Buvusi emigrantė: darbštumo kultūra mus išmokė tyliai „arti“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

EdvasP 2012-04-06 10:10
Liudna toje Lietuveleje... Gerai, kad bent algos juokingos...
BiesaZ 2012-04-06 10:49
Lietuva yra nuostabi šalis, su nuostabiu paveldu ir istorija. Lietuviai yra nuostabūs, nuoširdūs ir protingi žmonės. Tik, kad savęs įvertint ir už save pastovėt vis dar nemokam - FAKTAS. Bet nieko, gi galima išmokt ane? Aišku, kad galima. Tik reik suprast kelis esminius dalykus: - Valstybe sudaro: jos valdžia, jos teritorija ir jos žmonės. Kažkodėl mes linkę matyti tik tą pirmąjį sudedąmąjį ir nesuprantam, kad trečiasis čia pats svarbiausias. - Gyvenimo gerovė didžiąją dalimi priklauso ne nuo pačių pinigų kiekio kišenėje, o nuo to ar tu gyvendamas jautiesi prasmingas šioje žemėje, t.y. ar nesijauti engiamas, jautiesi suprastas ir turi galimybes save realizuoti. - Viskas priklauso nuo tavęs pačio, kaip vieneto, kaip asmens. Jeigu tave darbe engia "bosas", jeigu tavo diena yra tokia, kaip aprašyta straipsnyje - vadinasi tokį kelią pasirinkai pats. Dabar gi nebe viduramžiai. - Užsieniečiai gyvena atsipalaidavę, nes jie jau seniai suprato, kad IDĖJOS, kūryba ir gyvenimo harmonija ateina ne iš streso ir SKUBĖJIMO. Verta pamąstyti - ar jie tokie tinginiai, ar vis gi mes nesugebam savęs gerbti. Ir davai chebra šį kartą be grūzo. Come on.
Nukainotas 2012-04-06 11:12
Ne visi lietuviai yra darbštūs, daugelis tautiečių jau yra įpratę pasitenkinti pašalpomis ir nieko daugiau nedaryti, tik rėkti, kaip viskas blogai ir kad valdžia privalo daugiau jiems duoti, įskaitant ir pensininkus. Mažai kas įvertina, kad dabar galima saugiai, šiltai, sočiai gyventi, žiūrėti spalvotą TV, naudotis internetu ir t. t. net gaunant minimalią pensiją. Gal jiems būtų patogiau grįžti į sovietinius laikus, kai nieko neturėjo, kai dar egzistavo žodis "deficitas". Juk žymiai lengviau parašyti piktą komentarą apie Kubilių ir šiaip keikti valdžią, negu truputį pasigilinti į situaciją Lietuvoje ir kuo nors prisidėti gerinant tą situaciją, tarkim, nueiti į rinkimus, sudalyvauti mitinge prie parlamento, netylėti, pastebėjus neteisybę, pvz. išreikšti nepritarimą kaimynui, kuris ima pašalpą, bet kartu dar ir nelegaliai dirba., paskatinti artimuosius, draugus, pažįstamus elgtis taip pat, būti aktyvesniais, papasakoti jiems kas ir kaip (prieš tai patiems pasidomėjus). Dėl daugelio abejingų, apatiškų, bukų žmonių ir klesti korupcija bei nusikaltimai valdžioje. Tarkime, man sunku įsivaizduoti, kaip tokius veikėjus kaip Uspaskich ir Paksą žmonės išrenka į Europarlamentą, Zuoką išrenka Vilniaus meru. Neabejotinai jie ir daug kas iš jų partijų pateks į seimą per ateinančius rinkimus. Aš nesuvokiu, kaip galima būti tokiems bukiems ir balsuoti už gėdingai nušalintą prezidentą, iki ausų apsiš**kusį ir apsitapšnojusį, arba už aferistą Uspaskich, pavogusį milijonus iš valstybės, tai yra, iš valstybės piliečių, bei už kitus "herojus", kurie pardavinėja Lietuvą. Mano manymu, yra tik vienas paaiškinimas - žmonės yra nepilno proto, sugadinti, neišauklėti atskirti tiesą nuo melo. Ir tai yra labai labai liūdna.
kionig 2012-04-06 11:20
O, jūs man paaiškinkite kas yra " emigrantė"?
EdvasP 2012-04-06 11:23
ka cia aiskinti? ar cia labai sudetingas zodziu junginys "buvusi emigrante"?
uodas 2012-04-06 11:34
negeri palyginimai. Japonai "aria" dar daugiau. o kadangi vakarai nebearia, reiskiasi jie megaujasi maloniu leidimusi žemyn, nuo kalno.
EdvasP 2012-04-06 11:36
Siaip tai JAV zmones dirba labai daug. Aisku, ten yra daug is pasalpu gyvenanciu, bet dirbanciuju sluoksnyje ir kruviai dideli ir konkurencija didele. Cia gal vienoj kitoj sali zmones labaiu atsipalaiduoja.
