarbas – lyg stichinė nelaimė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Pushius 2012-02-23 10:51
Lemia tai ,kad dabartiniai darbdaviai pačiom papraščiausiom pozicijom prašo labai didelių priėmimo reikalavimų. Kad ir šiuo metu baigusiam studentui įsidarbinti praktiškai nėra didelių galimybių, kad ir pavarčius darbo pasiūlymus prašoma 2-3 metų praktikos panašiame darbe, iš kur studentas vos tik pabaigęs studijas turės tą praktiką ? Gaunasi šioks toks paradoksas: norint dirbti reikia praktikos, norint gauti praktiką reikia dirbti. Pvz teko studijuoti Suomijoje, tai ten labai dažnai įmonių vadovai renkasi jaunus specialistus dar bestudijuojančius, vien dėl to ,kad jie galės specialistą pasiruošti taip kaip jiem reikia ,kad dirbs taip kaip dirba įmonė, o ne pvz atėjąs specialistas kuris jau turi 5metų patirtį galbūt dirbs jam priimtinais metodais kas galbūt sukels šiokius tokius nepatogumus įmonei. Daugelis studentų pvz studijuojantys trečiame kurse ar ketvirtame ( būna net ir antrame) jau dirba įmonėje pagal specialybę nors jos realiai dar neturi, bet studijuojant ir dirbant jis įgauna viską ko jam reikia, ir vos baigęs studijas toliau tęsia darbą. Aišku lygint Suomiją ir Lietuvą nelabai gerai , bet...
mar444nas 2012-02-23 11:40
Viskas priklauso nuo atlyginimo. Todel imones lietuvoje ir "neaugina darbuotoju". juk niekas nenores dirbti toj imonej bent jau ilgai, kuri pasimtu studenta apmokyti kad jir ir dirbtu ir mokytusi o paskiau baigus mokslus gauti 1000Lt atlyginima. Studentas baigs mokslus gaus praktikos ir nes muila is tos imones. Jauni zmones nori viska isbandyti todel ir renkasi uzsieni, aiskus ten irgi ju niekas nelaukia iskiestom rankom bet kol nepatiri savo kailiu kaip ten yra tol ir nezinai.A vdrug pasiseks ir gausi gera darba, ko lietuvoj tikrai nebus. Atlyginimai lietuvoj neproporcingi prekėms ir mokesciams tai juk jaunimui daugiausia tu pinigeliu ir reikia kad atsistotu ant koju ir seima ir nauja karta kurtu. O dabar tai vaiku mazeja lietuva tampa "bobuciu krastas". Kol seimunai is savo algu pragyvena ir moka kaip tuos moksecius pasisavinti tai jiems dzin, o kai liks vieni pencininkai lietuvoj tai supras kad per velai susizgribo. o juk kas turi pagrinde valstybes biudzetui uzdirbti tai juk jaunimas o valdzia to nesupranta.
infoguru 2012-02-23 12:29
Kadangi kas dieną susiduriu su jaunais žmonėmis tai pasakysiu, kad geri, darbštūs, žingeidūs specialistai be darbo tikrai nesėdi ir jei patys nesusikuria sau darbo vietos tai yra mikliai išgraibstomi. Bent jau pas mus informatikoje firmos tarp antrakursiu ar sustiprintų grupių jau ieškosi žmonių praktikai. O jei į darbą žiūrima kaip į loteriją "A vdrug pasiseks ir gausi gera darba" tai iš tokio požiūrio nieko gero nereiktų tikėtis.
Shinigami 2012-02-23 17:32
Visokių yra darbdavių ir visokių yra darbuotojų. Brangiausiai apsieina apmokyti nauja darbuotoją, o jei jis pasimokęs pereis į kita firmą? Darbdavys patirs didelių nuostolių todėl dauguma ir ne nori mokyti. Plius yra ir darbuotojų kurie nenori mokytis. Kitaip sakant darbdaviai bijo rizikuoti su nepatyrusių jaunimų. Jei jiems butu suteiktos didesnės garantijos, kad jis pasiliks tai ir priimtu, arba jei dali atlyginimo mokėtu valstybė, kol darbuotojas mokosi. Kita problema ta, kad tik baigęs mokslus be jokios patirties jaunimas nori uždirbti tiek pat kiek 10 metų patirtį turintys darbuotojas. O kadangi jam tiek nemokama, jis aplaidžiai žiūrį į darbą. Kadangi jis aplaidžiai žiūri į darbą jam darbdavys nekelia atlyginimo. Kadangi jam darbdavys nekelia atlyginimo, darbuotojas dar aplaidžiau žiūrį į darbą. Štai tau ir užburtas ratas. Na bet pas mus įmonėje dauguma darbuotojų pradėjo dirbti dar nebaigę ar tik pradėję magistrantūrą. Yra ir bakalauro nebaigęs. Nes yra garantas, kad darbuotojas nepabėgs išmokęs dirbti, nes daugiau Lietuvoje nėra įmonių kurios dirbtu taip kaip mūsų įmonė yra kelios įmonės kurios daro beveik ta pati, bet jų darbo metodai pasenę 20 metų.
