„Žmogus-paukščio“ skrydis – tiesiog meninis eksperimentas  (3)

Vyriškis, tvirtinęs, jos sugebėjo skristi kaip paukštis su savo pasigamintais plasnojančiais sparnais, prisipažino: tai buvo 8 mėnesius ruošta apgavystė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Olandijos menininkas Florisas Kaaykas, internautams labiau žinomas Jarno Smeetso vardu, vykdė „Human Birdwings“ projektą, kuris, kaip jis pats prisipažino Olandijos televizijos laidoje „De Wereld Draait Door“ („Pasaulis sukasi“), buvo apgavystė.

„Mano vardas yra Florisas Kaaykas, iš tiesų aš esu filmų kūrėjas ir animatorius. Jau aštuonis mėnesius vykdau interneto medijos eksperimentą“, – laidoje salė F. Kaaykas. Pasak jo, apgavystės projektą jis vykdė dėl to, kad „skraidyti yra kiekvieno svajonė“.

„Jis, kaip ir dauguma menininkų, norėjo vaikytis svajonę. Jis norėjo įkvėpti žmones ir manau, kad jam pavyko. Jam pavyko kaip menininkui, bet daugumą mūsų jis apmulkino. Juk iš tiesų visi norime skraidyti, ar ne?“, – sakė Groeningeno universiteto (Olandija) neuromechanikos mokslininkas Bertas Ottenas.

Žinoma, skeptiškai nusiteikę skaitytojai gali pareikšti, jog tokiomis istorijomis gali patikėti tik visiškai nemąstantys žmonės ir kad apgavystę buvo galima numatyti iš karto, tačiau ne viskas taip paprasta – mat mokslininko Berto Otteno nuomone, pats tokio skrydžio principas yra galimas, tad negalima atmesti galimybės, jog pritaikius aerodinamikos žinias, šiuolaikines medžiagas bei mechaninį egzoskeletą, kažkas tikrai pakils į orą su mechaniniais sparnais.

F. Kaaykas su B. Ottenu susisiekė 2011 metų rugpjūtį ir teiravosi jo apie skrydžio mechaniką. B. Ottenas sakė, kad apie apgavystę nieko nežinojo bei tikėjo, kad F. Kaaykas (jau tuomet save vadinęs Jarno Smeetsu) iš tiesų nori skraidyti.

„Nors toks skrydžio principas yra galimas, jis tikriausiai iš pat pradžių žinojo, kad jam tai bus neįmanoma ir kad teks sukčiauti. Fantastiška yra tai, kad jis privertė mus manyti, jog jam pavyko“, – sakė neuromechanikas.

Vaizdo įrašas apie skrydį virusiniu greičiu pradėjo plisti antradienį, kuomet tinklaraštininkai ir naujienų svetainės pradėjo skelbti apie sėkmingą žmogaus skrydį su plasnojančiais sparnais. Tačiau grafikos ir specialiųjų efektų ekspertai detaliai ištyrę video medžiagą, tokį skrydį vertino skeptiškai.

F. Kaayko svetainėje rašoma, kad jis gimė Olandijos Tielio mieste 1982 metais ir gyvena Hagoje, kur buvo vykdomas apgaulingasis „Human Birdwings“ projektas. Taip pat svetainėje rašoma, kad su pagyrimu baigė St. Joosto akademiją ir įgijo vaizduojamojo meno magistro laipsnį. Svetainėje taip pat rašoma, kad jis yra animatorius ir kompiuterinės grafikos ekspertas, besidomintis „vabzdžių pasauliu, evoliucija, technologijomis ir tamsiomis futuristinėmis vizijomis“.

2006 metais F. Kaaykas sukūrė kitą apgaulingą dokumentinį filmą apie išgalvotą ligą, pavadintą Metalosis maligna, dėl kurios metaliniai implantai pradeda augti ir apauga visą organizmą. Menininkas svetainėje taip pat tvirtina, kad jo filmai yra ne kartą apdovanoti ir kad jo „The Origin of Creatures“ Olandijos buvo pateiktas 2011 metų Oskaro apdovanojimų nominacijoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)