Steve Wozniak rekomenduoja saugotis „debesų“ tarnybų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

g3n1us 2012-08-06 16:06
Labai tiksliai ir teisingai pasakyta. Plius kvailai skamba, kai visi tipo kovoja dėl savo teisių ir laisvių, o tuo pačiu kai kurie atiduoda savo kompus į kitų rankas. Galiu dar pridurti, jei norite, kad žmonės būtų, kaip karvių banda aptvare, tai prašau, naudokitės ir nesukite galvos, kad vilkas užpuls būtent Jus, nes mažai šansų, bet kad pakreips į kurią nori pusę, tai faktas, nes aptvarą valdote ne Jūs. Žinoma yra pliusas, bokštinėje miegantis "apsauginis". Va, prašau http://www.tonido.com įsirašote į kompiuterį, nusiperkate išorinį diską ir turite savo išsvajotus debesis be jokių pastangų ar piniginių investicijų su abonementiniais mokesčiais. Sinchronizacija tarp bet kokių OS. Arba nusiperkat Windows Home Serverį ir naudojatės 5 metus be jokių upgreidų ar problemų. Protingesni panaudos seną ir nebenaudojamą kompiuterį. Na, bet kas mėgsta linuxus ar sudėtingesnius variantus, tai egzistuoja eye OS ir own cloud.. Dėl paprastumo ir suderinamumo rinkčiausi pirmą variantą. Kai visi mastys galvom, tai ir rinka pakryps į tą pusę kurią norite.
Smėlis 2012-08-06 16:13
Kaip naivu manyti, kad savuose namuose informacija saugesnė...
Neodan 2012-08-06 16:40
Siaip ne i tema, bet manau, kad mazai kuris langiniu vartotojas zino, jog M$ turi teise ir galimybe kada panorejus perziureti ju kietuju disku turini P.S. siaip pamasu, kad dauguma komentatoriu dazniausiai net nesupranta kas yra cloud computing, tai yra daugiau nei koks paprastas FTP su WEB clientu. P.P.S. cloud computing yra geras dalykas jei ji teisingai ir pagal paskirti panaudoti.
kionig 2012-08-06 16:44
Ir ką jis ten ras? Kaip namuose pasigaminti atominę bombą ir ją susprogdinti įvykdant teroristinį išpuolį?
Neodan 2012-08-06 16:46
O ka tu gali i "clouda" ikelti daugiau nei turi pas save kompe?
g3n1us 2012-08-06 16:47
Kaip naivu manyti, kad paprasčiau įsilaužti į milijardus kompiuterių vietoj kelių serverių.
kionig 2012-08-06 16:57
Jei ir galėčiau, tai nieko daug aš ten nekelčiau. Maks porą gigų. Visa kita guli "backupiniame" stacionariame kompe. Tiesa, Unison'o dar pilnai neįvaldžiau. Iš tikrųjų dabar visos megakorporacijos žino ir šniukštinėja savo klientus. Tas pats google "google drive", kas įkeli, tampa visų ir google gali juos platinti įkišdamas į paieškos indeksaciją. Žodžiu, jei kaltint MS, tai ne jis kalčiausias, o visi šiandien vienodi.
AirDog 2012-08-06 17:17
S. Wozniak`as arba pamiršo apie - http://www.apple.com/icloud/ arba tai gerai apgalvota PR akcija prieš įvedant kokią nors super-puper apsaugos sistemą savo debesijoje apie kurią netruks pranešti.
g3n1us 2012-08-06 17:32
Arba tu S. Wozniak'o visiškai nepažįsti.
immortallt 2012-08-06 19:27
Kionig, pazymi varnele, kad neindeksuotu, ir nieko google'as nerodys niekam. Taip google "snipinije", bet tai veikia automatizuotai, tai yra nuasmeninta info. Dauguma "snipu" pateikia labiau suasmeninta produkta. Pvz., kai as per diena atlieku virs keliu simtu uzklausu, man sutaupo pakankamai daug laiko, kai jinai supranta, pagal mano ankstesnes paieskas, ko man reikia. Jau buvusio kursioko istorija. Gyvena name, kiemo durys buvo praviros. Nuejo nusnausti pusvalandziui diena i savo lova. Na gavos, kad pamiegojo valanda. Nusileidus i apacia nebera nei kompo, nei hard'o i kuri buvo padaryti back-up, nei fotiko, kuri tik ka po keliones pasidejes ant spinteles buvo. Taigi neliko ne tik dokumentu, bet ir nuotrauku, kurias ikainoti sudetinga.
g3n1us 2012-08-06 19:32
Sutinku dėl laiko sutaupymu. Man labai patinka suasmeninimas iš google pusės, nes neretai parašai vos pora žodžių ir jis jau žino ko tu nori ir ko iš tikro ieškai. Kažkas nerealaus. Beja ar čia sutapimas buvo arba google analytics irgi turi reikšmės, nes kai užblokavau google analytics scriptus, tai paieška ženkliai suprastėjo. Prieš tai dažnai būdavo, kad naršai tinklapį ir sugalvoji ko nors paieškoti ir google tai lengvai suprasdavo, ko būtent ieškau, nors užklausa rašydavau daugiau bendrine forma, kuri galėjo turėti kelias prasmes.