blizzard 2012-02-23 18:22
Shinigami mesk iš galvos tą durną stereotipą kad jaunimas nori užsidirbt kaip patyręs asas, o kas nenori? tai nereiškia kad jeigu jis nori tai eis tą darbdavį ir prievartaus kad jam mokėtų daugiau, ką darbdavys nemokės pasakyt kodėl jaunimui moka mažiau o ten patyrusiam darbuotojui daugiau? koks skirtumas kiek tau metų, tu visada norėsi uždirbt daugiau.. Kitas dalykas, darbdavys bijo apmokyt jaunimą kad jie neišbėgtų pas kitą darbdavį? nu bbd tokio bajerio dar negirdėjau. Tai jeigu mane apmokina dirbti ir pradeda mokėt skatikus kodėl turėčiau pasilikt? darbdavys ne tik turi apmokyti jaunimą bet ir sukurti jam konkurencingas darbo sąlygas, čia yra konkurencija. Lygiai taip pat darbdavys rizikuoja su bet kuriuo kitu darbuotoju kuris pas jį padirbęs gali išeiti jeigu ras geresnį pasiūlymą, čia jau darbdavio atsakomybė pasirūpinti kad taip nenutiktų..
blizzard 2012-02-23 18:46
Na va perskaičiau straipsnį ir susidarė vaizdas kad visi žino jog problema yra, bet nežino kaip ją spręst ir bado vieni į kitus pirštais.. badykit ir toliau gal neliks kam jūsų pačių senatvei prižiūrėt, pažiūrėsiu ką tada darysit.. Pagrindinė problema yra ta kad Lt verslo - 0, vieni perekūpai ir valstybinės institucijos, todėl nėra ir kur tų darbų ieškot. Tiek kiek yra įmonių Lietuvoje, tai jos gali aprūpinti darbais tik vienetus. Kvailiausiai nuskambėjo šie argumentai: drįsčiau suabejot ar čia nedarbo statistika, ar darbo. Iš mano amžiaus grupės dirbančiųjų kažin ar kokie 30proc. yra, visi kiti nedirbantys arba tiesiog spekuliuoja nelegaliai.
immortallt 2012-02-23 18:47
Per 9 menesius pakeiciau 3 darbus. Visur i menesi gavau bent 2000LT, praktikos praktiskai buvo 0. Manau bedos ne rinkoje, o nore. Studiju metu dauguma nepasiraso padirbet jokioj praktikoje 1-2 menesius nemokamai, o paskui zyzia, kad neturi praktikos.
Shinigami 2012-02-23 18:50
Dėl to darbdavys ir ne rizikuoja, o ima saugesni variantą kuriame mokinti nereikia. Bet žinoma tokį variantą gali pasirinkti tik tokių atvejų jei yra iš ko rinktis. Jei visi be jokio stažo, tai jis norės ar nenorės vis tiek turės pasirinkti viena iš tu be patirties. Bet jis pirmiau bando išsirinkti mažiau investicijų reikalaujanti darbuotoją. Ir tai vadinama ekonomiką. P.S. vienas darbdavys niekada nesugebės sukurti konkurencingos darbo aplinkos. Tam reikia, kad visa sistema stengtus tai sukurti. Tam, kad darbdavys galėtu mokėti didesni atlyginimą, jo klientai jam turėtu mokėti daugiau už paslaugas. Bet jie visokiais būdais bando mokėti kuo mažiau. O jei yra didelė konkurencija tarp ta pačia veikla užsiimančių įmonių, vienintelė išeitis mažinti kainas. Sumažinus kainas tenka mažinti ir atlyginimus.
blizzard 2012-02-23 18:59
Nu tik nereikia skiest kad Lietuvos darbdaviai vos galą su galu suduria, puikiai mes matom kaip Lt verslas vystomas kuomet stengiamasi investuotus pinigus susigrąžint vos ne per mėnesį ir greičiau, dažniausiai kainos užkeltos lupikiškos, ne veltui pigesnių variantų ieškojimas ir derėjimasis tokie populiarūs. Apie kokią praktiką kalbi? gamybinė juk privaloma..
MantasNo 2012-02-23 19:00
Jei manot, kad tik atlyginimo dydis reiskia darbovietes kokybe, tai labai klystat. Pats lietuviu verslininku vergvaldiskas mastymas atbaido nuo kokybisko darbo jiems. Del to emigrantai svetur ir dirba geriau, ir daugiau, nes ten su jais tikrai labiau skaitosi darbdaviai. O kas liecia jaunima, tai cia isvis kita dimensija. Gal ir negrazu taip kalbet, bet linkiu kad kuo greiciau isnyktu ta homo sovieticus karta is musu salies. Tik del jos stagnuoja, ar netgi degraduoja visa valstybe ir del to negera cia gyventi paprastiem zmonem.
Arthuras 2012-02-23 19:19
Tai puiki karta auga, reikia džiaugtis. Taip pat akivaizdu, kokio lygio yra dabartiniai dauguma verslininkų. Iš tokių citatų akivaizdžiai matosi.