V. Putinas – turtingiausias žmogus pasaulyje?  (16)

Dar 2011 metais apsuptas žiniasklaidos atstovų Vladimiras Putinas išniro iš tamsaus Juodosios jūros vandens rankoje laikydamas atrastas senoves lobio liekanas. Vėliau paaiškėjo, kad šis atradimas tebuvo viešųjų ryšių triukas. Jūroje jis neatrado jokio istorinio palikimo. Tačiau pats triukas pasiteisino. V. Putinas dar kartą pasirodė kaip neliečiamas Rusijos lyderis, kuris nesidrovi demonstruoti savo apnuogintą krūtinę, sugeba užmigdyti tigrą ir yra neįveikiamas dziudo kovotojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau tai buvo tik eilinis viešųjų ryšių triukas, kuris kai kuriuos apžvalgininkus verčia užduoti klausimą, ar tik V. Putinas ten nebuvo paslėpęs savo lobio. Kaip gali politikas, kurio deklaruojamas metinis atlyginimas siekia 140 tūkst. JAV dolerių (368 tūkst. litų), gali sau leisti turėti prabangius laikrodžius, jachtas bei rūmus?

Tiriamosios žurnalistikos biuro žurnalistas Maeve’as McClenaghanas nusprendė ištirti V. Putino turto mastus bei jų ištakas. Šių metų kovo 6 dieną V. Putinas vėl buvo išrinktas Rusijos prezidentu. Jis atgavo postą, kurį 2008 metais buvo užleidęs Dmitrijui Medvedevui, o pats tapo šalies ministru pirmininku.

Dalyvaudamas paskutiniuose rinkimuose V. Putinas turėjo deklaruoti savo turimą turtą, tačiau deklaracija atrodo kukli tokio masto pasauliniam lyderiui. Rusijos centrinės rinkimų komisijos duomenimis, V. Putinas turi 179,612 tūkst. JAV dolerių (472,521 tūkst. litų) banko sąskaitoje ir per paskutinius ketverius metus uždirbo apie pusę milijono JAV dolerių. Jo žmona Liudmila keturiose banko sąskaitose iš viso turi 261,541 tūkst. JAV dolerių (688,059 tūkst. litų).

Putino deklaruotas kitas turtas taip pat nėra labai įspūdingas. Jis tvirtina, kad turi dalį viešųjų garažų, apartamentus Maskvoje ir Sankt Peterburge ir 1500 kv. metrų žemės plotą Maskvos užmiestyje.

Paslėptas turtas?

Tačiau daugelis mano, kad šios deklaracijos neatitinka realybės. Politikos apžvalgininkas Stanislavas Belkovskis tvirtina, kad V. Putino turtas gali siekti net 70 mlrd. JAV dolerių (184,1 mlrd. litų). Tokiu atveju jis taptų turtingiausiu pasaulio žmogumi.

Ši neįtikėtina suma yra paremta tvirtinimais, kad V. Putinas turi akcijų trijose didžiosiose naftos ir dujų bendrovėse: 4,5 % nacionalinės dujų milžinės „Gazprom“, 37 % naftos tiekėjos „Surgutneftegas“ ir 75 % naftos prekybos bendrovės „Gunvor“.

„2007 metais šis skaičius siekė 40 mlrd. JAV dolerių (105 mlrd. litų), tačiau per šiuos metus jis galėjo pasikeisti, – „Al Jazeera“ televizijos dokumentiniame filme sakė S. Belkovskis. – Manau, kad šiandien jo turtas gali siekti 60-70 mlrd. JAV dolerių (157-184 mlrd. litų).“

Pats S. Belkovskis tvirtina, kad jo skaičiavimai yra paremti informacija, kurią jis gavo iš patikimų šaltinių įvairiose kompanijose. Visos trys minėtos bendrovės turi neaiškias nuosavybės teisių struktūras ir, pasak S. Belkovskio, todėl yra neįmanoma nustatyti kokį turtą gauna akcininkai.

Bendrovė „Guvnor“ priklauso kelioms kompanijoms, kurios yra įregistruotos Nyderlanduose, Kipre ir Didžiajai Britanijai priklausančiose Mergelių salose. Pati kompanija tvirtina, kad turi tris didžiuosius akcininkus, iš kurių du yra kompanijos vadovai Genadijus Timčenko ir Torbjornas Törnqvistas. Trečiasis akcininkas niekada nebuvo įvardintas.

„Guvnor“ – Rusijos naftos milžinė

„Guvnor“ buvo suformuota vos prieš dešimtmetį, tačiau šiandien ji yra viena didžiausių pasaulio prekybos nafta bendrovių. Kompanijos dokumentuose teigiama, kad ją valdo trys didieji akcininkai: G. Timčenko, T. Törnqvistas ir trečiasis, neįvardintas asmuo. Kritikai suskubo pažymėti, kad vienas iš bendrovės įkūrėjų G. Timčenko praeityje ne kartą buvo siejamas su V. Putinu.