Windas 2012-04-06 13:05
nzn kaip ten kitur... pas mane darbe ir lova yra jei pervargsti... ir supama kedute jei senas pasijauti ... dirbu kiek galiu o jei galva jau nebenesha nes perkaito palaidzia namo be problemu.. esme nepiknaudziauk...dirbk saziningai ir bus viskas ok... Jei man pasakytu kodel tu nespejai siandiena to ar ano padaryti ir dar pradetu rekti.. realiai pasiusciau i 3 skirtingas puses vadova.. priesh ateinant i darba ishkarto ispejau kad esu tiesmukishkas ir lipti ant galvos neleisiu. Tad manau cia labai geras posakis bus kaip pasiklosi taip ir miegosi.. susiradot darba pas sadista tai realiai suprantama kad jums teks tapti mazoxistu arba sadisto auka..
vvv2 2012-04-06 13:23
SPQR 2012-04-06 15:17
sigun 2012-04-06 17:23
Būtent. Dauguma tų atsipalaidavusių ilgą laiką gyveno iš kolonijų, dabar iš paskolų. Baigsis paskolos, baigsis geras gyvenimas.
faktas 2012-04-06 20:10
Netiesa. Čia nuo kultūros viskas priklauso. Vokietija pralaimėjo abu Pasaulinius karus. Visiškai sugriauta ji ne tik kad sugebėjo atstatyti miestus, bet jau suspėjo išmokėti visas skolas kitoms šalims už patirtus karo nuostolius. Sutinku su straipsnio autore. Aš esu dirbęs ne vienoje vietoje. 17:00 - viso gero kolegos, einu namo. Ir dauguma tiesiog išsižiodavo, kaip aš čia taip galiu neužsilaikyti ilgiau ir nesiaukoti darbui??? Atsimenu, kai eidavau į pokalbius dėl darbo, dažnas darbdavys paklausdavo, ko tikiuosi iš įmonės. Vienas iš teiginių visada būdavo trumpas ir kategoriškas - nei minutės viršvalandžių. Daugumai tai atrodydavo nesuvokiama... Kai kurie net sutrikdavo po tokio mano pareiškimo. Smagu atsiminti tuos laikus. Ir čia ne darbdaviai kalti, o patys darbuotojai, kad save taip pigiai vertina. Lietuvoj visi grafikos dizaineriai dirba už minimalius atlyginimus. Minėtoj Vokietijoj - už 1500-3000 E. Jei visiems padidinsime atlyginimus, tai stipriai pabrangs ir visos paslaugos, kad būtų iš kur paimti pinigų tiems atlyginimams. Taip ir yra išsivysčiusiose šalyse - paslaugos kainuoja labai brangiai, pradedant kirpyklomis ir baigiant medicina. Tačiau paslaugas grubiai galima suskirstyti į dvi kategorijas - paslaugos, labiau arba visiškai priklausančios nuo nežmogiškųjų resursų ir paslaugos, labiau arba visiškai priklausančios nuo žmogiškųjų resursų. Kuo labiau kyla atlyginimai, tuo labiau kyla nuo žm. resursų priklausančių paslaugų kainos. Nuo žm. resursų mažai priklausančių pasl. kainos taip pat kyla, bet gerokai lėčiau. Dėl to išsivysčiusiose šalyse žmonės gauna didelius atlyginimus, labai brangiai moka už žm. resursų nulemtas paslaugas, bet santykinai gerokai mažiau moka už paslaugas, kurias labiau lemia nežmogiškieji resursai - vanduo, dujos, nafta ir t.t. Abiem atvejais vyksta intensyvi infliacija, bet kadangi antruoju atveju žmonės mažiau priklausomi nuo resursų, jie gyvena kokybiškiau.
O24U 2012-04-06 20:22
Sutrumpintai: vakaruos būtinosios prekės sąlyginai pigios palyginus su atlyginimais, nebūtinos - brangios. Pas mus atvirkščiai.
pozitronas 2012-04-06 23:30
Kartais nesibaigiantis streikai, kaip kad Graikijoj, prie gero irgi nepriveda.
BeVardo 2012-04-07 02:08
Kad man vienas pažįstamas, ką tik grįžęs iš Graikijos pasakojo, kad nė velnio ten tų demonstracijų nematė. Cituoju: "centre gal ir buvo kas, bet kai gyvenau užmiestyje - tai viskas normaliai - vietiniai patys stebisi per tėliką žiūrėdami." Kažkodėl manau, kad čia labiau žiniasklaidos manipuliacijos. Pavyzdžiui: kodėl nieko nerašoma apie Islandiją? Ir jų referendumą. Matyt bijoma, kad ir kitos šalys taip pasielgs - "už finansinę krizę atsakingi patys finansistai (konkretūs žmonės), o ne tauta. Prisivirėt košės - patys asmeniškai ir srėbkit."
