Lietuvoje – piratų partijos užuomazgos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

logasinas 2012-03-13 19:05
Absurdas kažkoks . Ne jiems spręsti kaip turinys platinamas. Jei autorius pasirašė sutarty ir 99 procentų pelno atidavė leidėjams ir vadybininkams, čia jau jo reikalas. Ir jei vartotojui tas produktas per brangus, kaip pvz. auksas, naujos mašinos, brangūs daiktai ir kita, tai jam nesuteikia teisių jį vogti. Net jeigu muzika, filmai ir tt, vartotojui išleisti nepalankiu formatu, prikimšti reklamų ar dar ko, jis negali imti ir vogti nenusižengdamas įstatymams.
Manvydas 2012-03-13 20:24
logasinas, kad atsirastų, kad ir pvz. geros kokybės filmas internete, jį turi kažkas nusipirkt (daugumoje atvejų) ir nukopijuot.Koks daromas nuostolis, jeigu ar taip ar taip aš nepirkčiau to filmo, ar neičiau į kinoteatrą, bet piratinę versiją pažiūriu ir kitiem parekomenduoju?Tik padarau reklamą. Antra kai išmoksi nukopijuot ir padaryt identišką, kad ir mašinos kopiją tada pakviesk, mane, nupirksiu už pusę kainos.Ir nemanau, kad mašinos gamintojai labai pyks ant tavęs.
logasinas 2012-03-13 20:51
Ir? Tas kas nusipirko, turėjo žinoti, kad kopijuodamas pažeidė licenziją, su kuria sutiko pirkdamas. Ar kas nors tavęs prašė reklamuoti, siūlyti ar rekomenduoti tą filmą ir už tai tau leido nusipiratauti? Kodėl sprendi tai už autorius ar leidėjus? Didelė dalis mašinos kainos yra ne vien medžiagos, o įrengimai su kuria ji daryta, darbuotojų darbo valandos, jos projektavimas, surinkimas ir tt. ir pelnas dėl kurio ją kūrė. Kuo muzika ir filmai skiriasi? Aš nemanau, kad tokie veiksmai verti baudžiamojo kodekso ir didelių piniginių baudų, bet nesuprantu žmonių, kurie tai bando kažkaip pateisinti, nes taip pritempinėjan, galima ir sunkius nusikaltimus pateisinti.
Rukis 2012-03-13 21:10
Tavo palyginimas blogas. Dabar pateiksiu savo, kuris mano galva būtų daug tikslesnis palyginimą apibūdinant "piratavimą internete". Tu nusipirkai savo mašiną ir ją paskolinai draugui pavairuot. Ar tai vagystė? Juk jis turėtų irgi nusipirkt mašiną, jeigu nori vairuot, o ne iš tavęs skolintis?! Jis NAUDOJASI tos firmos preke, kurios pats NEPIRKO, tačiau pagal LR įstatymus jis vis tik nieko nepažeidžia... Dabar klausimas: Ar tas draugas irgi piratas?
Manvydas 2012-03-13 21:13
Na aš visai galvos nesuku, bus ar nebus ta partija, man vienodai realiai.Kaip sakant, ką reikės ta pirksiu, ko nelabai reikės parsisiusiu. Skirtumas tarp mašinos ir muzikos, didelis.Mašina materialus dalykas, o muzika ne. O teisint aš neteisinu, suvokiu, kad sukurti dainą skiriamas laikas ir pinigai (ar tai filmą, ar bele ką).Bet pastebėjau tendenciją, verkia atlikėjai dėl piratavimo tie, kurie dažniausiai šūdą kuria. Už gerą filmą aš sumoku kinotetre, gerų dainų iš "mainstreaminių" atlikėjų aš nesulaukiu, todėl siunčiuos iš "undeground" atlikėjų už dyką, kurie patys jas ir dalina.