Smėlis 2012-08-06 21:35
Jei kažkam reikės informacijos, jie žinos kur būtent ji yra ir tikrai bus lengviau įsilaužti į vieną kompiuterį, nei į patikimo tiekėjo serverį. Beveik visuomet patikimiau, patogiau ir galiausiai gal netgi pigiau duomenis laikyti serveryje su visom jo teikiamomis "pramoninėmis" apsaugomis. Itin svarbius duomenis galima sėkmingai šifruoti tuose serveriuose ir jie bus dar saugesni.
kionig 2012-08-06 23:57
Kas dėl įkainojimo, tai prieš tokius atvejus reikia enkryptinti savo HDD pvz AES256. Tą gali padaryti TrueCrypt OSS programėlė. Tai vagims iš HDD jokios naudos. Žinoma, duomenis reikia turėti net ne vienoje laikmenoje, o keliose. Nebūtina viską grūsti į nešiojamą HDD, galima svarbiausius failus laikyti flashe, taip pat kryptuotus. Pametimo/pavogimo atveju niekas nesugebės apeiti tokios apsaugos. Dar geriau naudoti kokį Dropbox'ą. Žodžiu, kaip nuo to apsisaugoti būdų yra, tik apie juos susimąstoma tik po skaudžios patirties.
g3n1us 2012-08-07 01:12
Kas iš to lengviau. Niekas negaudo tų eilinių vartotojų ir nevargsta dėl jų. Debesys tiesiog atveria galimybę, vienu šūviu nušauti visus.
Hoppipolla 2012-08-07 02:46
Internetas atveria kelius vienu šūviu nušaut visus. Norit būti saugūs Encryptinkit viską ką turit kompe ir atjunkit jį nuo interneto. O protingi žmonės žinoma, ypatingai svarbios informacijos į Cloud servisus ir nekelia. Reikia saikingai jais naudotis
sigun 2012-08-07 08:28
Visų pirma autorius straipsnyje davė labai teisingą pavyzdį: per facebook ir twitter vagims dabar super lengva gaut juos dominančią informaciją net nesikeliant iš lovos. Tai ir kas kur keliauja, su kuo draugauja, ką konkrečiai dabar veikia, iš kokios vietos(šalies) nuotraukas kelia, kada žada grįžt. Galų gale ne vienas ir ne penki įdeda naujo namo nuotraukas, pasigiria visam internetui ką nusipirko. Debesys darbui tai irgi taip sau... Darbinės programos tai daugiausia duombazės, ir jos šeip ar taip prieinamos per kokį nors klientą, ar storą ar ploną (kad ir naršyklė). Debesų DB paslaugos turi savo nišą, kai trumpalaikiui projektui greitai reikia didelių resursų. Tačiau kasdieniniam vartojimui didelėje įmonėje stipriai per brangu. Tarkim kad ir gmail įmonei - 50 USD/žmogui metams arba rimtesnis paketas įmonei 10 USD/žmogui mėnesiui. Nedideliai įmonei negalinčiai turėti net vieno nuosavo IT speco gal ir nieko, bet didesnei per kelis metus prikapsi nemenka suma, už kurią išeina kelių IT žmonių algos, nauji serveriai, sąskaita už elektrą. Kiekvieną kart per seminarus pateikia grafikus apie debesų kainą ir laikymo viduje kainą. Aišku laikymo pas save kaina būna didesnė. Bet kai pažiūri tą skaičių man niekaip nedaeina iš kur išlupta tokia didelė laikymo pas save kaina. Net grubiai įskaičiavus viso IT skyriaus algas + serveriams, tinklams ir jų PĮ skirtą įsigijimo ir priežiūros biudžetą niekaip nepasieki grafikuose rodomų skaičių. O IT skyrius gi ne vieną šią funkciją atlieka. Nesusilaikęs kelis kartus paklausiau - o tai kaip gautas šis skaičius, prašom išskaidykit dalimis - IT algos, aparatūra, PĮ, nenumatyti atvejai (duomenų praradimas ir atstatymas ir t.t.). Tai arba pasirodo, jog parinkti duomenys įmonių, kurioms nutiko kažkas negero (išlaidos "kita" sudaro didelę dalį) arba tiesiog atsako, jog negali to pasakyti, nes skaičiavimus atliko analitikai, o jie tik informacijos pateikėjai ir jei noriu prašom email, su malonumu susisieks su manimi. Dėkui, bet nebūtina...