BeVardo 2012-04-07 02:25
edragon 2012-04-08 03:01
Čia taip yra dėl to, kad žmonės ne tik bijo už savo teises kovot (nors lyg ir gerėja padėtis pamažu), bet ir nesupranta savęs, savo poreikių. Kažkas ne taip su prioritetais. Pavyzdžiui lietuviai emigrantai tiek pinigą kala, kol susigadina sau sveikatą. Bet ar verta? Juk užsidirbti galėtų ir nesugadindami sveikatos. Be to toks "arimas" iš tiesų yra mažai naudingas - jokių perspektyvų. O juk jei mažiau dirbtų, ne tik sveikatos nesusigadintų, bet ir galėtų kažkaip tobulintis - ar kokius kursus lankyti, ar kalbą mokytis, o vėliau ir geriau apmokamą darbą gauti. Tas pats ir Lietuvoj, tik čia labiau dėl atmosferos darbe. Labai ilgai kenčia išnaudojimą ir engimą, užuot kažkaip pasipriešinę, arba bent jau tyliai (kaip lietuviams labiau priimtina) pradėję ieškoti kito darbo. Dar prisiminkit šitą straipsnį http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pa ... 53&l=2&p=1 . 3500 Lt daugumai jau pakankamas atlyginimas. (Dar nemažai pasitenkintų ir mažesniu). Kai tuo tarpu Airjoje MINIMALUS atlyginimas yra 1462 eurai (~5050 Lt). Akivaizdžiai save nuvertiname. Galvoju, kad gal reikės kaip nors aktyviai pradėt organizuot kokį masinį streiką ar pan. jei taip toliau padėtis negerės Ir jūs va - protingi čia besilankantys žmonės, pagalvokit, bent jau žinią plačiau paskleiskit, jeigu koks streikas ar mitingas bus planuojamas, pakelkim Lietuvą!
immortallt 2012-04-08 20:48
Dezinformacija skleidziat. Vokietija ismokejo reparacijas sukelusi itin stipriai infliacija, tai yra hyperinfliacija. O ne del kietos ekonomikos. Edragon, Norvegijoje be 8000 tu gyvensi mazdaug kaip Lietuvoj su 800LT, tad nustok lyginti kainas. Del tarybiniais laikais buvo pigiau, vakar su mama skaiciavom proporcionaliai vidutiniam atlyginimui kainas, tai duona, sviestas, pienas ir panasus produktai imant santyki nuo vidutines algos yra mazesnes nuo 3 iki 7 kartu. Tiesa, komunaliniai zymiai brangesni, bet reiktu pasigilinti kodel jie brangesni (pradekit gilintis nuo to, kad dujas nemokamas turejom). Nu as ta 3500 tikiuosi pasiekti per 1.5 metu nuo univiero baigimo. Cia be pajamu is kitu saltiniu apart darbo. Nors mokykloj buvau pakankamai protingas, bet kazkokio labai ypatingo darbo nedirbu, nes kol kas nepavyko rasti kito labiau patinkancio savo salygomis darbo. (Dirbu kada noriu, kiek noriu, kaip noriu ir galiu isvykti atostogu, pauliavot ar tiesiog pasidaryt pertrauka ar sportuot absoliuciai kada noriu) Vienintelis dalykas kuris man nepatinka Lietuvoje, tai nuolat bambantys zmones, zmones, kurie kalte vercia valdziai, nors patys yra ne tik kad ne geresni, bet turbut dar ir blogesni. Daznas is bambanciuju priejes prie valdzios vogtu daugiau nei tie, ant kuriu rekiama.
Nightbringer 2012-04-09 13:58
Autorė nors ir pastebi mūsų tendencijas tačiau daro netinkamas išvadas. ,,Arimas" nėra sveikatos praradimo kaltininkas, o nesugebėjimas tinkamai susitvarkyti savo gyvenimo yra to pasekmė. Be to, jei situacija atrodo beviltiška, tai stengiantis mažiau ji taps geresne? Visas straipsnis tokios, abejotinos logikos. Nepervertinkime vakariečių. Jų gyvenimo būdas yra greičiau tinginystės, degradacijos požymis, o ne išminties. Kartu jų pareiškimai turėtų būti abejojimą, nes jie kalba iš savo, neužsigrūdinusios perspektyvos. Bet kokia šalis ar civilizacija turi užsidirbti savo patogumus, kad turėtų teisę jais naudotis. Jei norime gero gyvenimo, tai bet kokiu atveju turėsime juos tiesiog ,,išarti". Tam pasiekti nėra jokio kito kelio. Be to, norėčiau pamatyti kaip jie (užsieniečiai) už save ,,pastovėtų", kai tektų atiduoti tą, ką iššvaistę (skolas). Deja, tas protingumas dažniausiai pasireiškia tik beprasmiu valstybės darbo trikdymu, bei jos perspektyvų žlugdymu. Žinoma, patiems lietuviams reikia išmokti už save pastovėti, tačiau nereikėtų pamiršti, kad kartais reikia ir pakentėti.
faktas 2012-04-09 14:13
Nightbringer - dar vienas pavyzdys, kaip lietuviai išdresiruoti kentėti.