Shinigami 2012-03-13 21:59
reikmėms išsisaugoti kur norių ir klausitys per kur noriu, jei tik ne platinu. Be jokio papildomo mokesčio. Tačiau kai jie tai man neleidžia. Ir dar blogiau apmokestina visas laikmenas ir įrenginius jas turinčius. Tuomet piratavimui aš pritarių, nes už tai jau sumokėjau.
haloo44 2012-03-13 22:33
linuxu gerbėjau, jei rašai lietuviškai, tai rašyk visur nosines. O dabar tai parašyta, tai ne, kitur išvis be reikalo uždėta. Ir rašosi sukūrei, o ne sukuriai.
progformer 2012-03-13 23:42
Shinigami! kaip tu dristi taip netaisyklingai rasyti?!... O jei rimtai, tai kam prie to prisikabineti? As tai puikiai supratau ka ji parase. Tegul raso kaip nori kol tas tekstas suprantamas. Juk kalbos tikslas perduoti informacija(suprantamai), o ne griestai laikytis taisykliu...
Neodan 2012-03-14 09:25
Man susidaro toks vaizdas, kad "piratu partija" visiems asocijuojasi su nelegaliu filmu, muzikos ir softo pumpuojanciais vartotojais. Kai realiai jie kovoja uz zmogaus teises ir laisves internete. Jie kovoja uz teise i zinias (moksla/issilavinima), nes jei isigaliotu ACTA pilnu pajegumu, tai kokie 90% mokomuju straipsniu butu panaikinti uz "plagijavima ir autoriniu teisiu / intelektualines nuosavybes pazeidimus". Uz laisve dalintis ziniomis ir informacija, o kadangi dizdiosios dalies informacijos ne jus bunat kurejai, tai is esmes ir neturetumet teises jos skleisti. Dauguma zmoniu supranta tik tiek, kiek jiems pasakoma per ziniasklaidos priemones, o ziniasklaidos priemones dazniausiai naudojamos formuoti visuomenes nuomone taip, kaip kaikam reikia. Ir retai kas susimasto kaip ir kas yra istikro. Filmu ir muzikos piratavimas tera priedanga prastumti interneto kontrolei. P.S. Kai buvo uzdraustas lietuviska klaba ir rastas, knygnesiai ir buvo "piratai" kurie nese ir platino uzdrausta turini. P.P.S. "piratu partija" galit lyginti su knygnesiais bet ne su paprastais vartotojais kuriesiunciasi filmus ir muzika is torentu.
Kilgoras Trautas 2012-03-14 09:28
Aš matau "piratavime" tik gerus dalykus kurie atsveria, bet kokias iš jo kilančias problemas. Esmė tokia, kad pats žmonijos progresas tiesiogiai susijęs su piratavimu ir kopijavimu. Tuo mes ir skiriamės nuo gyvūnų, kad sugebame nukopijuoti idėja ir dar ją patobulinti, pvz. nuo pat primityviausių akmens, kaulu įrankių ištobulinome juos iki robotu. Esmė tokia. Pati idėja negali būti pavogta, ji gali būti tik nukopijuota. "Piratavimas" ir kopijavimas juk neatimama pačios įdėjos iš pradinio šaltinio, jis, ją ir toliau gali vystyti. Tuomet kur čia vagystė? Taip, kad piratavime galima įžvelgti tik progresą. Juk negalima visa žmoniją vadinti vagiais, kad naudoja ugnį. Juk kažkas ją įžiebė pirmas ir idėja pasirodė verta kopijavimo(piratavimo). O autoriams reikia kurti, dirbti, koncertuoti rengti renginius ir pajamos atsiras. Nereikia norėti iš "oro" pajamų.
Impintinas 2012-03-14 09:41
Knygnešių atveju neteisinga juos tapatinti su šiandieniniais piratais. Knygnešiai už knygas mokėdavo ir jas parduodavo, tačiau pačios knygos buvo draudžiamos. Piratai savo ruožtu platina teisėtą objektą, tačiau neteisėtasi būdais - niekam nemoka, neatsiklausę autorių. Bet vis tik tikiu, jog piratavimas atskleidžia problemą, su kuria susidūrėme interneto amžiuje ir poreikį keisti autorių ir gretutinių teisių reglamentavimą.
Justdoit 2012-03-14 10:10
Niekas Tau nedraudžia legalaus cd ar dvd skolinti draugui. Tik negali kopijuoti ar pernuomoti.
Azys 2012-03-14 10:37
Žinoma, kad draudžia. Tikriausiai labai nustebtum, kai ką tik nusipirktus legalius Windowsus ar kokį žaidimą tarkim savaitei paskolinai draugui, o po to atsiėmes bandytum jį instaliuot savo kompe...