„Guvnor“ atmetė bet kokius savo ryšius su V. Putinu. Švedijos televizijos laidoje kitas bendrovės steigėjas T. Törnqvistas taip pat paneigė G. Timčenkos draugystę su V. Putinu. Jis teigė, kad judviejų santykiai nėra artimi. „Tai tikrai nėra verslo santykiai, kurie įtraukia „Guvnor“, – sakė T. Törnqvistas. – Absurdiška apie tai net pagalvoti.“

Tačiau vėliau jis teigė, kad bet kokie santykiai neabejotinai yra svarbūs. „Mūsų santykiai, jo [G. Timčenkos] santykiai yra prasiskverbę per visą Rusijos pramonę, per visą naftos pramonę – jis turi ryšių visuose lygmenyse.“

Dujų ir naftos gamintoją „Surgutneftegas“ dengia dar didesnis paslapties šydas. 2009 metais kompanija įsigijo 21,2 % Vengrijos bendrovės MOL akcijų. Vis dėlto, kai „Surgutneftegas“ bandė užsiregistruoti kaip balso teisę turintis akcininkas, jos prašymas buvo atmestas. MOL teigė, kad neaiški bendrovės nuosavybės teisės struktūra neatitinka Vengrijos įstatymų.

„Gazprom“ yra didžiausia naftos gavybos bendrovė pasaulyje, o Rusijos vyriausybė kontroliuoja 50,002 % įmonės akcijų. Nors „Gazprom“ akcininkų nuosavybės dalis yra skaidresnė, S. Belkovskis tvirtina, kad V. Putino akcijų dalis yra užslėpta neaiškioje schemoje, kuri įtraukia užsienyje esančių įmonių ir fondų valdymą.

Nors šiuos savo pareiškimus S. Belkovskis kartojo ne vieną kartą, dėl jų jam niekada nebuvo iškeltas teisinis ieškinys. Šie tvirtinimai yra atkartojami ir „WikiLeaks“ paviešintuose JAV diplomatiniuose įrašuose, kurie V. Putiną susieja su „Gunvor“. Šiuose dokumentuose tuometinis JAV ambasadorius Maskvoje Johnas Beyrle’as apibūdino kompaniją, kaip „slaptą Šveicarijoje įsikūrusią prekybos nafta įmonę.“ Jis tęsė: „manoma, kad tarp jos vadovų yra ir ministras pirmininkas V. Putinas“.

Gyvenimo būdas

Spėliones dėl V. Putino turto dar labiau skatina jo gyvenimo būdas. Jis retai kada pasirodo be prabangaus laikrodžio, o kartą netgi buvo nufotografuotas su 60 tūkst. svarų sterlingų (253 tūkst. litų) laikrodžiu. Bene prabangiausias V. Putino laikrodis yra auksinis „Patek Phillipe“, kurio vertė siekia 70 tūkst. svarų sterlingų (295 tūkst. litų). Dėvintis šį laikrodį jis buvo nufotografuotas 2005 metais.

Jis taip pat yra padovanojęs 11 tūkst. svarų (46 tūkst. litų) vertės „Blancpain“ laikrodžius. Vienas jų atiteko piemeniui, o antrąjį V. Putinas nenoriai įteikė metalo gamyklos darbuotojui, paprašiusiam Rusijos lyderio atminimo dovanos.

Tačiau aukštos klasės laikrodžiai neatkreipia tiek daug dėmesio kaip prabangios jachtos ar ištaigingi namai.

Prabangūs apartamentai

Būdamas prezidentu V. Putinas galės naudotis prezidentine jachta „Chayka“. Jachta D. Medvedevo nurodymu buvo nupirkta už 26 mln. svarų stelingų (109,7 mln. litų). Laive yra šešios prabangios kajutės, vyno rūsys, masažinė vonia, grilis ir kitos prabangos detalės.

Jachta buvo nupirkta iš prezidentinių lėšų. Vis dėlto kitas ekstravagantiškas pirkinys, kai kurių apžvalgininkų siejamas su V. Putino turtu, yra didžiulis namas ant Juodosios jūros kranto. Spėjama, kad rūmai, kurie neseniai buvo parduoti už 350 mln. svarų sterlingų (1,47 mlrd. litų), buvo pastatyti Rusijos prezidento atostogoms.

V. Putinas pažadėjo, kad pirmosiomis savo prezidentavimo dienomis Rusijoje neliks korumpuotų oligarchų. Tačiau artėjant trečiajai jo kadencijai V. Putino laukia prabangūs caro gyvenimo būdas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(24)
(5)
(17)

Komentarai (16)