Smėlis 2012-08-07 09:08
, esi teisus. bet vėlgi, mes turim atskirti poreikius. Galime išskirti mažas, vidutines ir dideles įmones ar netgi gigantiškas korporacijas. Visiems poreikiai skirtingi. Tarkim dirbu vidutinėje (čia Lietuviškais mastais). Nu neapsimoka savo serverio turėt. Neskaitant tokio "eksperto" kaip aš, kuris iš esmės tik telefonu nurodymus duoda, jokio kito IT specialisto neturim. Norint statytis serverį pas mus reikia elementariai infrastruktūrą įrengti, kas kainuotų dar 2x serverio kainos + licencijų kainos (kartais labiau apsimoka už mėnesinį jas imti) + backup'as + elektra. O ir rimtesnio serverio smigimo atveju reikia laukti kol adminas per pusę miesto atvažiuos. Kai skaičiavom, tai ilgalaikėje perspektyvoje savas serveris tikrai kainavo pigiau. Bet tai reiškė, kad kol viskas atsipirks, tai tiek softas, tiek geležis bus morališkai pasenę. Kitas variantas, namų vartotojai. Nu man tarkim reikia 100GB nuotraukom. Googlas už maždaug 15Lt/mėn tiek siūlo. Taip, išorinį HDD pirkti ilgalaikėje perspektyvoje pigiau, bet tik tuo atveju, jei tai elementarus USB HDD. O jei aš noriu bent pigiausio NAS su 2-jų HDD RAID? Kiek toks kainuoja? Vien dėžė turbūt mažiausiai 250Lt. Kiek jis suris elektros? Kiti čia svaigsta apie seno kompo kaip serverio pastatymą. Ok, aš turiu prie jo gaišti laiką konfigūruodamas, prižiūrėdamas, jis dar rajesnis elektrai ir galiausiai vistiek nesu įsitikinęs, kad jis neluš ar į jį nebus įsilaužta. Ir galiausiai viskas susiveda į tai, kad visais namudiniais sprendimais gali užsiimti tik paranojikai arba neturintys ką veikti entuziastai (malonėkit neįsižeisti). Tiesa, mažoms ir vidutinėms įmonėms žinoma galima rinktis elementarų senovinį dedikuotą serverį. Tik problema, kad toks sprendimas irgi kiek rizikingas serverio geležies mirimo atveju. Cloud bent teoriškai pasikelia kur kas greičiau. Nebent visas duomenų centras užlinktų. Taigi kiekvienam savi poreikiai. Tiek įmonės, kurioje dirbu, tiek mano asmeniniai poreikiai tikrai sunkiai pateisina savos geležies turėjimą.
immortallt 2012-08-07 09:20
Kionig, pofik, kad vagys gales pasiziureti kas tavo kompe, bet TU NEBETURI DUOMENU. TrueCrypt manai nezinau ? O vagis turbut atejes i namus, isijungia pirma kompa ir pasiziuri, kas gero pas tave ? Su logika prasilenki biski... Suasmeninta reklama yra nusikaltimas... Jooo.... Tai geriau, kai viagra siulo pirkti kas 5 sekundes... Ko jus bijot tos suasmenintos reklamos ? Gi tai daro bot'as. Jus problemu ieskote ten, kur ju nera. Pasakyk bent viena minusa, kuris atsiranda del reklamu suasmeninimo. Kitas dalykas, tu nori paslaugomis naudotis nemokamai ir nematyti reklamu. Kuo tai skiriasi nuo vagystes ? Piratavimo atveju, tai bent nepatiria absoliuciai jokiu kastu kurejai, o cia jau ir kastai atsiranda.
Indigo89 2012-08-07 10:54
Dar vienas privatofilas. Niekam nerupi jusu apgailetini gyvenimai, o jeigu turi pakankamai pinigu, kad kazka sudomintum, tai turesi ir pakankamai proto pats save be tokiu straipsniu apsisaugot.
Anonymous 2012-08-07 11:10
Perskaičiau komentarus, bičiuliai, ir supratau, kad tas Vozniakas nieko neišmano ir kvailai kalba. Geriau jūsų pasiklaustų, tai nors neapsijuoktų su kvailais pasisakymais.