- 2012-03-14 10:46
Tai reikštų, jog draugas negrąžino Windowsų ar žaidimo (= neišdiegė iš savo PC).
EdvasP 2012-03-14 11:38
Visuomene keiciasi, tegul tie patys leidejai keiciasi. Tegul bankrutuoja ar keicia savo veikla, man tikrai nesvarbu. Tegul prisitaiko. Juk mes visuomene, mes norim vartoti, dalintis. Zlugs kokia filmu kompanija del piratavimo (nors taip neimanoma), atsiras kita nauja, su savom idejom ir kitokiu pelno siekimo modeliu, ikurta tokiu paciu vartotoju, dalintoju kaip mes. Patys atlikejai nesiskundzia kad ju dainos platinamos. Uztat pasidaro sau reklama ir per koncertus sulaukia desimciu tukstanciu zmoniu. Holywoodas filmus kepa kaip isprotejes, o is ju per metus tikrai geru vienas kitas buna. Tokios kompanijos gali ir zlugt, filmu, muzikos, programu, nes net neabejoju, atsiras tokiu, kurios sieks pelno kitaip ir prisitaikys prie tobulejancios visuomenes. Kad ir kaip cia kai kurie bando isaiskint teisybe, kad atlikejas sukuria ir turi is to pragyvent, galiu tik pasakyt.. Tegul nekuria. Nebus kad isnyks muzika ar fimai. Dabar egzistuoja vienas pagrindinis tikslas visoms komapanijoms kurios kuria programine iranga, leidzia filmus arba muzika, uzdirbti kuo daugiau pinigu. Tikrai ne issilaikyti, paprasciausiai isspausti kuo galima daugiau. Kuo mazesnemis islaidomis, padidinti pelna. Va cia yra problema, o ne piratavimas. Neabejoju po 50 metu zmones juoksis is siu laiku ir sakys "jus isivaizduojat? pries 50 metu valstybes verte zmones moketi pinigus uz informacija".
sub 2012-03-14 13:18
Ne į temą: Viskas prasidėjo nuo dauginimosi, pradėjome daugintis patys ir pridauginom . Visos didžiosios ir galingosios korporacijos mus išmokė kopijuoti, o dabar supratę savo klaidą, bando ją taisyti visokiomis "ACTA", "SOPA" ir kitomis. Tik patys pirmieji kūriniai ir idėjos yra originalai, autentiški. Visa kita kopijos - idėjos nukopijuotos visose srityse, verslo, ekonomikos, meno, ir t.t. O dabar lobistai, dar nepakankamai matyt nutukę, bando įvesti savo tvarką, bet kitų sąskaita. Tai Microsoftas mane išmokė kopijuoti. O Lietuvos valdžia apmokestinusi atmintines - leido man nebaudžiamam toliau siūstis nelegalų turinį, nes aš už jį jau susimokėjau pirkdamas atmintinę, ir dar susimokėsiu pirkdamas kitą įrangą. Į temą. Palaikau piratų partija, nes jų siekiai man priimtini ir jų keliamos problemos man yra aktualios, matau kažkokią perspektyva šiems žmonėms. O dėl pavadinimo, tai jis tinkamas ir pakankamai patrauklus. Piratai man labiau panašūs į tokius žmones, kurie ne plėčia ir vagia, o tiesiog pavargo nuo kreivų taisyklių bei ponų valdžios, todėl kuria savas. Kad ir jūrų piratų laikais - taip tie buvo plėšikai, bet kodėl tokiais tapo reikėtų pasiskaityti tam kas nežino.
Gnostic 2012-03-14 14:44
Galetu visus mokytojus pasodint i kalejimus, nes mokina vaikus piratauti - nusirasineti eilerascius arba dar baisiau - iskalti atmintinai (isirasyti i smegenis). Tikrai nematau jokio skirtumo tarp eilerascio ir filmo arba dainos.
EdvasP 2012-03-14 15:02
Aisku reikia baust uz tai autorius sukure eilerasti, pardavineja savo eilerasciu knygutes, o mes mokykloj pirataudavom, ismokdavom atmintinai ir dar pasakodavom tai kitiems. Reik susimoket uz tokius dalykus, gaut autoriaus leidima, tada pasakot.